Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

   52

 

6          квітня           11

 

 

      Головує:  Голова Комітету А.ШЕВЧЕНКО

 

       Присутні народні депутати України: СТЕЦЬ Ю.Я., БОНДАРЕНКО О.А., УКОЛОВ В.О., ЛАНДІК В.І., КОНДРАТЮК О.К.

 

        Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л.  АБДУЛЛІН О.Р., БАГРАЄВ М.Г., МУЦ О.П.

 

На засідання запрошені:  Курпіль Степан Володимирович – народний депутат України; Єлманова Оксана Михайлівна – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Горобцов Володимир Олексійович – заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Красноступ Ганна Миколаївна – начальник відділу законопроектної роботи юридичного управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Ткаченко Євгенія Володимирівна – генеральний директор телекомпанії “Магнолія TV”;  Козлова Ірина Анатоліївна – Телекомунікаційна палата України; Скіпальський Андрій Петрович – керівник громадської організації “Регіональний центр громадянського представництва “Життя”; Самсон Юрій Петрович – головний редактор видавництва “Фіто”; Хомюк Софія Петрівна – представник видавництва “Фіто”; Олійник Олена Василівна - видавництва “Фіто”; Погребняк Олександр Олегович - видавництва “Фіто”; Хомюк Юлія Михайлівна - видавництва “Фіто”.

 

Присутні: завідувач секретаріату Комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, старший консультант секретаріату Комітету М.Андріуца, спеціаліст І категорії М.Шамота.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях), (реєстр. № 8214 від 11.03.2011, внесений народними депутатами України Ю.Стецем, О.Абдулліним, В.Уколовим).

         2. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про інформацію” (щодо приведення норм Закону України “Про інформацію” у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод), (реєстр. № 8201 від 03.03.2011р., внесений народним депутатом України С.Курпілем).

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26.05.2010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.) підготовлений до другого читання.

         4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правами Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення), (реєстр. № 8136 від 18.02.2011р., внесений народним депутатом України А.Яценюком).

         5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій (реєстр. № 6527 від 15.06.2010р., внесений народним депутатом України В.Ландіком) підготовлений до другого читання.

         6. Про затвердження робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), (реєстр. № 5164 від 24.09.2009р., внесений народними депутатами України Ю.Мірошниченком та іншими).

         7. Про створення робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), (реєстр. № 6342 від 25.04.2010р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

         8. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки радіомовлення державною мовою), (реєстр. № 8095 від 10.02.2011р., внесений народними депутатами України В.Уколовим, О.Бондаренко та іншими).

         9. Проект Постанови про запровадження громадського обговорення законопроектів на сайті Верховної Ради України (реєстр. № 8007 від 20.01.2011р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

         10. Щодо входження народних депутатів України – членів Комітету до підкомітетів у структурі Комітету з питань свободи слова та інформації.

11. Різне.

 Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету Ю.Стеця про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях), (реєстр. № 8214 від 11.03.2011, внесений народними депутатами України Ю.Стецем, О.Абдулліним, В.Уколовим).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, А.ШЕВЧЕНКО, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, О.ЄЛМАНОВА, Г.КРАСНОСТУП

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про інформацію” (щодо приведення норм Закону України “Про інформацію” у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод), (реєстр. № 8201 від 03.03.2011р., внесений народним депутатом України С.Курпілем).

 

Виступили: С.КУРПІЛЬ, А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про інформацію” (щодо приведення норм Закону України “Про інформацію” у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод), Комітет вирішив:

         Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

Голосували:   “за” – 4

                        “проти” – 2

                        “утримались” - 0

Рішення прийнято.

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26.05.2010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26.05.2010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.), Комітет вирішив:

         Рекомендувати Верховній Раді України відхилити зазначений законопроект.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правами Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення), (реєстр. № 8136 від 18.02.2011р., внесений народним депутатом України А.Яценюком).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, О.БОНДАРЕНКО, О.ЄЛМАНОВА

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правами Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення), Комітет вирішив:

         1.Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

         2. Доповідачем зазначеного законопроекту на засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України Бондаренко О.А.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі В.Ландік про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій (реєстр. № 6527 від 15.06.2010р., внесений народним депутатом України В.Ландіком).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО, О.ЄЛМАНОВА, Г.КРАСНОСТУП, І.КОЗЛОВА, Є.ТКАЧЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій, Комітет вирішив:

 

1.     Поправку 1 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 3 народних депутатів України Ю.Мароко та В.Коржа –відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 4 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 5 народного депутата України В.Ландіка – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 6 народного депутата України М.Круця  - підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 7 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 8 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 9 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 10 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 11 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 12 народних депутатів України Ю.Мороко та В.Коржа  відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 13 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 14 народного депутата України В.Ландіка – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 15 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 16 народних депутатів України Ю.Мороко та В.Коржа – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 17 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

 

Голосували:   “за” – 4

                        “проти” – 2

                        “утримались” - 0

Рішення прийнято.

         поправку 18 народного депутата України Ю.Кармазіна – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

         поправку 19 народного депутата України В.Ландіка – підтримати

виклавши в такій редакції “Цей Закон набирає чинності з 1 липня 2012 року”

Рішення прийнято одноголосно.

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6 Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про затвердження робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), (реєстр. № 5164 від 24.09.2009р., внесений народними депутатами України Ю.Мірошниченком та іншими).

 

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, А.СКІПАЛЬСЬКИЙ

 

 

Вирішили:   

Розглянувши список кандидатів для участі у робочій групі з підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), Комітет вирішив:

 

1. Вилучити зі списку робочої групи Гапко Ганну Миколаївну; Коваля Ігоря Валентиновича; Саприкіну Марину Анатоліївну; Стойко Отто Олександровича та Шолохман Аліну Валеріївну.

2. Затвердити склад робочої групи у кількості 18 осіб.

Кондратюк О.К. – голова робочої групи;

Большакова Ольга Юріївна

Гальченко Володимир Якович

Демчик Степан Володимирович

Деркач Ігор Степанович

Євдошенко Світлана Василівна

Кобельков Олег Валентинович

Красовський Костянтин Сергійович

Лазебник Максим Романович

Ленгауер Олександр Євгенович

Лиманський Вадим Анатолійович

Мельничук Олена Ігорівна

Остапа Світлана Віталіївна

Погорєлов Олексій Валерійович

Скіпальський Андрій Петрович

Тончак Галина Анатоліївна

Хоменко Валентина Олексіївна

Шевченко Тарас Сергійович

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко про створення робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), (реєстр. № 6342 від 25.04.2010р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ,

 

Вирішили:   

У зв’язку з необхідністю підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), Комітет вирішив:

1.Створити робочу групу для роботи над зазначеним законопроектом із членів Комітету, юристів і фахівців галузі.

2. Обрати керівником робочої групи голову підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко.

3. У тижневий термін зібрати кандидатури до складу робочої групи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки радіомовлення державною мовою), (реєстр. № 8095 від 10.02.2011р., внесений народними депутатами України В.Уколовим, О.Бондаренко та іншими).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки радіомовлення державною мовою), (реєстр. № 8095 від 10.02.2011р., внесений народними депутатами України В.Уколовим, О.Бондаренко та іншими), Комітет вирішив:

         Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію голови Комітету А.Шевченка про проект Постанови про запровадження громадського обговорення законопроектів на сайті Верховної Ради України (реєстр. № 8007 від 20.01.2011р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

 

Виступили: В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК

 

 

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Постанови про запровадження громадського обговорення законопроектів на сайті Верховної Ради України (реєстр. № 8007 від 20.01.2011р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом), Комітет вирішив:

         Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 10. Слухали інформацію голови Комітету А.Шевченка про входження народних депутатів України – членів Комітету до підкомітетів у структурі Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Вирішили:   

Заслухавши побажання народних депутатів України – членів  Комітет щодо входження до підкомітетів, Комітет  вирішив:

 

Затвердити такий персональний склад підкомітетів

        

Підкомітет з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі

№№

п\п

Прізвище, ім`я по батькові

посада

1.

ЛАНДІК

Володимир Іванович

голова  підкомітету

2.

СТЕЦЬ

Юрій Ярославович

член підкомітету

3.

АБДУЛЛІН

Олександр Рафкатович

член підкомітету

4.

ШЕВЧЕНКО

Андрій Віталійович

член підкомітету

 

 

Підкомітет з питань друкованих засобів масової інформації
та Інтернету

№№

п\п

Прізвище, ім`я по батькові

посада

1.

УКОЛОВ

Віктор Олександрович

голова  підкомітету

2.

ГОЛУБ

Олександр Володимирович

член підкомітету

3.

ФЕДУН

Олексій Леонідович

член підкомітету

4.

АБДУЛЛІН

Олександр Рафкатович

член підкомітету

5.

СТЕЦЬ

Юрій Ярославович

член підкомітету

 

Підкомітет з питань телебачення та радіомовлення

№№

п\п

Прізвище, ім`я по батькові

посада

1.

БОНДАРЕНКО

Олена Анатоліївна

голова підкомітету

2.

ЛАНДІК

Володимир Іванович

член підкомітету

3.

КОНДРАТЮК

Олена Костянтинівна

член підкомітету

4.

СТЕЦЬ

Юрій Ярославович

член підкомітету

5.

МУЦ

Орест Павлович

член підкомітету

6.

БАГРАЄВ

Микола Георгійович

член підкомітету

 

Підкомітет з питань реклами

№№

п\п

Прізвище, ім‘я по батькові

посада

1.

КОНДРАТЮК

Олена Костянтинівна

голова  підкомітету

2.

БОНДАРЕНКО

Олена Анатоліївна

член підкомітету

3.

УКОЛОВ

Віктор Олександрович

член підкомітету

4.

БАГРАЄВ

Микола Георгійович

член підкомітету

5.

ШЕВЧЕНКО

Андрій Віталійович

член підкомітету

6.

ФЕДУН

Олексій Леонідович

член підкомітету

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Р і з н е:

 

         А.ШЕВЧЕНКО повідомив, що 21 квітня 2011 року відбудеться “круглий стіл” на тему: “Функціонування та діяльність засобів масової інформації в мережі Інтернет: проблеми та перспективи”, а 13 травня 2011 року Комітет проведе “круглий стіл” на тему: “Україна і Туреччина на шляху до інформаційного суспільства: реалії та перспективи”.

 

         А.ШЕВЧЕНКО зазначив, що у рамках спільного проекту Ради Європи та Європейської Комісії “Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі” Комітет може звернутися до Генерального Директорату з прав людини та правових питань із запитом на проведення експертизи проекту Закону “Про внесення змін до Закону України “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України” (реєстр. № 7241) на предмет відповідності цього законопроекту стандартам Ради Європи.

 

         У зв’язку з цим Комітет вирішив:

Направити на експертизу Генеральному директору з прав людини та правових питань Ради Європи проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України” (реєстр. № 7241).

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         О.БОНДАРЕНКО звернула увагу членів Комітету на конфліктну ситуацію яка виникла навколо видавництва “Фіто”.

         Розглянувши звернення головного редактора видавництва “Фіто” Ю.Самсона до народних депутатів України, заслухавши представників колективу та обговоривши конфліктну ситуацію, Комітету вирішив:

 

1. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити інформацію щодо тиску та перешкоджання журналістській діяльності, дотримання ст. 171 Кримінального Кодексу України.

2. Звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити інформацію щодо неправомірних дій представників правоохоронних органів стосовно видавництва “Фіто” .

3. Направити звернення головного редактора видавництва “Фіто” Ю.Самсона до Голови Комітету з питань правосуддя С.Ківалова з проханням перевірити дотримання судовими інстанціями законодавства в процесі розгляду позовів видавництва.

4. Надіслати звернення головного редактора видавництва “Фіто” Ю.Самсона до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Н.Карпачової щодо захисту прав журналістів видавництва «Фіто».

5. Оприлюднити Заяву Комітету з питань свободи слова та інформації про ситуацію, яка виникла навколо видавництва “Фіто”.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                 Андрій ШЕВЧЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                             Юрій СТЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15