Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                23

 

                                                                                         20          грудня           13

 

 

      Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К., РАУПОВ Р.Б., АБДУЛЛІН О.Р.

 

        Відсутні народні депутати України: БАГРАЄВ М.Г., ГОЛУБ О.В., СТЕЦЬ Ю.Я.

 

       На засідання запрошені: Толстих Ігор Михайлович – директор Дирекції телерадіопрограм Управління справами Верховної Ради України.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про редакційну політику парламентського телеканалу «Рада».

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України), (реєстр. № 3577 від 07.11.2013р., внесений народними депутатами України Ю.Стецем, П.Порошенком, О.Бондаренко, О.Голубом).

3. Проект Постанови про визнання такими, що втратили чинність, постанов Верховної Ради України про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (рр. №№ 2363-VI, 2364-VІ, 2366-VI від 29 червня 2010 року; р.№ 387-VIІ від 4 липня 2013 року), (реєстр. № 3729 від 04.12.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, І.Мірошниченком).

         4. Проект Закону про протидію екстремізму (реєстр. № 3718 від 02.12.2013р., внесений народним депутатом України В.Колесніченком).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій (реєстр. № 3681 від 22.11.2013р., внесений народними депутатами України О.Кужель, П.Петренком, А.Пишним, Р.Князевичем).

6. Проект Закону про посилення уваги до використання державних символів у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах (реєстр. № 3683 від 22.11.2013р., внесений народними депутатами України О.Кайдою, О.Сичем, А.Міщенком, Л.Мартинюком, І.Янковим).

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (щодо приватизації будівель), (реєстр. № 3563 від 20.11.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, Ю.Одарченком, М.Матіос, І.Геращенко).

8. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо імплементації вимог Директиви ЄС про недобросовісну комерційну практику), (реєстр. № 3504 від 25.10.2013р., внесений народними депутатами України О.Тягнибоком, Р.Кошулинським, А.Іллєнком, П.Кириленком).

          9. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр. № 3739 від 06.12.2013р., внесений народними депутатами України О.Мочковим, Р.Сольварем, П.Рябікіним).

 

 

Р.Раупов запропонував перенести розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр.          № 3739 від 06.12.2013р., внесений народними депутатами України О.Мочковим, Р.Сольварем, П.Рябікіним) на інше засідання комітету.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про редакційну політику парламентського телеканалу «Рада».

 

Виступили:  О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.АБДУЛЛІН, І.ТОЛСТИХ

 

М.Томенко повідомив, що до нього звернулися журналісти та народні депутати України щодо редакційної політики парламентського каналу «Рада». Він вказав на незбалансованість подачі інформації парламентським каналом «Рада», внаслідок чого явна перевага надавалася представленню точки зору парламентської більшості, а також чинній виконавчій владі. Водночас він наголосив, що парламентський телеканал фінансується з Державного бюджету платниками податків, а тому мусить об’єктивно і неупереджено показувати ситуацію в Україні, принаймні пропорційно чисельності фракцій, що представлені у Верховній Раді України.

 

О.Бондаренко зауважила, що отримала моніторинг передач телерадіоканалу «Рада» тільки перед засіданням комітету і тому не змогла з ним ознайомитись.

 

І.Толстих підкреслив, що для висвітлення діяльності народних депутатів України Дирекція керується положеннями статті 18 Закону України «Про статус народного депутата України» і що їхня політична належність не має жодного значення при формуванні програм та передач.

 

 

Вирішили:

 

1.     Висловити недовіру керівництву парламентського каналу «Рада».

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

 

2. Звернутися до Голови Верховної Ради України В.Рибака з проханням звільнити Толстих Ігоря Михайловича з посади директора Дирекції телерадіопрограм Управління справами Верховної Ради України.

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

 

         3. З метою забезпечення об’єктивності, достовірності та неупередженості в діяльності парламентського телеканалу «Рада» створити наглядову раду до якої увійдуть народні депутати України (по одному представнику кожної з фракцій, а також від позафракційних парламентаріїв).

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

 

О.Бондаренко не погодилася з таким рішенням та попросила внести до протоколу її особливу думку про те, що зазначене рішення має бути прийняте самим телеканалом.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України), (реєстр. № 3577 від 07.11.2013р., внесений народними депутатами України Ю.Стецем, П.Порошенком, О.Бондаренко, О.Голубом).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.АБДУЛЛІН

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України), (реєстр. № 3577 від 07.11.2013р., внесений народними депутатами України Ю.Стецем, П.Порошенком, О.Бондаренко, О.Голубом), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення та радіомовлення М.Княжицького про проект Постанови про визнання такими, що втратили чинність, постанов Верховної Ради України про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (рр. №№ 2363-VI, 2364-VІ, 2366-VI від 29 червня 2010 року; р.№ 387-VIІ від 4 липня 2013 року), (реєстр. № 3729 від 04.12.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, І.Мірошниченком).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, О.АБДУЛЛІН, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про визнання такими, що втратили чинність, постанов Верховної Ради України про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (рр. №№ 2363-VI, 2364-VІ, 2366-VI від 29 червня 2010 року; р.№ 387-VIІ від 4 липня 2013 року), (реєстр. № 3729 від 04.12.2013р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, І.Мірошниченком), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України підтримати в цілому проект Постанови про визнання такими, що втратили чинність, постанов Верховної Ради України про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (рр. №№ 2363-VI, 2364-VІ, 2366-VI від 29 червня 2010 року; р.№ 387-VIІ від 4 липня 2013 року).

 

Голосували:  «за»- 6

                       «проти» – 0

                       «утримались» - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про посилення уваги до використання державних символів у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах (реєстр. № 3683 від 22.11.2013р., внесений народними депутатами України О.Кайдою, О.Сичем, А.Міщенком, Л.Мартинюком, І.Янковим).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

 

запропонувати Комітету з питань науки і освіти рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про посилення уваги до використання державних символів у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України І.Мірошниченко залишив засідання комітету.

 

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про протидію екстремізму (реєстр. № 3718 від 02.12.2013р., внесений народним депутатом України В.Колесніченком).

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України про протидію екстремізму, комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про протидію екстремізму відхилити.

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій (реєстр. № 3681 від 22.11.2013р., внесений народними депутатами України О.Кужель, П.Петренком, А.Пишним, Р.Князевичем).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, Р.РАУПОВ, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:

 

1. Запропонувати Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій прийняти за основу.

2. Беручи до уваги, що 6 листопада 2013 року комітет на своєму засіданні рекомендував до прийняття у першому читанні за основу близький за змістом (тобто, такий, що стосується врегулювання одних і тих же суспільних відносин) проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення, (реєстр. № 3480 від 24.10.2013р. внесений Кабінетом Міністрів України), а головним при його розгляді визначено Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. З огляду на зазначене звернутися до Голови Верховної Ради України із наступною пропозицією.

Оскільки обидва названі законопроекти мають спільну мету, близькі за змістом, однак не зареєстровані як альтернативні та розподілені по різних комітетах, вважаємо за доцільне запропонувати Верховній Раді України розглядати їх на пленарному засіданні за процедурою першого читання одночасно або ж доручити їх розгляд одному з комітетів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:7. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (щодо приватизації будівель), (реєстр. № 3563 від 20.11.2013р., внесений народними депутатами України М.Томенком, Ю.Одарченком, М.Матіос, І.Геращенко).

 

Виступили:   О.КОНДРАТЮК, О.АБДУЛЛІН

 

Вирішили:

 

Запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (щодо приватизації будівель) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо імплементації вимог Директиви ЄС про недобросовісну комерційну практику), (реєстр. № 3504 від 25.10.2013р., внесений народними депутатами України О.Тягнибоком, Р.Кошулинським, А.Іллєнком, П.Кириленком).

 

Виступили:   М.ТОМЕНКО, О.АБДУЛЛІН, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо імплементації вимог Директиви ЄС про недобросовісну комерційну практику), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо імплементації вимог Директиви ЄС про недобросовісну комерційну практику) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

М.Томенко поінформував членів комітету про окремі показники видатків проекту Закону про Державний бюджет України на 2014 рік. Зокрема, мова йшла про фінансування громадсько-політичного і теоретичного журналу Верховної Ради України «Віче».

Народні депутати України – члени комітету вирішили звернутися до Голови Верховної Ради України В.Рибака з пропозицією припинити фінансуванні журналу «Віче» та направити кошти, які будуть при цьому вивільнені, на вирішення соціальних потреб.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Р.Раупов зазначив, що при комітеті існує Громадська рада з питань свободи слова та інформації до якої входять експерти у сфері інформаційних відносин. Він запропонував відновити роботу Громадської ради та залучати її представників для надання експертно-аналітичної допомоги комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15