Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                90

 

                                                                                         20             червня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К.,  ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України:   АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені:  Купрієнко Олег Васильович – народний депутат України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України;  Бенкендорф Єгор Андрійович – генеральний директор телеканалу «112-Україна»; Сметана Василь Васильович – перший заступник генерального директора телеканалу «112-Україна»; Марчевський Артем – генеральний продюсер телеканалу «112-Україна»; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Большакова Ольга Юріївна - голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»;  Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання Громадської організації «Детектор медіа», заступник голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ».

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів), (реєстр. № 8215 від 30.03.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Тимошенком).

          2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну "особа з інвалідністю" та похідних від нього, (реєстр. № 8358 від 16.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Третьяковим, М.Бурбаком та іншими).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей (реєстр. № 8442 від 07.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом).

4. Про приведення у відповідність до вимог Закону України «Про комітети Верховної Ради України» абзацу дев’ятого пункту 4 Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України» № 393 від 11 травня 2011 року. 

5. Про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення акредитації у Верховній Раді України журналістів Юлії Махмуді та Валерії Єгорової.

 

В.Сюмар запропонувала в різному розглянути звернення телеканалу «112-Україна» з приводу тиску та відмови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у переоформлені ліцензії на мовлення. Також розглянути ситуацію з нападом народного депутата України Олександра Пономарьова на журналіста Цензор.НЕТ.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів), (реєстр. № 8215 від 30.03.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Тимошенком).

 

     Виступили:  СЮМАР В.П.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів), (реєстр. № 8215 від 30.03.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Тимошенком), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів), (реєстр. № 8215 від 30.03.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Тимошенком) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Рішення прийнято одноголосно.                        

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну "особа з інвалідністю" та похідних від нього, (реєстр. № 8358 від 16.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Третьяковим, М.Бурбаком та іншими).

 

    Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

   Розглянувши Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну "особа з інвалідністю" та похідних від нього, (реєстр. № 8358 від 16.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Третьяковим, М.Бурбаком та інш.), Комітет вирішив:                                       

 

   запропонувати Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну "особа з інвалідністю" та похідних від нього, (реєстр. № 8358) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Народний депутат України Ю.Павленко долучився до засідання Комітету.

 

    Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей (реєстр. № 8442 від 07.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом).

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей (реєстр. № 8442 від 07.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом), Комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей (реєстр. № 8442 від 07.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом) відхилити.

 

Голосували:   “за” – 11

                        “проти” – 0

                        “утримались” - 1

 

   Рішення прийнято.

 

        

 Слухали: 4. Слухали інформацію члена Комітету Г.Шверка про  приведення у відповідність до вимог Закону України «Про комітети Верховної Ради України» абзацу дев’ятого пункту 4 Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України» № 393 від 11 травня 2011 року. 

                                                                           

     Виступили:  СЮМАР В.П., КОЗЛОВ М.В.

 

         Вирішили:

 

Заслухавши народного депутата України Григорій Шверк, який представив юридичні аргументи на користь внесення змін до Розпорядження з метою його удосконалення, Комітет вирішив:

звернутися до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з офіційною пропозицією про удосконалення Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України»№ 393 від 11 травня 2011 року шляхом вилучення з його тексту абзацу дев’ятого пункту 4.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

          

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення акредитації у Верховній Раді України журналістів Юлії Махмуді та Валерії Єгорової.

 

     Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К.,  КУПРІЄНКО О.В., КАРМЕЛЮК І.М.

 

         Вирішили:

 

Обговоривши питання про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення акредитації у Верховній Раді України журналістів Юлії Махмуді та Валерії Єгорової, члени Комітету вирішили:

відповідно до пункту 20 Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, затвердженого Постановою Верховної Ради України  від 1 липня 2014 року      № 1549-VII, рекомендувати Прес-службі Апарату Верховної Ради України припинити акредитацію у Верховній Раді України журналістів Юлії Махмуді та Валерії Єгорової.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

           Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про ситуацію з нападом народного депутата України Олександра Пономарьова на журналіста Цензор.НЕТ.

 

     Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

         В.Сюмар нагадала членам Комітету, що 7 лютого народний депутат України Олександр Пономарьов у кулуарах Верховної Ради вихопив із рук і забрав мобільний телефон у парламентського кореспондента Цензор.НЕТ Івана Марусенка, тоді як журналіст знімав на камеру телефону коментар нардепа.

         Доповідачка зазначила, що Комітет з Регламенту та організації роботи Верховної Ради України не дозволив почати слідчі дії щодо депутата О.Пономарьова та запропонувала зробити відповідну заяву, що подібні дії народних депутатів завдають серйозної шкоди репутації всього парламенту і мають пряме відношення до злочинів проти свободи слова в Україні.

         Ю.Павленко підтримуючи головуючу запропонував на наступне засідання запросити народного депутата України О.Пономарьова та послухати його.

         Після обговорення члени Комітету, вирішили на наступне засідання підготувати відповідну заяву та запросити народного депутата України О.Пономарьова і журналістів видання Цензор.НЕТ.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження відзнаками Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики журналістів, яких надала Маріупольська міська рада.

         В.Сюмар наголосила, що секретаріат Комітету перевірив та узгодив зі Спілкою журналістів України працівників засобів масової інформації міста Маріуполь, яких надала Маріупольська міська рада.

         Головуюча запропонувала нагородити Подяками Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики таких журналістів:

Калайтан Олену Вікторівну – головного редактора газети «Іллічівець. Місто»;

Коломоєць Костянтина Вікторовича – президента ТОВ «ТРО «Маріупольське телебачення»;

Данчук Юрія Григоровича – президента ТОВ «ТРО «Маріупольське телебачення»;

Соколову Олену Геннадіївну – журналістку мережі міських сайтів «Citysites»;

Мурликіну Ганну Станіславівну – редактора мережі міських сайтів «Citysites»;

Гринько Оксану Олександрівну – начальника відділу інформаційних та аналітичних програм департаменту ТК «Донбас» ТРК «Україна»;

Василенка Андрія Вікторовича – головного редактора ТРКК «Сигма»;

Шишханову Людмилу Русланівну – директора ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВ-7».

             

            Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що до членів Комітету надійшли звернення від телеканалу «112-Україна» з приводу тиску та відмови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у переоформлені ліцензії на мовлення.

Позицію телеканалу на засіданні представляли генеральний директор Єгор Бенкендорф, його перший заступник Василь Сметана та генеральний продюсер Артем Марчевський, позицію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – представив її Голова Юрій Артеменко.

В обговоренні важливого питання – в контексті забезпечення безумовного дотримання конституційних засад свободи слова, норм законів України, належного розв’язання питань інформаційної безпеки – взяли участь всі присутні на засіданні парламентарії - члени Комітету. Як зауважила Вікторія Сюмар, Комітет зацікавлений у належному розв’язанні цього та інших конфліктів, однак все це має відбуватися виключно в рамках вимог чинних законів, без будь-яких політичних спекуляцій.

За підсумками обговорення Комітет вирішив:

рекомендувати як державному регулятору – Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, так і телеканалу «112-Україна» дотримуватись у своїх діях вимог Конституції України та чинного законодавства України.

 

         Народний депутат України Г.Шверк залишив засідання Комітету.

           

Голосували:   “за” – 10

                        “проти” – 0

                        “утримались” - 1

 

   Рішення прийнято.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07