Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                81

 

                                                                                           7          лютого           18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 5,  кулуари,

                                                              3-й поверх

 

                                                          

                                                                         о 12 год. 00 хв.

 

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

На засідання запрошені: Німченко Василь Іванович – народний депутат України; Довгунь Степан Зіновійович – заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України; Малий Євген Ігорович – перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 9 міста Києва; Школьний Ігор Олегович – прокурор Київської місцевої прокуратури № 9 міста Києва; Дідорук Софія Іванівна – заступник начальника Управління з розслідування кримінальних проваджень слідчих органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області; Золотухін Дмитро Юрійович - заступник Міністра інформаційної політики України; Тарабукін Олексій Юрійович – завідувач сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної асоціації українських медіа.

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, (реєстр. № 7395 від 13.12.2017 р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).                                        

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), (реєстр. № 7406 від 15.12.2017р., внесений народним депутатом України С.Міщенком).

          3. Проект Закону про внесення змін до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"), (реєстр. № 7393 від 13.12.2017р., внесений народним депутатом України О.Сугоняком).

4. Проект Закону про захист української державності від проявів колабораціонізму (реєстр. № 7425 від 20.12.2017р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Левусом, І.Лапіним та інш.).                                    5. Проект Закону встановлення справедливості та покарання винних у воєнних злочинах по подіям на території Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7425-1 від 28.12.2017р., внесений народним депутатом України Н.Весиловою).

         6. Різне.   

Про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

          Про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

 

 

 

 

 

          В.Сюмар зазначила, що знімає з розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, (реєстр. № 7395 від 13.12.2017 р., внесений народним депутатом України В.Сюмар) натомість О.Червакова запропонувала обговорити цей важливий законопроект.

 

Г.Шверк повідомив, що в редакції газети «Новини Сватівщини»  намагаються відібрати приміщення на користь міграційної служби. Він запропонував на наступному засіданні розглянути ситуацію яка склалася в газеті «Новини Сватівщині», що проходить перший етап реформування відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, (реєстр. № 7395 від 13.12.2017 р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

                           

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., КОНДРАТЮК О.К., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Вирішили:

 

Обговоривши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, (реєстр. № 7395 від 13.12.2017 р., внесений народним депутатом України В.Сюмар), Комітет вирішив:

 

на наступне засідання Комітету запросити членів Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», делегованих до неї депутатськими фракціями і групами у Верховній Раді України, для прийняття відповідного рішення.

 

Голосували:  “за” – 7

                         проти – 0

                         утримались - 4

 

Рішення прийнято.      

      

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), (реєстр. № 7406 від 15.12.2017р., внесений народним депутатом України С.Міщенком).

 

Виступили:  ШВЕРК Г.А.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), (реєстр. № 7406 від 15.12.2017р., внесений народним депутатом України С.Міщенком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), (реєстр. № 7406 від 15.12.2017р., внесений народним депутатом України С.Міщенком) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"), (реєстр. № 7393 від 13.12.2017р., внесений народним депутатом України О.Сугоняком).

             

         Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"), (реєстр. № 7393 від 13.12.2017р., внесений народним депутатом України О.Сугоняком), Комітет вирішив:

 

направити профільному Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету С.Висоцького про проект Закону про захист української державності від проявів колабораціонізму (реєстр. № 7425 від 20.12.2017р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Левусом, І.Лапіним та інш.).                                    

 

Виступили:  ШВЕРК Г.А., КОНДРАТЮК О.К., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Вирішили:

 

  Розглянувши проект Закону про захист української державності від проявів колабораціонізму (реєстр. № 7425 від 20.12.2017р., внесений народними депутатами України С.Висоцьким, А.Левусом, І.Лапіним та інш.), Комітет вирішив:

 

направити профільному Комітету з питань національної безпеки і оборони висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону України встановлення справедливості та покарання винних у воєнних злочинах по подіям на території Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7425-1 від 28.12.2017р., внесений народним депутатом України Н.Весиловою).

 

 

Виступили:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Вирішили:

 

Взявши до уваги, що зареєстрований як альтернативний проекту Закону України встановлення справедливості та покарання винних у воєнних злочинах по подіям на території Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7425-1 від 28.12.2017р., внесений народним депутатом України Н.Весиловою) не містить положень, які стосуються предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народні депутати України вирішили рішення по цьому законопроекту не приймати.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СОЧКА О.О., НІМЧЕНКО В.І., ДОВГУНЬ С.З., ДІДОРУК С.І.  

 

Заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Степан Довгунь повідомив, що обвинувальний акт щодо одного з охоронців передали до суду і на даний момент встановлюють особу іншого охоронця. Зараз вживаються заходи щодо його встановлення. В охоронній фірмі заперечують, що це саме їхній працівник та кажуть, що вони його не залучали. Він наголосив, що оскільки нами не отримано достовірних відомостей на другу особу, ми звернулися в інші органи, які можуть мати інші відомості.

 

Заступник начальника Управління з розслідування кримінальних проваджень слідчих органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області Софія Дідорук зазначила, що проведене певне коло слідчих та процесуальних дій, призначені та проведені експертизи, отримані висновки. Вона додала, що на даний час виникла необхідність проведення певної низки додаткових слідчих та процесуальних дій, за результатами яких ми зможемо встановити абсолютно всі обставини вчиненого злочину.

 

Під час обговорення Голова Комітету Вікторія Сюмар заявила, що ми вже чули попередні обіцянки, що розслідування буде тривати і що зроблені ефективні кроки для того, аби максимально швидко суспільство могло побачити результати цього розслідування, а станом на зараз таких результатів немає.

Також вона наголосила, що ми знову бачимо класичну проблему української правоохоронної системи затягування результатів слідства, в особливому випадку, якщо йдеться про конфлікт політичної особи з журналістом або посадової особи з журналістом. Це проблема, яка роками не вирішується в країні.

 

Підсумовуючи головуюча зазначила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики триматиме на контролі цю справу й надалі запрошуватиме представників правоохоронних органів для того, щоб цю справу не поховали під процедурними моментами.

 

           

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07