Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                87

 

                                                                                         23           травня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р., СОЧКА О.О.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Наливайко Олег Ігорович  - Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Деркач Ярослав Вікторович – помічник-консультант народного депутата України Кондратюк О.К.; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної Асоціації українських медіа.

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність з Конвенцією про права осіб з інвалідністю та Факультативним протоколом до неї (реєстр. № 8326 від 26.04.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України).                              

2. Проект Постанови про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 8311 від 20.04.2018р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Медуницею та інш.).                       

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства (реєстр. № 8270-3 від 02.05.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Левченком).                       

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільмів і зміни умов розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції (реєстр. № 8263 від 11.04.2018р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, І.Геращенко, І.Подоляк, В.Сюмар, А.Тетеруком).                   

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження і демонстрування фільмів спільного виробництва і зміни умов розповсюдження іншої аудіовізуальної продукції (реєстр. № 8263-1 від 27.04.2018р., внесений народними депутатами України А.Лозовим, І.Мосійчуком).

6. Різне.

 

 

В.Сюмар запропонувала проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільмів і зміни умов розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції (реєстр. № 8263) та проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження і демонстрування фільмів спільного виробництва і зміни умов розповсюдження іншої аудіовізуальної продукції (реєстр. № 8263-1) не розглядати без авторів законодавчої ініціативи. Вона додала, що нам необхідно провести спільну нараду з Комітетом з питань культури і духовності та Міністерством культури України, запросити міністрів та послухати їх, щоб вирішити як далі рухатись. Бо дуже багато скарг від режисерів та акторської спільноти.

 

О.Червакова запропонувала в різному розглянути питання щодо позову народного депутата України Василя Німченка до Голови Комітету Вікторії Сюмар.

 

Ю.Павленко наголосив, що до нього звертаються обурені громадяни з приводу припинення трансляції Верховної Ради України.

Ю.Павленко повідомив, що в м. Луч Миколаївської області та в Таранівці Харківської області відключені два передавачі. Він запропонував від Комітету зробити запит на відповідні структури та з’ясувати що відбувається.

Також Ю.Павленко наголосив на необхідності робочої поїздки членів Комітету на Схід України.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність з Конвенцією про права осіб з інвалідністю та Факультативним протоколом до неї (реєстр. № 8326 від 26.04.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України).                              

 

     Виступили:  ШВЕРК Г.А., НАЛИВАЙКО О.І.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність з Конвенцією про права осіб з інвалідністю та Факультативним протоколом до неї (реєстр. № 8326 від 26.04.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність з Конвенцією про права осіб з інвалідністю та Факультативним протоколом до неї (реєстр. № 8326 від 26.04.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України) прийняти за основу та в цілому.                        

Рішення прийнято одноголосно.

        

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 8311 від 20.04.2018р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Медуницею та інш.).                       

 

    Виступили:  ВИСОЦІКИЙ С.В., ШВЕРК Г.А.

 

Розглянувши проект Постанови про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 8311 від 20.04.2018р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Медуницею та інш.), Комітет вирішив:                                       

 

запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 8311 від 20.04.2018р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Медуницею та інш.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.                       

 

Голосували:  “за” – 9

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

    Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства (реєстр. № 8270-3 від 02.05.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Левченком).                       

 

     Виступили: ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., ДЕРКАЧ Я.В.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства (реєстр. № 8270-3 від 02.05.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Левченком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства (реєстр. № 8270-3 від 02.05.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Левченком) відхилити.

 

Голосували:  “за” – 9

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

        

             

            Різне.

 

          В.Сюмар нагадала членам комітету, що у п’ятницю відбудеться засідання робочої групи по зовнішній рекламі та запросила парламентарів долучитися до цього заходу.

 

В.Севрюков наголосив, що підготував зміни до статті 6 Закону України «Про рекламу» в частині мови реклами. Він запропонував членам Комітету долучитися до цієї законодавчої ініціативи.

Головуюча попросила розіслати ці пропозиції на електронні скриньки  членам Комітету.

 

О.Червакова повідомила, що на Комітеті неодноразово розглядалися питання про перешкоджання професійні діяльності журналістів знімальної групи програми «Схеми», зокрема Михайла Ткача.

Вона додала, що відповідно до контрольної функції на яку нас уповноважує Закон України «Про комітети Верховної Ради України» ми можемо запрошувати посадових осіб міністерств і відомств щоб з’ясувати і отримати відповідну інформацію. Натомість депутат Василь Німченко чомусь вирішив, що наша діяльність по захисту журналістів була незаконною. Він 4 квітня подав позов до Окружного адміністративного суду, де просить визнати протиправною діяльність Голови комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

О.Червакова запропонувала від Комітету зробити заяву і проголосувати за неї.

С.Висоцький зауважив, що це повинна бути не просто заява, а заява про злочин до Генеральної прокуратури та МВС у відношенні до пана Німченка і Медведчука.

Бендюженко Ф.В. підтримав колег щодо такої заяви та запропонував Вікторії Сюмар утриматись бо тут явний конфлікт інтересів.

Ю.Павленко зауважив, що підтримує дану ініціативу, але вносить у текст заяви технічну правку.

Після обговорення перший заступник Голови Комітету Ольга Червакова наголосила, що оскільки Голова Комітету заявила про конфлікт інтересів і не бере участь у голосуванні тому пропоную підтримати озвучену Заяву Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики від 23 травня ц.р. з поправкою Юрія Павленка та розмістити її на сайті нашого Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

(Голова Комітету В.Сюмар не голосувала).  

 

                                                        

Заява Комітету з питань свободи слова

та інформаційної політики

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вважає тиском та перешкоджанням діяльності народного депутата позов Василя Німченка до Голови Комітету Вікторії Сюмар, який надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва 4 квітня 2018 року.

Позивач обурився фактом розгляду Комітетом питання щодо розслідування інциденту між охоронцями українського політика Віктора Медведчука та журналістами програми "Схеми" 7 листопада 2017 року. За даним фактом Національною поліцією України було порушене кримінальне провадження за ст. 171 ККУ - "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", в рамках якого одному з охоронців оголошено про підозру та обвинувальний акт стосовно нього скеровано до суду.

З метою забезпечення максимально швидкого та прозорого розслідування нападу на журналістів це питання двічі заслуховувалось Комітетом. Нагадаємо, що предметом відання Комітету є забезпечення свободи слова, для чого Законом України "Про комітети Верховної Ради України" (ч.1 ст.11) прямо передбачено контрольну функцію комітетів.

Крім того, комітети мають право на отримання, вивчення, дослідження інформації з питань, що належать до предметів їх відання (ч.1 ст.17 зазначеного Закону), а також - запрошувати на засідання керівників та посадових осіб держорганів (ст. 48). 

Це пряма функція Комітету, і нам незрозуміло, чому це обурило позивача, який просить суд визнати дії Голови Комітету Вікторії Сюмар "протиправним втручанням у діяльність органів прокуратури та досудового слідства". Ми вважаємо даний позов спробою вчинення протиправного втручання та незаконного впливу на весь Комітет, а мета даних дій - перешкодити виконанню його депутатами службових обов'язків. 

Ми, члени Комітету, декларуємо, що і в подальшому стоятимемо на захисті свободи слова як одного з базових принципів демократії. Закликаємо всіх політиків утриматися від одіозних спроб покривати кримінальні злочини своїх соратників. 

        

С.Висоцький запропонував на наступному засіданні Комітету розглянути питання про звернення народних депутатів України до правоохоронних органів із заявою щодо відкриття кримінального провадження за статтею 351 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності народних депутатів України - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та створення штучних перешкод у їх роботі).

 

 

         Ю.Павленко зауважив, що традиційно в червні у нас виїзне засідання на Донбас. Він запропонував цього разу відвідати Маріуполь. Також доповідач наголосив на необхідності отримання необхідної інформації від відповідних центральних і місцевих органів влади щодо виконання наших попередніх рішень.

 

         Після обговорення члени Комітету вирішили:

1. З метою проведення аналізу що зроблено впродовж 2016-2018 років для вирішення нагальних проблем зміцнення інформаційної безпеки у регіоні, зокрема, законодавчого, фінансового, технічного, інфраструктурного забезпечення якісного поширення аналогового і цифрового сигналу українських телерадіокомпаній в усіх населених пунктах підконтрольної Україні території Донецької і Луганської областей, забезпечення інформаційного мовлення українських ТРК на тимчасово окупованій території України провести 13-16 червня 2018 року виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у Донецькій області.

2. Доручити секретаріату Комітету звернутися до Міністерства інформаційної політики України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, центральних органів виконавчої влади, Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій з проханням надати інформацію щодо стану виконання Рекомендацій Комітету, напрацьованих за підсумками виїзних засідань у 2016 та 2017 роках.

3. Визначити Ю.Павленко відповідальним за підготовку та проведення виїзного засідання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Ю.Павленко зауважив, що до нього надходять скарги від громадян про припинення трансляції Верховної Ради України на українському радіо. Він запропонував підготувати від Комітету відповідне звернення та з’ясувати чому була припинена трансляцію Верховної Ради України.

В.Сюмар доручила секретаріату Комітету підготувати звернення до Управління справами Апарату Верховної Ради України з проханням надати договори між Апаратом Верховної Ради України та телерадіоорганізаціями щодо висвітлення роботи Верховної Ради України.

        

Ю.Павленко наголосив, що в місті Луч Миколаївської області та Таранівці Харківської області відключені два передавачі. Вони працювали на середній хвилі 14,31 та покривали величезну територію. Зараз на цій хвилі транслюються російські «Вести».

Він запропонував від Комітету зробити запит на відповідні структури аби з’ясувати що відбувається і чому відключені передавачі.

        

Після обговорення члени Комітету вирішили на наступне засідання запросити керівництво Національної суспільної телерадіокомпанії України та Міністерства інформаційної політики, а також представників іномовлення щоб з’ясувати причини припинення мовлення на середніх хвилях Національної суспільної телерадіокомпанії України - українського радіо з передавачів, що розташовані в населених пунктах Луч Миколаївської області та Таранівці Харківської області.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07