Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                60

 

                                                                                            8          лютого              17    

 

 

                                                                  вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                   о 13 год. 30 хв.

 

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.,  СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

           Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К.

 

На засідання запрошені:  Шверк Григорій Аронович – народний депутат України; Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України; Данілін Владислав Юрійович – народний депутат України; Різаненко Павло Олександрович – народний депутат України; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Коваль Ігор Валентинович – директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, Я.Глиняна, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

          

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 5657 від 18.01.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).

2. Проект Закону про внесення зміни до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607 від 26.12.2016р., внесений народними депутатами України П.Різаненком, А.Шиньковичем).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (реєстр. № 5679 від 19.01.2017р., внесений народними депутатами України І.Подоляк, В.Єленським, М.Княжицьким та інш.).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць (реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017р., внесений народним депутатом України С.Тапрутою).

5. Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

6. Проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр.            № 4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком).

7. Різне.

 

 

В.Сюмар наголосила, що на прохання секретаря Комітету О.Кондратюк, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (реєстр. № 5679 від 19.01.2017р., внесений народними депутатами України І.Подоляк, В.Єленським, М.Княжицьким та інш.), проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць (реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017р., внесений народним депутатом України С.Тапрутою), проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України) та проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр. № 4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком) знімаються з порядку денного.

 

В.Сюмар запропонувала включити в порядок денний наступні питання:

 

- інформацію щодо ситуації з мовленням в зоні АТО;

- проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових» реєстр. № 6045 від 07.02.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшком, О.Кондратюк та інш.);

- про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа послуги»;

- про надання роз’яснень Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення щодо правомірності та доцільності застосування Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію члена Комітету Ю.Павленка про ситуацію з мовленням в зоні АТО.

 

          Виступили: ПАВЛЕНКО Ю.О., СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В.

 

    Розпочинаючи розгляд цього важливого питання Ю.Павленко зауважив, що від моменту проведення виїзного засідання Комітету в Донецьку та Луганську області та прийнятих рішень ситуація з мовленням в зоні АТО не змінилася. А останні події в Авдіївці показала, що є дуже багато негараздів і  ніяких реальних дій не відбулось. Він додав, що на засіданні Комітету необхідно заслухати Кабінет Міністрів України і Раду національної безпеки і оборони з цього питання та прийняти відповідне рішення.

 

     Після обговорення В.Сюмар запропонувала на наступне засідання Комітету, яке відбудеться 22 лютого ц.р., запросити представників Кабінету Міністрів України, Ради Національної безпеки і оборони, Концерну РРТ, Національної суспільної телекомпанії України.

Звернутися до очільників Донецької і Луганської обласних державних військово-цивільних адміністрацій, з проханням надати вичерпну інформацію про стан забезпечення якісного прийому аналогового та цифрового ефірного сигналу українських інформаційних мовників на підконтрольній Україні території, повідомити про стан вирішення питання організації сучасного поліграфічного підприємства на підконтрольній території та про діяльність пунктів безплатної роздачі накладів друкованих засобів масової інформації.

         Вона додала, що йдеться про те аби спільно проаналізувати подальші зміни до законодавства, які дозволили б повернути український частотний ресурс, незаконно захоплений російською пропагандою та забезпечити жителів Донбасу якісним інформаційним продуктом вітчизняних телерадіокомпаній.

 

 

           Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 5657 від 18.01.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

            Виступили: ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., КОСТИНСЬКИЙ С.А., ТАРАБУКІН О.Ю., БІДЕНКО А.І., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

      Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 5657 від 18.01.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:                                         

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 5657 від 18.01.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України) відправити суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 6

                  “проти” – 0

                  “утримались” - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення зміни до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607 від 26.12.2016р., внесений народними депутатами України П.Різаненком, А.Шиньковичем).

 

         Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., РІЗАНЕНКО П.О., КОСТИНСЬКИЙ С.А.

 

   Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607 від 26.12.2016р., внесений народними депутатами України П.Різаненком, А.Шиньковичем), Комітет вирішив:                                         

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення зміни до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607 від 26.12.2016р., внесений народними депутатами України П.Різаненком, А.Шиньковичем) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Слухали:4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про затвердження кандидатур до складу робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа послуги».  

 

          Вирішили:

 

         Розглянувши кандидатури до складу робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа послуги», Комітет вирішив:

 

Затвердити робочу групи у такому складі:

 

Народні депутати України – члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики:

 

Сюмар Вікторія Петрівна;

Червакова Ольга Валеріївна;

Опанасенко Олександр Валерійович;

Висоцький Сергій Віталійович;

Кондратюк Олена Костянтинівна;

Стеценко Дмитро Олександрович;

Сочка Олександр Олександрович;

Абдуллін Олександр Рафкатович;

Онуфрик Богдан Семенович;

Павленко Юрій Олексійович.

 

  Народні депутати України:

 

 Шверк Григорій Аронович;

 Севрюков Владислав Володимирович;

 Данілін Владислав Юрійович.

 

 

Помічники-консультанти народних депутатів України:

 

Камуз Анна (Сюмар В. П.)

Коломієць Наталія (Червакова О. В.)

Пономаренко Марія (Опанасенко О. В.)

Деркач Ярослав (Кондратюк О. К.)

Єленський Євгеній (Стеценко Д. О.)

Данилюк Яніна (Сочка О. О.)

Казєва Ольга (Севрюков В. В.)

Карапетян Олександр (Шверк Г. А.)

Пом.-конс. н.д. Висоцького С. В.

Пом.-конс. н.д. Абдулліна О. Р.

Пом.-конс. н.д. Онуфрика Б. С.

Макушинський Максим Іванович (Павленко Ю. О.)

 

Представники державних органів, медіа-індустрії, громадськості:

 

Большакова Ольга – керівник Центру адвокації та лобіювання НАМ;

Буцан Євген – директор юридичного департаменту, медіа-холдинги «Медіа Група Україна»;

Глущенко Олександр –  медіа експерт;

Головенко Роман – юрист ГО "Інститут масової Інформації";

Гріцак Костянтин – директор Асоціації "Телекомунікаційна палата України";

Дербал Євгенія – Film.UA Group;

Жакун Костянтин – член правління Інтернет Асоціації України;

Клітна Наталія – голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту;

Коваль Ігор – директор Індустріального Телевізійного Комітету;

Крайняк Юрій – керуючий партнер юридичної компанії «Jurimex»;

Кучерук Мар’яна – ГО «Детектор медіа»;

М’ясникова Катерина Андріївна - виконавчий директор ВГО "Незалежна асоціація телерадіомовників";

Максимчук Анатолій – заступник генерального директора, медіагрупа StarLightMedia;

Мієнко В’ячеслав – заступник генерального директора з правових питань, ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1»;

Новак Анна –  експерт Телекомпалати;

Парно-Кириєнко Леся – керівник проекту «Свобода медіа в Україні»

Прозоровський Тарас – директор з правових питань, медіагрупа Інтер (InterMediaGroup);

Розкладай Ігор – юрист ГО "Центр демократії та верховенства права";

Соломаха Андрій –  ПАТ «Укртелеком»;

Степанова Наталія Вікторівна- начальник управління внутрішнього аудиту Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

Стройко Ірина – головний юрисконсульт, ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1», Директор ТОВ «Молодість Дистриб'юшн»;

Сьомкін Сергій – виконавчий директор Асоціації Індустріальний Телевізійний Комітет.

Фещук Уляна – заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових» (реєстр. № 6045 від 07.02.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшком, О.Кондратюк та інш.).

 

          Виступили:  СОЧКА О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових» (реєстр. № 6045 від 07.02.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшком, О.Кондратюк та інш.), Комітет вирішив:  

 

запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових» (реєстр. № 6045 від 07.02.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшком, О.Кондратюк та інш.) прийняти за основу.     

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про надання  роз’яснень Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення щодо правомірності та доцільності застосування Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

 

          В.Сюмар повідомила, що до Комітету звернулася Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення з проханням надати роз’яснення щодо правомірності та доцільності застосування у дні трауру та пам’яті  Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

 

Вирішили:

 

     Після обговорення Голова Комітету В.Сюмар запропонувала затвердити відповідні роз’яснення та надіслати їх Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

        

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР   

 

 

        

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45