Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                3

 

                                                                                         06         березня            13

 

 

      Головує:  голова Комітету ТОМЕНКО М.В.

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., МІРОШНИЧЕНКО І.М., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., АБДУЛЛІН О.Р., СТЕЦЬ Ю.Я.,  БАГРАЄВ М.Г., КОНДРАТЮК О.К.  

 

        Відсутні народні депутати України:   ГОЛУБ О.В.

 

        На засідання запрошені: Манжосов Володимир Анатолійоввич – голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Мудрак Лариса Михайлівна – заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Баранов Євген Валерійович – член  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фартушний Микола Всеволодович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Опілат Ірина Володимирівна – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Валіневич Валерій Миколайович – начальник Головного слідчого управління міністерства внутрішніх справ України; Поліщук Володимир Петрович – начальник Управління зв’язків з громадськістю міністерства внутрішніх справ України; Севрук Юрій Григорович – заступник начальника управління з нагляду за додержанням законів Генеральної прокуратури України; Гальченко Андрій Володимирович – перший заступник Криворізької міської ради; Білоусюк Валентина Іванівна – голова правління Видавничого дому «Картель»; Макаренко Олег Дмитрович – директор товариства з обмеженою відповідальністю «Преса-М»; Пащук Володимир Петрович – керівник апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Починок Ігор Петрович – головний редактор газети «Експрес»; Мартинець Світлана Владиславівна – журналіст газети «Експрес»; Бочкала Роман - журналіст телеканалу «Інтер»; Большакова Ольга – Незалежна асоціація телерадіомовників; Котюжинська Тетяна – юрист Незалежної спілки журналістів України.

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, Я.Глиняна, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік.

2. Про знесення кіосків преси, що належать товариству з обмеженою відповідальністю «Преса-М» (входять до складу видавничого дому «Картель») у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області.

3. Про розгляд ситуації навколо всеукраїнської газети «Експрес» м. Львів.

4. Про інформацію, поширену агентством УНІАН, про народних депутатів України Власенко С.В. та Кужель О.В., яка за твердженням останніх є недостовірною.

5. Про ситуацію, яка склалась навколо сюжету від 17.02.2013р. журналіста Романа Бочкали в ефірі програми «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер» під назвою «В Украине психбольницы превращаются в тюрьмы для неугодних?»

         6. Про прийняття рішень щодо питань, розглянутих членами Комітету на нараді 6 лютого 2013 року.

7. Різне.

 

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ, О.КОНДРАТЮК, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, В.МАНЖОСОВ

        

Голова Національної ради Володимир Манжосов, представляючи підсумки роботи регуляторного органу за минулий рік, зосередився у своїй доповіді на виконанні трьох основних функцій – сприянні розвитку телерадіоіндустрії, регулюванні ринку телерадіомовлення та нагляду за дотриманням ліцензіатами чинного законодавства.

До свого минулорічного активу Національна рада, в числі іншого, відносить забезпечення побудови в Україні цифрової мережі наземного ефірного мовлення у складі чотирьох мультиплексів, приведення у відповідність до вимог чинного законодавства регуляторних актів і реєстрацію десяти із них у Міністерстві юстиції; проведення п’яти конкурсів на вільні радіочастоти, в тому числі повторного на залишок вільних місць у цифровому регіональному мультиплексі МХ-5; скорочення кількості позапланових перевірок, налагодження діалогу з операторами і провайдерами кабельних мереж, в тому числі і з питання порядку формування універсальної програмної послуги і таке інше.

Голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Микола Княжицький звинуватив Національну раду у грубому порушенні вимог статей 8 і 25 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» під час проведення конкурсу на місця у цифрових мультиплексах.

А також тіньові схеми у розподілі радіочастот, непрозорі конкурсні процедури, відверте лобіювання інтересів провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд», виштовхування з ринку приймальних пристроїв (сет-топ-боксів) вітчизняних виробників – це далеко не повний перелік претензій, висловлених членами комітету.

 

 

 

         Народний депутат України – член Комітету Юрій Стець залишив засідання комітету.

 

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши доповідь Голови Національної ради України В.Манжосова щодо Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік, комітет вирішив:

 

Рекомендувати Верховній Раді України не схвалювати Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік.

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

         Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про знесення кіосків преси, що належать товариству з обмеженою відповідальністю «Преса-М» (входять до складу видавничого дому «Картель») у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, А.ГАЛЬЧЕНКО, В.БІЛОУСЮК, О.МАКАРЕНКО

 

Вирішили:

 

Розглянувши питання щодо знесення кіосків преси, що належать товариству з обмеженою відповідальністю «Преса-М» у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, Комітет вирішив:

 

1.Звернути увагу Криворізької міської ради та міського голови на значне скорочення кількості точок продажу друкованих засобів масової інформації у  місті Кривий Ріг.    

         2. Надіслати лист Генеральному прокурору України з проханням провести розслідування щодо дотримання Криворізькою міською радою рішень Постанови Верховної Ради України № 901-VI від 16 січня2009 року «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси» та Закону України «Про захист економічної конкуренції», а саме захисту економічної конкуренції та монополізації ринку у зв’язку із знесенням кіосків преси товариства з обмеженою відповідальністю «Преса-М».

3. Направити звернення Голові Антимонопольного комітету України з проханням здійснити державний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції у зв’язку із знесенням кіосків преси ТОВ «Преса-М» (вул. Льотчиків, 20) у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про  інформацію, поширену агентством УНІАН, про народних депутатів України Власенко С.В. та Кужель О.В., яка за їх твердженням є недостовірною.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН, М.КНЯЖИЦЬКИЙ,  Т.КОТЮЖИНСЬКА

 

Розглянувши питання щодо поширення інформації Інформаційним агентством УНІАН про народних депутатів України С.Власенка та О.Кужель, яка за їх твердженням є недостовірною, Комітет вирішив:

 

1. Засудити розповсюдження неправдивої інформації та використання медіа в політичних цілях.

2. Делегувати для зустрічі з керівництвом і трудовим колективом Інформаційного агентства УНІАН першого заступника голови Комітету Олену Бондаренко та заступника голови Комітету Ігоря Мірошниченка.

 

Рішення  прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про ситуацію, яка склалась навколо сюжету журналіста Романа Бочкали в ефірі програми «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер» під назвою «В Украине психбольницы превращаются в тюрьмы для неугодних?»

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, І.МІРОШНИЧЕНКО, Р.БОЧКАЛА

 

М.Томенко повідомив, що безпосередньо перед засіданням Комітету надійшов лист від Генеральної прокуратури України з проханням не розглядати сюжет журналіста Романа Бочкали, який вийшов в програмі «Подробиці тижня» телеканалу «Інтер», оскільки інцидент вичерпано і сторони знайшли порозуміння.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналіста каналу «Інтер» Романа Бочкали, щодо сюжету під назвою «В Украине психбольницы превращаются в тюрьмы для неугодних?», Комітет вирішив:

 

Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з проханням розглянути можливе порушення прав громадянина Андрія Бондаренка, про якого йдеться в сюжеті журналіста Романа Бочкали.

 

Рішення  прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про розгляд ситуації навколо всеукраїнської газети «Експрес» м. Львів.

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, М.БАГРАЄВ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, Р.РАУПОВ, І.ПОЧИНОК, Ю.СЕВРУК, В.ВАЛІНЕВИЧ, В.ПОЛІЩУК, С.МАРТИНЕЦЬ

 

Вирішили:

 

Заслухавши голову підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького та головного редактора газети «Експрес» І.Починка щодо порушення кримінальних справ у відношенні колективу та окремих журналістів даного видання, Комітет вирішив:

 

1. Висловити стурбованість даними діями з боку працівників органів правопорядку Львівської області та наполягати на неприпустимості тиску на друкований засіб масової інформації.

2. Звернутися до Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України з проханням провести службове розслідування з приводу правомірності дій обласного управління внутрішніх справ та обласної прокуратури Львівської області, що призвели до перешкоджання професійної діяльності журналістів «Експресу».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про прийняття рішень щодо питань, розглянутих членами Комітету на нараді           6 лютого 2013 року.

 

М.Томенко, повідомив, що 6 лютого ц.р. Комітет у режимі наради розглянув питання щодо відбору кандидатур на вакантне місце члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Він запропонував визначитись голосуванням щодо кожної з 12 кандидатур рекомендованих депутатськими фракціями та громадськими організаціями у сфері медіа.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши подання депутатських фракцій Верховної Ради України та всеукраїнських громадських об’єднань, які працюють у галузі діяльності засобів масової інформації, щодо кандидатів на посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, інформацію про відповідність претендентів вимогам статті 7 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді Україні провести рейтингове голосування та за його наслідками – голосування з обрання члена Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення серед таких кандидатів:  

 

1. Георгієвська Вікторія Володимирівна

голосували: “за”- 5 із 8 членів Комітету;

2. Калініченко Михайло Михайлович

голосували: “за”- 7 із 8 членів Комітету;

3. Квурт Костянтин Семенович

голосували: “за”- 8 із 8 членів Комітету;

4. Крайняк Юрій Олегович

голосували: “за”- 8 із 8 членів Комітету;

5. Набруско Віктор Івановича

голосували: “за”- 8 із 8 членів Комітету;

6.Осауленко Тарас Володимирович

голосували: “за”- 7 із 8 членів Комітету;

7. Павленко Віктор Вікторович

голосували: “за”- 6 із 8 членів Комітету;

8. Пащук Володимир Петрович

голосували: “за”- 6 із 8 членів Комітету;

9. Півнюк Олександр Володимирович

голосували: “за”- 7 із 8 членів Комітету;

10.Сокур Віталій Віталійович

голосували: “за”- 7 із 8 членів Комітету.

 

По 4 голоси «за» із 8 присутніх на засіданні Комітету народних депутатів отримали кандидати:

 

11. Задирко Геннадій Олександрович  

12. Резніченко Валентин Михайлович

 

 

2. Уповноважити голову Комітет М.Томенка доповісти питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

М.Томенко наголосив, що 6 лютого ц.р. комітет в режимі наради також розглянув питання щодо внесення змін до розпорядження Голови Верховної Ради України № 393 від 11 травня 2011р. «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України».

Він додав, що секретаріат Комітету з питань свободи слова та інформації зобов’язаний виконувати невластиву для нього функцію – надавати інформацію, розпорядником якої він не є.

 

Члени Комітету вирішили:

 

Звернутися до Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з проханням внести зміни до Розпорядження Голови Верховної Ради України     № 393 від 11 травня 2011р. «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України», а саме: виключити з цього Розпорядження абзац дев’ятий пункту 4, як такий, що суперечить частині другій статті 54 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», або визначити відповідно до Закону інший структурний підрозділ Апарату Верховної Ради України виконавцем вказаного положення Розпорядження.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

М.Томенко звернув увагу членів Комітету, що 6 лютого ц.р. Комітет в режимі наради розглянув план-графік участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи у прямих щотижневих трансляціях, по четвергах, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання та план-графік участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи,
у 45-хвилинних щотижневих тематичних телепередачах «Парламент» на телеканалі «РАДА» впродовж другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання

Народні депутати України - члени Комітету одноголосно затвердили відповідні план-графіки:

ПЛАН-ГРАФІК*

 

участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи,
у прямих щотижневих трансляціях, по четвергах, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання**

 

Дата проведення передачі

Кількість представників парламентських об’єднань
(фракцій Партії регіонів, Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "УДАР Віталія Кличка", Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Комуністичної партії України) та народних депутатів, які не входять до складу жодної фракції чи групи

14 березня

по 1 особі

21 березня

по 1 особі

28 березня

по 1 особі

4 квітня

по 1 особі

11 квітня

по 1 особі

18 квітня

по 1 особі

25 квітня

по 1 особі

16 травня

по 1 особі

23 травня

по 1 особі

30 травня

по 1 особі

6 червня

по 1 особі

13 червня

по 1 особі

20 червня

по 1 особі

27 червня

по 1 особі

4 липня

по 1 особі

11 липня

по 1 особі

18 липня

по 1 особі

 

*підготовлено на виконання абзацу третього пункту 4 Постанови Верховної Ради України від 18.12.2012 № 8-VII «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання».

 

**підготовлено відповідно до Постанови Верховна Рада України від 11.01.2013 № 27-VII «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання».

 

ПЛАН-ГРАФІК*

 

участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи,
у 45-хвилинних щотижневих тематичних телепередачах «Парламент» на телеканалі «РАДА» впродовж другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання**

Дата проведення телепередачі

Кількість представників парламентських об’єднань
(фракцій Партії регіонів, Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "УДАР Віталія Кличка", Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Комуністичної партії України) та народних депутатів, які не входять до складу жодної фракції чи групи

21 березня

по 1 особі

4 квітня

по 1 особі

18 квітня

по 1 особі

16 травня

по 1 особі

23 травня

по 1 особі

6 червня

по 1 особі

20 червня

по 1 особі

11 липня

по 1 особі

 

 

*підготовлено відповідно до Постанови Верховна Рада України від 11.01.2013 № 27-VII «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання».

 

**підготовлено відповідно до Постанови Верховна Рада України від 11.01.2013 № 27-VII «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання».

 

 

Різне.

 

Микола Томенко повідомив, що 14 березня 2013 року о 14.00 Комітет з питань свободи слова та інформації проводить «круглий стіл» на тему: «Національне телебачення України: стан, проблеми та перспективи розвитку». Він додав, що захід відбудеться за адресою: вул. М.Грушевського, 18/2, кімната № 12.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15