Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                           60

 

                                                                                          8           лютого           12

 

 

      Головує:  перший заступник голови комітету БОНДАРЕНКО О.А.

 

       Присутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., СТЕЦЬ Ю.Я.,  ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., ШЕВЧЕНКО А.В., КОНДРАТЮК О.К., ФЕДУН О.Л., БАГРАЄВ М.Г.

 

        Відсутні народні депутати України:  МУЦ О.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

На засідання запрошені: Унгурян Павло Якимович  – народний депутат України; Мураховський Анатолій Леонідович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Костицький Василь Васильович – Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі; Костюк Михайло Дмитрович – Голова Львівської обласної державної адміністрації; Починок Андрій Петрович – головний редактор газети “Експрес”; Мартинець Світлана Владиславівна – журналіст газети “Експрес”; Зініч Микола Миколайович – приватний підприємець міста Львова;                                      Остапа Світлана – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна - керівник Програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.     Щодо ситуації навколо газети "Експрес" (Львів).

2. Про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164.

3.  Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”, (реєстр. № 7132 від 15.09.2010р., внесений народними депутатами України П.Унгуряном, П.Мовчаном, Л.Григорович та ін.),    друге читання.                  

4. Різне.

Питання про відзначення працівників газети “Алуштинский вестник” грамотами Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Звернення Шарія А.А. керівника відділу “Розслідування” Першого Інтернет-порталуОбозреватель” щодо бездіяльності органів внутрішніх справ та прокуратури.

 

 

А.Шевченко запропонував внести до порядку денного такі зміни:   

1.Включити питання про транслювання обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” пропагандистського фільму “Просто Юля”.

2. Включити кадрове питання про призначення О.Петренко на посаду спеціаліста І категорії.

3. Вилучити з порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”, (реєстр. № 7132).

4. Вилучити з порядку денного питання про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164.

 

О.Бондаренко поставила на голосування питання про включення до порядку денного питання щодо транслювання обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” пропагандистського фільму “Просто Юля”.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Бондаренко зазначила, що О.Абдуллін просив кадрове питання без нього не розглядати.

 

О.Кондратюк наголосила, що не всі ознайомилися з новою порівняльною таблицею до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), реєстр. № 5164. Тому вона запропонувала перенести розгляд цього питання на наступне засідання комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Бондаренко повідомила, що до Комітету з питань свободи слова та інформації надійшла відповідь Генерального директора Державної телерадіокомпанії “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” В.Юричка щодо трансляції фільму “Просто Юля”. Вона запропонувала членам комітету розглянути цей лист.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Порядок денний  зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Народний депутат України А.Шевченко залишив засідання комітету.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про ситуації навколо газети "Експрес" (Львів).

 

Виступили: О.ГОЛУБ, Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, М.БАГРАЄВ, О.КОНДРАТЮК, М.КОСТЮК, А.ПОЧИНОК, М.ЗІНІЧ, С.МАРТИНЕЦЬ

 

Вирішили:   

Розглянувши ситуацію навколо Львівської газети “Експрес”, Комітет вирішив:

1. Звернутися до Львівської обласної державної адміністрації з пропозицією забезпечити чіткий і прозорий захист прав журналістів Львівщини, невтручання у редакційну політику періодичних видань, в тому числі газети «Експрес».

         2. Звернутися до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо надання інформації Комітету про факти погроз життю журналістів та їх сімей редакції газети «Експрес» протягом останніх двох років, в тому числі по відношенню до журналістки газети «Експрес» Мартинець Світлани Владиславівни.

         3. Створити моніторингову групу спостереження за ситуацією навколо газети «Експрес», в тому числі рішень судів, у складі членів Комітету з питань свободи слова та інформації: заступника голови комітету - Голуба Олександра Володимировича; голови підкомітету з питань реклами - Кондратюк Олени Костянтинівни; голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету - Уколова Віктора Олександровича,

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”, (реєстр. № 7132 від 15.09.2010р., внесений народними депутатами України П.Унгуряном, П.Мовчаном, Л.Григорович та ін.).                  

 

Виступили: О.ГОЛУБ, Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК,  О.КОНДРАТЮК, М.БАГРАЄВ, П.УНГУРЯН

 

Вирішили:   

Розглянувши прийнятий за основу проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні законопроект відхилити.

 

Голосували: “за” – 5

                      проти” – 1

                      утримались” - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

О.Бондаренко повідомила, що питання про транслювання фільму “Просто Юля” переноситься на наступне засідання комітету у зв’язку з тим, що засідання комітету залишили народний депутат України А.Шевченко та перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України А.Мураховський.

 

 

 

 

Р і з н е.

 

О.Бондаренко повідомила, що до комітету надійшло подання народного депутата України – члена комітету О.Федуна щодо відзначення кращих працівників газети “Алуштинський вестник” Грамотами Комітету з питань свободи слова та інформації.

Ю.Стець підтримав ініціативу О.Федуна і запропонував нагородити Грамотами Комітету з питань свободи слова та інформації таких працівників газети “Алуштинский вестник” :

Головного редактора газети – Черьомухіна Романа Валентиновича;

Редактора тематичних шпальт – Мєхонцева Віктора В’Ячеславовича;

Редактора тематичних шпальт –Філіпенко Євгенію Юріївну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Бондаренко запропонувала на наступному засіданні комітету розглянути звернення керівника відділу розслідувань Інтернет-порталуОбозреватель” Анатолія Шарія щодо бездіяльності органів внутрішніх справ та прокуратури. Водночас вона додала, що на засідання необхідно запросити самого пана Шарія та представників прокуратури та міліції.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Бондаренко звернула увагу народних депутатів України, що до Комітету з питань свободи слова та інформації надійшли листи від Національної спілки журналістів України щодо ситуації, яка склалася з доставкою передплатних періодичних видань та від Генерального директора Національної радіокомпанії України Т.Аврахова щодо трансляції пленарних засідань сесії Верховної Ради України у прямому ефірі. Водночас вона доручила секретаріату комітету ознайомити народних депутатів України з листами та за потребою розглянути їх на засіданні комітету.

 

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Перший заступник

Голови комітету                                                          Олена БОНДАРЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15