Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                20

 

                                                                                          6         листопада          13

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., СТЕЦЬ Ю.Я., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., ГОЛУБ О.В., АБДУЛЛІН О.Р., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К., БАГРАЄВ М.Г.

 

        Відсутні народні депутати України:  РАУПОВ Р.Б. (відрядження)

 

       На засідання запрошені: Головко Михайло Йосифович – народний депутат України; Мірецький Тимур – начальник юридичного відділу ПАТ «Сан ИнБев Україна»; Данькова Наталія – оглядач Інтернет-видання «Телекритика».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.     Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 0940 від 12.12.2012 р., внесений Президентом України) (друге читання).

2.     Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами) (реєстр. № 1078 від 13.12.2012 р., внесений народними депутатами України М. Томенком, О.Бригинцем).

3.     Проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо заборони виробництва та обігу слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2319а від 18.06.2013р., внесений народними депутатами України О.Мирним, І.Мірошниченком, М.Головком).

4.     Проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу, споживання і реклами пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2062 від 21.03.2013 р., внесений народним депутатом України М.Головком).

5.     Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо електронного звернення) (реєстр. № 3480 від 24.10.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

6.     Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 0940 від 12.12.2012 р., внесений Президентом України).

 

О.Кондратюк, запропонувала членам комітету ознайомитися з аналізом діючого законодавства країн ЄС та Російської Федерації, щодо переривання рекламою телевізійного продукту та попросила Голову Комітету М.Томенка перенести розгляд питання на наступне засідання комітету.

Микола Томенко підтримав пропозицію О.Кондратюк та запропонував членам комітету перенести розгляд цього питання на наступне засідання комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами) (реєстр. № 1078 від 13.12.2012 р., внесений народними депутатами України М. Томенком, О.Бригинцем).

 

Виступили: О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.ГОЛУБ, Т.МІРЕЦЬКИЙ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами), (реєстр. № 1078 від 13.12.2012 р., внесений народними депутатами України М. Томенком, О.Бригинцем), комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань податкової ти митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо заборони виробництва та обігу слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2319а від 18.06.2013р., внесений народними депутатами України О.Мирним, І.Мірошниченком, М.Головком).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО, О.КОНДРАТЮК, Ю.СТЕЦЬ, М.ГОЛОВКО

 

Після обговорення законопроекту народні депутати України – члени комітету вирішили не приймати жодного рішення та чекати на висновок   Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу, споживання і реклами пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2062 від 21.03.2013 р., внесений народним депутатом України М.Головком).

 

Виступили: І.МІРОШНИЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, О.КОНДРАТЮК, М.ТОМЕНКО, М.ГОЛОВКО

 

Вирішили:

1. Розглянувши проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу, споживання і реклами пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2062 від 21.03.2013 р., внесений народним депутатом України М.Головком), комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 2

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 7

 

Рішення не прийнято.

 

2. У зв’язку з тим, що рішення не прийняте члени комітету вирішили звернутися до Комітету з питань податкової та митної політики з листом у якому зазначити, що у частині даного законопроекту що стосується внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» Комітет з питань свободи слова та інформації відзначив його альтернативний характер проекту Закону України про внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» (щодо реклами алкогольних напоїв та пива) (реєстр. № 0946, внесений народними депутатами України М. Томенком, А. Шевченком), який був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні.

Тому на переконання нашого комітету положення, що стосуються внесення змін до Закону України «Про рекламу», мають бути виключенні з проекту Закону України про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу, споживання і реклами пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв (реєстр. № 2062).

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 3

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо електронного звернення), (реєстр. № 3480 від 24.10.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.АБДУЛЛІН, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо електронного звернення), (реєстр. № 3480 від 24.10.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо електронного звернення) прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

Різне.

 

М.Томенко звернув увагу народних депутатів – членів комітету, що завершується робота по напрацюванню законопроекту щодо переходу аналогового ефірного наземного телебачення на цифрові технології мовлення. Він додав, що на наступному засіданні комітет планує розглянути Концепцію державної політики у сфері цифрового мовлення.

Водночас він наголосив на тому, що до комітету надійшли звернення від керівництва Концерну РРТ та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з проханням включити їхніх представників до складу робочої групи.

Розглянувши звернення керівництва Концерну РРТ та Державної служби  спеціального зв’язку та захисту інформації України щодо участі представників Концерну РРТ та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України  у напрацюванні проекту закону  про переходу  аналогового ефірного наземного телебачення України на цифрові стандарти мовлення, Комітет вирішив:

 Включити до складу робочої групи:

1. Антоненка Анатолія Миколайовича - заступника генерального директора Концерну РРТ;

2. Маковеєнка Дмитра Олександровича - начальника відділу радіочастот Українського науково - дослідного інституту радіо і телебачення;

3. Кандибіна Олега Володимировича - заступника начальника управління департаменту стратегічного розвитку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         М.Княжицький повідомив членам комітету про конфліктну ситуацію яка виникла внаслідок рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо відмови приватному чернівецькому телеканалу «ТВА», який здійснює мовлення в регіоні упродовж 22 років, у продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення. Він запропонував розглянути це питання на наступному засіданні комітету запросивши представників чернівецького телеканалу «ТВА» та членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.  

         Члени комітету підтримали пропозицію М.Княжицького і вирішили:

1. Розглянути на наступному засіданні комітету ситуацію, яка виникла внаслідок рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо відмови приватному чернівецькому телеканалу «ТВА» у продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення.  

2. Запросити на засідання комітету представників чернівецького каналу «ТВА» та членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

3. Визначити відповідальним від комітету для напрацювання шляхів правового вирішення цієї проблеми голову підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького.

4. Прийняти Заяву комітету запропоновану народним депутатом України М.Княжицьким.

 

Заява Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

23 жовтня 2013 року в українському медіа-просторі трапився безпрецедентний випадок – Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відмовила приватному чернівецькому телеканалу «ТВА» з 22 річною історією у продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення. Регулятор мотивував своє рішення результатами позапланової перевірки, яка нібито зафіксувала порушення рекламного законодавства.

Телеканал «ТВА» не погодився з результатами перевірки, він готовий довести, що моніторинг, який став формальною підставою для відмови у продовженні дії ліцензії, був сфальшований із використанням змонтованого відео. Керівники телеканалу запевняють, що «ТВА» має усі необхідні документи щодо вчиненої фальсифікації і наполягають на незалежній експертизі сумнівного відеозапису, у якій їм  було відмовлено.

З огляду на це, вважаємо рішення Національної ради про відмову у продовження ліцензії «ТВА» на ефірне мовлення поспішним та таким, що має ознаки політично вмотивованого.

Телеканал «ТВА» не погодився з результатами перевірки, він готовий довести, що моніторинг, який став формальною підставою для відмови у продовженні дії ліцензії, був сфальшований із використанням змонтованого відео. Керівники телеканалу запевняють, що «ТВА» має усі необхідні документи щодо вчиненої фальсифікації і наполягають на незалежній експертизі сумнівного відеозапису, у якій їм  було відмовлено.

Адже санкції, до яких вдалася Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, спираючись на нібито зафіксоване порушення рекламного законодавства, є непропорційними і такими, що суперечать вимогам чинного законодавства. Стаття 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» передбачає, що у разі виявлення фактів порушення мовником ліцензійних умов, Національна рада може накласти на нього такі  санкції як:  оголошення попередження, стягнення штрафу і у крайньому разі подання до суду справи про анулювання ліцензії на мовлення.

Стаття 33 цього Закону встановлює, що Національна  рада  може  прийняти  рішення  про  відмову у продовженні строку дії ліцензії на мовлення лише за умови, якщо «протягом  дії  ліцензії ліцензіат порушував умови ліцензії та  вимоги  чинного  законодавства.  Ці  порушення  повинні   бути підтверджені   рішеннями   та   санкціями  Національної  ради,  не скасованими у визначеному законодавством порядку, або відповідними судовими рішеннями».

Принагідно зауважуємо, що останнім часом довкола телеканалу відбулася низка прикрих подій, які дають підстави припускатися думки про цілеспрямоване знищення незалежного місцевого мовника. Чернівецькі журналісти переконані, що недавня пожежа, якою було пошкоджено обладнання «ТВА», була  зовсім не випадковим інцидентом.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації закликає Національну раду переглянути рішення щодо відмови у продовженні ліцензії на ефірне мовлення  телеканалу «ТВА». Припинення мовлення незалежного телеканалу за рішенням державного органу може нанести значної шкоди Україні напередодні підписання Угоди про асоціацією з ЄС.

Закликаємо усі сторони конфлікту терміново провести зустріч у Комітеті з питань свободи слова та інформації для напрацювання шляхів правового вирішення  цієї проблеми.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15