Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

   

                                                                                                83

 

                                                                                           21         березня         18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                          

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Відсутні народні депутати України:   КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р.

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – Державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Коваль Валентин Юрійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сторожук Дмитро Анатолійович – перший заступник Генерального прокурора України; Маяков Віталій Анатолійович – заступник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України; Когут Ігор Олегович – директор програми USAID «РАДА»; Гребенюк Інна -член правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»; Мильман Сергій - засновнику аналітичного онлайн-сервісу YouControl; Костенюк Андрій – адвокат, представник компанії YouControl; Глоба Данііл – адвокат компанії YouControl; Козаченко Тетяна – громадський діяч, адвокат; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації.

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 8085 від 01.03.2018р., внесений народними депутатами України О.Медунецею, І.Лапіним та інш.).                                      

         2. Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій права працівника на приватність та таємницю кореспонденції), (реєстр. № 8037 від 14.02.2018р., внесений народним депутатом України В.Мисиком).                       

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання відносин у сфері державної служби (реєстр. № 7528 від 25.01.2018р., внесений народними депутатами України С.Власенком, О.Ледовських, А.Шкрум та інш.).

          4. Різне.  

4.1.Про звернення голови правління ПАТ «НСТУ» Зураба Аласанії до Голови Верховної Рад України Андрія Парубія щодо трансляції Кубку Світу FIFA 2018.

4.2. Про звернення ГО «Агентства журналістських досліджень» щодо обшуків у компанії  «Ю Контрол».

 

 

В.Сюмар запропонувала проект Закону про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 8085 від 01.03.2018р., внесений народними депутатами України О.Медунецею, І.Лапіним та інш.) не розглядати у зв’язку з відсутністю авторів законодавчої ініціативи.                                

 

         В.Сюмар наголосила, що на засіданні присутній директор Програми USAID Рада Ігор Когут, який у різному проінформує про співпрацю з нашим Комітетом. Головуюча також додала, що необхідно визначити представників від Комітету для участі у другій міжнародній конференції «Дні електронних комунікацій України» та  у дискусії гендерна рівність у медіа та рекламі.

         

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій права працівника на приватність та таємницю кореспонденції), (реєстр. № 8037 від 14.02.2018р., внесений народним депутатом України В.Мисиком).                       

                      

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій права працівника на приватність та таємницю кореспонденції), (реєстр. № 8037 від 14.02.2018р., внесений народним депутатом України В.Мисиком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання відносин у сфері державної служби (реєстр. № 7528 від 25.01.2018р., внесений народними депутатами України С.Власенком, О.Ледовських, А.Шкрум та інш.).                   

 

     Виступили:   ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., ФЕЩУК У.Ю.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання відносин у сфері державної служби (реєстр. № 7528 від 25.01.2018р., внесений народними депутатами України С.Власенком, О.Ледовських, А.Шкрум та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу в частині пропонованих змін до Законів «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» з тим, аби в процесі підготовки до другого читання усунути деякі колізії, закладені в прикінцевих положеннях документа.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення голови правління ПАТ «НСТУ» Зураба Аласанії до Голови Верховної Рад України А.Парубія щодо трансляції Кубку Світу FIFA 2018.

 

   Виступили: ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОВАЛЬ В.Ю.,              ГРЕБЕНЮК І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення Голови правління Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зураба Аласанії щодо трансляції Кубку Світу FIFA 2018 року, Комітет вирішив:

 

звернутися до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням на найближчому засіданні Верховної Ради України розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії держави-агресора (реєстр. № 7299 від 16.11.2017р.) яким надається право Національній суспільній телерадіокомпанії України не здійснювати трансляцію заходу, у тому числі спортивного або розважального, проведення якого відбувається на території держави-агресора та/або держави-окупанта, якщо така трансляція може містити елементи пропаганди та несе загрозу інформаційній безпеці України.

 

Голосували:  “за” – 10

                        проти – 0

                        утримались – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету О.Опанасенка про звернення Громадської організації «Агентства журналістських досліджень» щодо обшуків у компанії  «Ю-Контрол».

 

    Виступили: СЮМАР В.П. ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СТОРОЖУК Д.А., МАЯКОВ В.А., МИЛЬМАН С., КОСТЕНЮК А., ГЛОБА Д., КОЗАЧЕНКО Т.

 

         Заслухавши топ-менеджерів і юристів компанії «Ю-Контрол», а також представників Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та громадських активістів щодо обшуків у компанії «Ю-Контрол» народні депутати України досягли згоди щодо необхідності подальшого вивчення ситуації, яка призвела до конфлікту на ринку Інтернет-технологій та залишили справу на контролі Комітету. 

 

            Різне.

 

            В.Сюмар наголосила, що від Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики необхідно делегувати представника для участі у другій міжнародній конференції «Дні електронних комунікацій України», яка проходитиме з 31 травня по 3 червня 2018 року. Вона додала, що учасниками цього масштабного заходу стануть підприємці у галузі телекомунікацій та в медіа-сфері, які планують обговорити низку актуальних питань своєї діяльності та напрацювати стратегії для їх вирішення.

         Члени Комітету одноголосно підтримали пропозицію В.Сюмар делегувати для участі у конференції Шверка Григорія Ароновича та дозволили користуватися виразом «За підтримки Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики» та логотипом Комітету при проведенні цієї конференції.

В.Сюмар повідомила, що 23 березня ц.р. в готелі «Київ» відбудеться дискусія «Гендерна рівність у медіа та рекламі: європейські  стандарти та українські реалії». Вона запропонувала Ользі Черваковій взяти участь у цьому важливому заході.

        

Директора Програми USAID РАДА, представник міжнародної ініціативи «Відкритий парламент» Ігор Когут поінформував про діяльність робочої групи з питань законотворчої відкритості, яка працює над поширенням найкращих практик відкритості парламентських процесів. Він озвучив конкретні пропозиції стосовно участі Комітету, працівників Апарату Верховної Ради у заходах, які відбуватимуться в рамках ініціативи, щодо налагодження діалогу між парламентаріями і журналістською спільнотою в пошуку шляхів подальшого розвитку законодавства у сфері медіа, забезпечення високих стандартів журналістики, утвердженні свободи слова.

         Після обговорення члени Комітету вирішили надіслати протокольне рішення Прес-службі Апарату Верховної Ради України з такими рекомендаціями:

 

1.     Щодо тренінгів для парламентських журналістів:

Розробити, на основі парламентських тренінгів Програми USAID РАДА, систему та сертифіковану програму навчань для журналістів (творчих представників засобів масової інформації) акредитованих у Верховній Раді України. Передбачити у кошторисі Верховної Ради України на наступні роки кошти, необхідні для системної програми навчань для Апарату Верховної Ради України, працівників секретаріатів комітетів та фракцій, які відповідальні за комунікацію та співпрацю із ЗМІ та парламентських журналістів, акредитованих у Верховній Раді України.

 

2.     Щодо просвітницьких телевізійних роликів соціальної реклами:

Створити експертну комісію з числа членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, працівників секретаріату Комітету, Інформаційного управління Верховної Ради України для оцінки змісту просвітницьких телевізійних роликів соціальної реклами, підготованих в рамках Програми USAID РАДА, та рекомендації українським телеканалам для трансляції з метою громадянської просвіти. 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

        

Стенограма засідання Комітету додається.

 

  

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

  

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07