Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                21

 

                                                                                          20         листопада        13

 

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., СТЕЦЬ Ю.Я., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., ГОЛУБ О.В., АБДУЛЛІН О.Р., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К., РАУПОВ Р.Б.

 

 

        Відсутні народні депутати України:  БАГРАЄВ М.Г.

 

 

       На засідання запрошені: Бурбак Максим Юрійович – народний депутат України; Пишний Андрій Григорович; Кеплер Тата Григорівна – генеральний директор ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВА»; Совтенко Юлія Костянтинівна – головний редактор ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВА»; Заброцький Василь Іванович – колишній директор ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВА»; Остапа Світлана – журналіст Інтернет-видання «Телекритика»; Крайняк Юрій Олегович – директор – керуючий партнер компанії «Jurimex».

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про звернення чернівецького телеканалу «ТВА» у зв’язку з відмовою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у продовженні ліцензії на аналогове, ефірне, наземне, телевізійне мовлення.

          2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 0940 від 12.12.2012 р., внесений Президентом України), (друге читання).

3. Проект Постанови про звільнення з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Георгієвської Вікторії Володимирівни (реєстр. № 3056 від 06.08.2013р., внесений народним депутатом України І.Мірошниченком).

         4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування), (реєстр. № 2492а від 03.07.2013р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

         5. Проект Закону про казино в Україні (реєстр. № 2945 від 26.04.2013р., внесений народним депутатом України О.Царьовим).

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстр. № 2472а від 2.07.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

         7. Про Концепцію законопроекту щодо переходу аналогового ефірного телебачення України на цифрові стандарти телевізійного мовлення.

8. Про Звернення голови правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Ольги Айвазовської щодо підвищення прозорості роботи та інформаційного наповнення Веб-сайту Комітету.

 

 

         Ю.Стець запропонував внести до порядку денного та розглянути другим - питання про ситуацію зі звільненням журналістів видань «Forbes Україна» та «Корреспондент».

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про звернення чернівецького телеканалу «ТВА» у зв’язку з відмовою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у продовженні ліцензії на аналогове, ефірне, наземне, телевізійне мовлення.

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, Т.КЕПЛЕР, Ю.СОВТЕНКО, В.ЗАБРОЦЬКИЙ

 

Вирішили:

 

1.     Звернутись до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити факти підроблення запису моніторингу ТОВ «ТРК «ТВА», який начебто проводився 28 серпня 2013 року, а саме:

-         перевірити записи ефіру від 28.08.2013, які збереглись на сервері ТОВ «ТРК «ТВА», на предмет наявності ознак монтажу в програмах ТРК «ТВА», запис яких зберігається на сервері;

-         записи ефіру від 28.08.2013, які повинні зберігатися в системі для проведення моніторингу, яка начебто використовувалась для запису ефіру ТОВ «ТРА «ТВА», на предмет наявності ознак монтажу;

-         наявність у системі проведення моніторингу, яка використовувалась у випадку з ТОВ «ТРК «ТВА», комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю, як то передбачено статтею 8 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах»;

-         перевірити наявності у особи, яка проводила моніторинг, відповідних повноважень,  передбачені Законом України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

2.     Звернутись до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за поясненнями:

-         чому представнику ТОВ «ТРК «ТВА» не було надано можливість ознайомитись з матеріалами перевірки, включаючи запис моніторингу, до моменту її розгляду;

-         щодо правових підстав для делегування наглядових повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із здійснення моніторингу третім особам.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію члена комітету Ю.Стеця щодо звільнення головних редакторів видання «Forbes Україна» Володимира Федоріна та журналу «Корреспондент» Віталія Сича, а також загрози запровадження у цих засобах масової інформації цензури.

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.АБДУЛЛІН, І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Обговоривши ситуацію щодо звільнення головного редактора видання «Forbes Україна» В.Федоріна, головного редактора «Корреспондент» В.Сича та масове звільнення журналістів члени комітету зауважили, що жоден з представників видань «Forbes Україна» та «Корреспондент» на засідання комітету не з’явилися. З огляду на це заступник голови комітету І.Мірошниченко запропонував запросити на наступне засідання комітету нового власника видання «Forbes Україна» та «Корреспондент» Сергія Курченка.

Члени комітету підтримали ініціативу І.Мірошниченка та запропонували також запросити інших власників медіа холдингів, журналісти яких заявляють про втручання у редакційну політику.

М.Томенко наголосив, що в разі письмового звернення до комітету з фактами порушення журналістських прав та запровадження цензури, комітет запросить на засідання керівників медіа та розгляне ці питання. Водночас він зазначив, що комітет поінформує власників цих видань про конфлікти, що відбуваються у медіа.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 0940 від 12.12.2012 р., внесений Президентом України).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО,  Ю.СТЕЦЬ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ

 

Розглянувши підготовлену до розгляду в другому читанні порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу», комітет вирішив:

 

1. Поправку першу народного депутата України М.Баграєва – відхилити

                              Рішення прийнято одноголосно.

 

   поправку другу народного депутата України О.Кондратюк - врахувати частково

                            Рішення прийнято одноголосно.

 

   поправку третю народного депутата України О.Кондратюк– врахувати

                            Рішення прийнято одноголосно

 

   поправку четверту народного депутата України О.Кондратюк –врахувати частково

 

               Голосували:  «за»- 7

                                     «проти» – 2

                                     «утримались» - 0

 

             Рішення прийнято.

 

   поправку п’яту народного депутата України В.Немілостівого– відхилити

                            Рішення прийнято одноголосно

   поправку шосту народного депутата України О.Кондратюк– врахувати

                            Рішення прийнято одноголосно

 

   поправку сьому народного депутата України О.Кондратюк– врахувати частково

                            Рішення прийнято одноголосно

   поправку восьму народного депутата України М.Баграєва – врахувати

                            Рішення прийнято одноголосно

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому.

 

               Голосували:  «за»- 7

                                     «проти» – 2

                                     «утримались» - 0

 

             Рішення прийнято.

 

 

Народний депутат України О.Абдуллін залишив засідання комітету.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Постанови про звільнення з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Георгієвської Вікторії Володимирівни (реєстр. № 3056 від 06.08.2013р., внесений народним депутатом України І.Мірошниченком).

 

Виступили: І.МІРОШНИЧЕНКО, М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.ГОЛУБ

 

Вирішили:

Розглянувши проект Постанови про звільнення з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Георгієвської Вікторії Володимирівни (реєстр. № 3056 від 06.08.2013р., внесений народним депутатом України І.Мірошниченком, комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Постанови про звільнення з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Георгієвської Вікторії Володимирівни.

 

Голосували:  «за»- 3

                       «проти» – 2

                       «утримались» - 3

 

Рішення не прийнято.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживчого кредитування), (реєстр. № 2492а від 03.07.2013р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

 

Виступили:   М.ТОМЕНКО,  І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживачів кредитування), комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вимог до реклами споживачів кредитування) прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 7

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови комітету М.Томенко про проект Закону про казино в Україні (реєстр. № 2945 від 26.04.2013р., внесений народним депутатом України О.Царьовим).

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО,  І.МІРОШНИЧЕНКО

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про казино в Україні, комітет вирішив: запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про казино в Україні прийняти за основу.

 

Голосували:  «за»- 1

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 7

 

         Рішення не прийнято.

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстр. № 2472а від 2.07.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:   М.ТОМЕНКО, О.ГОЛУБ, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

 

розглянувши в частині, що належить до предмету відання комітету, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення М.Княжицького про Концепцію законопроекту щодо переходу аналогового ефірного телебачення України на цифрові стандарти телевізійного мовлення

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.КОНДРАТЮК, Ю.КРАЙНЯК

 

Після обговорення народні депутати України – члени комітету затвердили Концепцію майбутнього проекту Закону України про перехід України на цифрове телебачення, над якою працювала робоча група, створена на виконання Рекомендацій комітетських слухань «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні» від 15 травня ц. р.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:9. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про звернення голови правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Ольги Айвазовської щодо підвищення прозорості роботи та інформаційного наповнення Веб-сайту комітету.

 

Виступили:  Ю.СТЕЦЬ, О.БОНДАРЕНКО, О.ГОЛУБ, Р.РАУПОВ

 

Обговоривши звернення голови правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Ольги Айвазовської щодо підвищення прозорості роботи та інформаційного наповнення Веб-сайту комітету народні депутати України - члени комітету взяли до відома звернення голови правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» та доручили секретаріату комітету опрацювати зауваження та пропозиції громадської організації для врахування в роботі з інформаційного наповнення Веб-сайту комітету.

 

 

Різне.

 

Р.Раупов повідомив, що 18 листопада 2013 року провів робочу зустріч з директором Інтернет Асоціації України Володимиром Куковським та Головою Правління Інтернет Асоціації України Тетяною Поповою про ситуацію в місті Харкові, яка склалася в Інтернет-середовищі щодо порушення законних прав Інтернет-провайдерів та споживачів, а також порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції на ринку телекомунікацій.  Він додав, що за результатами зустрічі прийнято рішення втрутитися в ситуацію та конкретними діями захистити Інтернет-провайдерів.

Члени комітету доручили голові підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету Р.Раупову збирати інформацію та при необхідності розглянути питання на засіданні комітету.

 

 

 Ю.Стець запропонував членам комітету розглянути питання про відгородження склом балкон Верховної Ради України, де працюють журналісти.

В ході обговорення питання народні депутати України висловилися проти того щоб встановлювати скляний бар’єр між ложею журналістів і залою пленарних засідань. Зокрема, Микола Томенко наголосив, що ця ініціатива суттєво погіршить умови професійної діяльності парламентських журналістів під час пленарних засідань Верховної Ради України.

За підсумками обговорення, з урахуванням відповідного європейського досвіду парламентської діяльності, комітет вирішив:

 

1. Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням не відгороджувати ложу преси від зали пленарних засідань склом.

2. З метою створення належних умов у ложі преси просити Голову Верховної Ради України ініціювати заходи з упорядкування роботи в ній парламентських журналістів та помічників-консультантів народних депутатів України.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         І.Мірошниченко повідомив, що 15 листопада ц.р. Подільський районний суд міста Києва розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом народного депутата України І.Богословської до відповідального по зв’язках з громадськістю ВО «Свобода» О.Аронця про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди. Він додав, що суд зобов’язав О.Аронця видалити інформацію, що принижує честь, гідність, ділову репутацію позивача, зі своїх персональних сторінок у соціальних мережах Facebook та Twitter, а також відшкодувати І.Богословській моральну шкоду у розмірі 50 тисяч гривень.   

Після обговорення члени комітету вирішили звернутися до Міністра юстиції України О.Лукаш та Голови Вищої ради юстиції України О.Лавриновича з проханням надати такі роз’яснення: чи не буде розцінюватися громадськістю як тиск на засоби масової інформації практика використання судом покарання у вигляді грошового стягнення (відшкодування моральної шкоди) з особи яка поширила у мережі Fecebook та Twitter інформацію, що принижує честь, гідність, ділову репутацію позивача, на користь заявника, коли суд попереднім пунктом свого рішення зобов’язав відповідача спростувати поширену інформацію.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         О.Кондратюк зауважила, що в парламенті з порушенням вимог частини четвертої статті 100 Регламенту Верховної Ради України було зареєстровано три законопроекти:

 

 -проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо врегулювання деяких питань розміщення зовнішньої реклами та реклами на транспорті (реєстр. № 3503 від 25.10.2013р.,внесений народним депутатом України І.Горіною)

-проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вдосконалення порядку розміщення зовнішньої реклами, реклами на транспорті та контролю за дотриманням законодавства про рекламу) (реєстр. № 3503-1 від 12.11.2013р,внесений народним депутатом України Л.Ємцем)

-проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах загального користування, а також вулицях і дорогах міст та інших населених пунктів (реєстр. № 3566 від 07.11.2013р.,внесений народними депутатами України О.Пресманом, В.Струком)

 

альтернативні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 0944 від 12.12.2012р.), який підготовлено комітетом до другого читання. Вона додала, що вважає таку ситуацію недопустимою та запропонувала членам комітету звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням повернути законопроекти (реєстр. №№3503, 3503-1, 3566) суб’єктам права законодавчої ініціативи без їх включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, в порядку, визначеному статтею 94 Регламенту Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15