Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                4

 

                                                                                         20         березня           13

 

 

      Головує:  голова Комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., МІРОШНИЧЕНКО І.М., РАУПОВ Р.Б., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., АБДУЛЛІН О.Р., СТЕЦЬ Ю.Я., КОНДРАТЮК О.К.  

 

 

        Відсутні народні депутати України:   БАГРАЄВ М.Г.

 

     

  На засідання запрошені: Мураховський Анатолій Леонідович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України;  Большакова Ольга Юріївна – Незалежна асоціація телерадіомовників; Остапа Світлана – журналіст ТОВ «Телекритика».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки  дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів (реєстр. № 1125 від 19.12.2012р., внесений народними депутатами України В.Олійником, В.Малишевим)

2. Проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація (реєстр. № 1257 від 11.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, М.Баграєвим, О.Кондратюк, Р.Рауповим, М.Княжицьким).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (реєстр. № 2074 від 23.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, М.Томенком).

4. Проект Закону про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу (реєстр. № 2099 від 25.01.2013 р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 2122 від 29.01.2013р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації (реєстр. № 2384 від 25.02.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

         7. Проект Постанови про заборону політичної реклами Митного союзу в Україні як такої, що носить антидержавний характер суперечить Конституції України та законодавству України (реєстр. № 2376 від 22.03.2013р., внесений народним депутатом України В.Яворівським).

         8. Різне.

 

 

         О.Бондаренко запропонувала другим питанням розглянути проект Закону про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу (реєстр. № 2099 від 25.01.2013 р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

 

М.Томенко погодився з проханням О.Бондаренко та зауважив, що розпочинаємо засідання Комітету та чекаємо ще на двох членів Комітету О.Абдулліна та М.Княжицького.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки  дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів (реєстр. № 1125 від 19.12.2012р., внесений народними депутатами України В.Олійником, В.Малишевим).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, Ю.СТЕЦЬ

        

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки  дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів (реєстр. № 1125 від 19.12.2012р., внесений народними депутатами України В.Олійником, В.Малишевим), Комітет вирішив:

1. Запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України направити цей законопроект на повторне перше читання з метою вилучення пунктів 7 та 10 із законопроекту.

2. При розгляді законопроекту у Верховній Раді України визначити доповідачем від Комітету голову підкомітету з питань реклами О.Кондратюк.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 Слухали: 2. Слухали інформацію першого заступника голови Комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу (реєстр. № 2099 від 25.01.2013 р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.КОНДРАТЮК, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу (реєстр. № 2099 від 25.01.2013р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 4

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 3

 

         Рішення прийнято.

 

Народний депутат України О.Бондаренко залишила засідання Комітету.

         Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація (реєстр. № 1257 від 11.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, М.Баграєвим, О.Кондратюк, Р.Рауповим, М.Княжицьким).

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК,  О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація (реєстр. № 1257 від 11.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, М.Баграєвим, О.Кондратюк, Р.Рауповим, М.Княжицьким)., Комітет вирішив:

Запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація прийняти за основу.

 

Рішення  прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника голови Комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 2122 від 29.01.2013р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: Р.РАУПОВ, О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН, М.ТОМЕНКО

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 2122 від 29.01.2013р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним)., Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), прийняти за основу.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (реєстр. № 2074 від 23.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, М.Томенком).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

 

Заслухавши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (реєстр. № 2074 від 23.01.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, М.Томенком), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації (реєстр. № 2384 від 25.02.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.ГОЛУБ, А.МУРАХОВСЬКИЙ

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації (реєстр. № 2384 від 25.02.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 0

 

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Постанови про заборону політичної реклами Митного союзу в Україні як такої, що носить антидержавний характер суперечить Конституції України та законодавству України (реєстр. № 2376 від 22.03.2013р., внесений народним депутатом України В.Яворівським).

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, М.ТОМЕНКО, О.ГОЛУБ, О.АБДУЛЛІН

 

Розглянувши проект Постанови про заборону політичної реклами Митного союзу в Україні як такої, що носить антидержавний характер суперечить Конституції України та законодавству України, члени Комітету  доручили секретаріату підготувати звернення:

 

1. До директора Інституту законодавства Верховної Ради України О.Копиленка з проханням провести наукову експертизу законопроекту, зокрема, дослідити зміст законопроекту, проаналізувати стан законодавчого регулювання в цій сфері, міжнародні стандарти, рекомендації міжнародних організацій, іноземний досвід регулювання відповідних сфер суспільних відносин та надати відповідний висновок.

2. До Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах з проханням розглянути проект Постанови в межах предмету відання та надати відповідний висновок.

 

 

 

М.Томенко звернув увагу народних депутатів України, що Комітету необхідно Верховній Раді України надіслати пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Він запропонував включити до додатку порядку денного всі законопроекти, які знаходяться на розгляді в Комітеті окрім проекту Постанови про заслуховування інформації Голови Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Манжосова В.А. щодо причин виключення телеканалу "Рада" з соціального пакету в деяких регіонах України (реєстр. № 1141 від 21.12.2012р., внесений народними депутатами України М.Томенком, І.Геращенко).

        

М.Княжицький повідомив, що зареєстрував проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), (реєстр. № 2573 від 19.03.2013р.). Він додав, що необхідно і цей законопроект скерувати до відповідного додатку порядку денного.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

М.Томенко зауважив, що 19 березня ц.р. Верховна Рада України відхилила проект Постанови про проведення парламентських слухань «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні» (реєстр. № 1258). З огляду на це він запропонував провести 15 травня ц.р. комітетські слухання на тему: «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні» та запросити міжнародних експертів, представників державних органів, науково-дослідних інститутів, представників загальнонаціональних та регіональних телерадіокомпаній, провайдерських організацій.

 

Члени Комітету одноголосно підтримали пропозицію Голови Комітету М.Томенка про проведення 15 травня ц.р. комітетських слухань.

 

 

 

Різне.

 

 

І.Мірошниченко повідомив, що до нього надійшло звернення трудового колективу Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії. У зверненні йшлося про те, що виділені держбюджетом кошти на розповсюдження телепрограм у 15 разів менше за потрібний обсяг. Що різке скорочення фінансування державного замовлення на виробництво фактично переводять компанію у статус консервації особливого інформаційного ресурсу з повною втратою функціональних можливостей.

Народні депутати України – члени Комітету вирішили звернутися листом до Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України О.Курдіновича з проханням надати інформацію про розподіл державних коштів за програмою 1701080 («Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EvroNews») на фінансування Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, 28 державних обласних і регіональних ТРК (окремо по кожній), ДТРК «Культура», ДТРК Всесвітня служба «УТР», Укрінформу та української версії «EvroNews» у 2013 році.

 

Рішення прийнято одноголосно. 

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15