Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                              63

 

                                                                                          21           березня          12

 

 

      Головує:  голова комітету СТЕЦЬ Ю.Я.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ЛАНДІК В.І., УКОЛОВ В.О., БАГРАЄВ М.Г., КОНДРАТЮК О.К., ШЕВЧЕНКО А.В.

 

 

        Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л., МУЦ О.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

На засідання запрошені: Сенченко Андрій Віленович – народний депутат України; Манжосов Володимир Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Мудрак Лариса Михайлівна – заступник Нацради; Баранов Валерій Євгенович – член Нацради; Єлманова Оксана Миколаївна – член Нацради; Опілат Ірина Володимирівна – член Нацради; Фартушний Микола Всеволодович – член Нацради; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач Інтернет видання “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна - керівник Програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників;

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету М.Андріуца; консультант секретаріату комітету М.Шамота.

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік.

2. Різне.

 

         Ю.СТЕЦЬ запропонував у різному розглянути:

- ситуацію щодо перешкоджання професійній діяльності журналістам каналу ICTV під час зйомок у столичному клубі “Crystal hall”;

- щодо порушення кримінальної справи стосовно керівника відділу розслідувань Інтернет-порталуОбозреватель” Анатолія Шарія;

- про звернення головного редактора газети “Експрес” І.Починка.

 

В.УКОЛОВ зауважив, що необхідно розглянути ситуацію навколо газети “33 канал” (м. Вінниця).

 

А.ШЕВЧЕНКО вніс на розгляд комітету питання щодо не допуску на територію Білорусі представника громадської організації “Інститут розвитку регіональної преси” та члена Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформації Олега Хоменка.

 

Порядок денний  зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, А.ШЕВЧЕНКО, А.СЕНЧЕНКО, М.БАГРАЄВ, В.МАНЖОСОВ, О.БОЛЬШАКОВА

 

Вирішили:   

Розглянувши Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік, Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України взяти до відома Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік.

2.  За підсумками обговорення Звіту розробити рекомендації, спрямовані на поліпшення діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Голосували: “за” – 4

                      проти” – 3

                      утримались” - 0

 

Рішення прийнято.

Ю.СТЕЦЬ запропонував членам комітету звернутися листом до членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням допомогти розібратися з трансляцією у святкові дні обласними державними телеканалами, а також Державною телерадіокомпанією “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення” фільму “Просто Юля”.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Р і з н е.

 

Ю.СТЕЦЬ звернув увагу членів комітету, що 16 березня ц.р. знімальна група телеканалу ICTV (репортер програми “Козирне життя” Тетяна Третяк, репортер програми “Максимум в Україні” Руслан Тарасов та оператор телеканалу Артур Пудак), зазнала нападу під час зйомок у столичному клубі “Crystal hall” з боку РR- менеджера паблісіті-агенціїSecret Service” Олександра Кажияна. Він запропонував розглянути це питання на засіданні комітету 11 квітня 2012р запросивши представників Міністерства внутрішніх справ та телеканалу ICTV.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

         Ю.СТЕЦЬ зауважив, що журналіст Інтернет-порталуОбозреватель” Анатолій Шарій попросив притулку в Литві. Народні депутати вирішили звернутися до Міністра внутрішніх справ України з проханням надати інформацію про порушення кримінальної справи по відношенню до А.Шарія та розглянути це питання на засіданні комітету 11 квітня 2012р.

         Рішення прийнято одноголосно.

 

В.УКОЛОВ повідомив про спроби тиску на товариство з обмеженою відповідальністю “Видавництво “РІА” (газета “33 канал” м. Вінниця). Члени комітету вирішили на наступне засідання запросити директора ТОВ “Видавництво “РІА” Боярчука Сергія Анатолійовича.

         Ю.СТЕЦЬ повідомив, що до комітету надійшло звернення від головного редактора газети “Експрес” Починка І.П. щодо спроб тиску на газету та її працівників. Члени комітету вирішили направити звернення до Генеральної прокуратури України, до Міністерства внутрішніх справ України з проханням розглянути звернення по суті порушеного питання та повідомити про прийняте рішення Починка І.П.

 

Рішення прийнято одноголосно.

         А.ШЕВЧЕНКО наголосив, що громадянинові України, відомому медіа-консультанту, представникові ГО “Інститут розвитку регіональної преси”, члену Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформації Хоменку Олегу Степановичу відмовили у в’їзді на територію Республіки Білорусь. Він додав, що О.Хоменку також було повідомлено, що він внесений до списку осіб, яким заборонено перебувати в Республіці Білорусь. У зв’язку з цим та з метою поновлення порушених прав авторитетного медіа-фахівця та запобігання подібним інцидентам у майбутньому, Комітет вирішив:

1. Звернутися до Посольства Республіки Білорусь в Україні з проханням:

-         пояснити причини недопущення Олега Степановича Хоменка на територію Республіки Білорусь;

-          підтвердити або спростувати інформацію про те, що О.Хоменок внесений до списку осіб, яким заборонено в’їзд до Республіки Білорусь;

-         надати вичерпну інформацію щодо терміну дії зазначеної заборони та можливості юридичного її оскарження в інтересах громадянина України О.Хоменка, дотримання прав і свобод людини.

2. Звернутися до Міністра закордонних справ України та до Комітету Верховної ради України у закордонних справах з проханням:

-         опротестувати дії білоруської сторони з недопущення О.Хоменка на територію Республіки Білорусь;

-         з’ясувати достовірність інформації про так звані “чорні списки” небажаних осіб та про внесення до них прізвищ громадян України;

-         дати оцінку діям Посольства України в Республіці Білорусь, яке 20 березня 2012 року не надало О.Хоменку необхідної допомоги в аеропорту Мінська.

     Рішення прийнято одноголосно.

     Ю.СТЕЦЬ повідомив, що на минулому засіданні комітету була озвучена Заява руху “Стоп цензурі”. Він додав, що на засідання комітету 11 квітня, або якщо буде окреме засідання по проблемам свободи слова, запросити представників руху "Стоп цензурі!" та дати можливість їм озвучити своє бачення проблем по свободі слова.

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                      Юрій СТЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15