Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                28

 

                                                                                         26          березня           14

     

 

Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

       Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., РАУПОВ Р.Б., БАГРАЄВ М.Г., МІРОШНИЧЕНКО І.М.

 

        Відсутні народні депутати України:   ГОЛУБ О.В., КОНДРАТЮК О.К.,

СТЕЦЬ Ю.Я., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       На засідання запрошені: Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Кухаренко Ірина Анатоліївна – заступник Голови Державної реєстраційної служби України; Пащук Володимир Петрович – Керівник Апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Остапа Світлана - журналіст Інтернет-видання «Телекритика»; Большакова Ольга Юріївна – Голова правління ВГО «Незалежної асоціації телерадіомовників».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Я.Глиняна, М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

            1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору), (реєстр. № 2208а від 04.06.2013р., внесений народним депутатом України В.Олійником).

            2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації), (реєстр. № 4329 від 28.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

            3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (щодо державної охорони Національного банку України, Державної казначейської служби України та її територіальних органів, Державного комітету телебачення і радіомовлення України), (реєстр. № 4416 від 12.03.2014р., внесений народним депутатом України Т.Слюз).

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо обмеження прав народних депутатів України на проживання в службових жилих приміщеннях (реєстр. № 4439 від 13.03.2014р., внесений народними депутатами України О.Мирним, І.Мірошниченком).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння отриманню інформації про пільги та інші види соціального захисту, (реєстр. № 3083 від 14.08.2013 р., внесений народним депутатом України С.Фаєрмарком).

            6. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо публікації даних про відшкодування ПДВ), (реєстр. № 4384 від 07.03.2014 р., внесений народним депутатом України В.Пинзеником).

7. Різне.

            Звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо неможливості здійснювати свої функції у зв’язку із небажанням активістами Майдану залишити приміщення Нацради.

            Про розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформації у квітні місяці.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо неможливості здійснювати свої функції у зв’язку із небажанням активістами Майдану залишити приміщення Нацради.

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, В.ПАЩУК, С.ОСТАПА

 

Вирішили:

 

розглянувши звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та заслухавши інформацію Керівника апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення В.Пащука щодо неможливості здійснювати свої функції у зв’язку із небажанням активістами Майдану залишити приміщення Нацради, комітет вирішив:

 звернутися до керівництва Міністерства внутрішніх справ України,  Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Ради Національної безпеки і оборони України з проханням вжити заходів щодо звільнення приміщень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

               Голосували:  «за»- 5

                                      «проти» – 1

                                      «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

М.Томенко зазначив, що склалася парадоксальна ситуація коли Верховна Рада України проголосувала за недовіру Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, але виконуючий обов’язки Президента України досі не визначився з оцінкою Звіту Нацради за 2013 рік.

Члени комітету вирішили повторно звернутися до виконуючого обов’язки Президента України О.Турчинова з проханням визначитися щодо поданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення звіту за 2013 рік.

 

               Голосували:  «за»- 5

                                     «проти» – 1

                                     «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект  Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору), (реєстр. № 2208а від 04.06.2013р., внесений народним депутатом України В.Олійником).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.БАГРАЄВ, О.БОЛЬШАКОВА

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору), (реєстр. № 2208а від 04.06.2013р., внесений народним депутатом України В.Олійником), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору) відхилити.

  

               Голосували:  «за»- 4

                                     «проти» – 1

                                     «утримались» - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації), (реєстр. № 4329 від 28.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ,  Р.РАУПОВ, І.КУХАРЕНКО, О.БОЛЬШАКОВА

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації), (реєстр. № 4329 від 28.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним). комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (щодо державної охорони Національного банку України, Державної казначейської служби України та її територіальних органів, Державного комітету телебачення і радіомовлення України), (реєстр. № 4416 від 12.03.2014р., внесений народним депутатом України Т.Слюз).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (щодо державної охорони Національного банку України, Державної казначейської служби України та її територіальних органів, Державного комітету телебачення і радіомовлення України), (реєстр. № 4416 від 12.03.2014р., внесений народним депутатом України Т.Слюз), комітет вирішив:

 

1. Комітет підтримує ініціативу щодо забезпечення державною охороною адміністративного приміщення Державного комітету телебачення і радіомовлення України в якому розміщується і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. З огляду на виклики і небезпеки, які стоять перед Україною в сфері державної інформаційної політики, комітет вважає за доцільне доповнити запропонований список установ, на які необхідно поширити дію Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», державним підприємством Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

2. Запропонувати Комітету з питань національної безпеки і оборони рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо обмеження прав народних депутатів України на проживання в службових жилих приміщеннях (реєстр. № 4439 від 13.03.2014р., внесений народними депутатами України О.Мирним, І.Мірошниченком).

 

Виступили:  О.БОНДАРЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.ТОМЕНКО

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо обмеження прав народних депутатів України на проживання в службових жилих приміщеннях (реєстр. № 4439 від 13.03.2014р., внесений народними депутатами України О.Мирним, І.Мірошниченком), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України підтримати зазначений законопроект в частині положень, які стосуються предмету відання нашого  комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння отриманню інформації про пільги та інші види соціального захисту, (реєстр. № 3083 від 14.08.2013 р., внесений народним депутатом України С.Фаєрмарком).

 

Виступили:   О.БОНДАРЕНКО, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння отриманню інформації про пільги та інші види соціального захисту, (реєстр. № 3083 від 14.08.2013 р., внесений народним депутатом України С.Фаєрмарком, комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

                

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:7. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету Р.Раупова про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо публікації даних про відшкодування ПДВ), (реєстр. № 4384 від 07.03.2014 р., внесений народним депутатом України В.Пинзеником).

 

Виступили:  М.ТОМЕНКО

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо публікації даних про відшкодування ПДВ), (реєстр. № 4384 від 07.03.2014 р., внесений народним депутатом України В.Пинзеником), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Різне.

 

 

М.Томенко нагадав членам комітету, що 9 квітня ц.р. відбудеться конференція «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні: законодавчий аспект». Він запросив до участі у заході всіх зацікавлених народних депутатів України.

 

О.Бондаренко запропонувала на наступному засіданні комітету розглянути такі питання:

-про припинення виходу газети «2000»;

-про примусову відмову від посади Директора державної телекомпанії в Чернігівській області А.Білібаєва;

-про напад на в.о. президента Національної телекомпанії України О.Пантелеймонова;

-про результати розслідування побиття журналістки Т.Чорновол.

Рішення із зазначених питань Комітет не ухвалював.

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15