Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                1

 

                                                                                        5          грудня            14

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

 

       Присутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О. ЧЕРВАКОВА О.В.,

 

 

        Відсутні народні депутати України:   ОНУФРИК Б.С.

 

 

       На засідання запрошені: Остапа Світлана - журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца. Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Про затвердження структури Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.                             

2. Про обрання  голів  підкомітетів  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань свободи слова та інформаційної політики.                                              

3. Про затвердження плану-графіка участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

4. Про затвердження плану-графіка участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

          5. Різне.

5.1. Інформація Голови Комітету про розміщення народних депутатів – членів Комітету у службових приміщеннях.

5.2. Про доцільність існування Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

 5.3. Про пропозицію Голові Верховної Ради України В. Гройсману щодо включення представника Комітету до складу Комісії з питань нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

5.4. Про доцільність передачі проекту Закону «Про відкритість використання публічних коштів» (реєстр. № 2012а від 15.05.2013 р.), який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою України сьомого скликання і є перехідним, для подальшого розгляду в другому читанні профільним Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про затвердження структури Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

На засіданні комітету В.Сюмар представила кожного народного депутата та надала можливість членам комітету коротко повідомити про свою діяльність у сфері медіа та побажання щодо роботи комітету.

 

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О.      

 

 

         В ході обговорення питання щодо затвердження структури комітету В.Сюмар запропонувала створити чотири підкомітети.

 

 

Вирішили:

 

Створити в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики такі підкомітети:

 

         підкомітет з питань телебачення та радіомовлення;

         підкомітет з питань друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету;

         підкомітет з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки;

         підкомітет з питань реклами.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про обрання голів підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О.      

 

Голова комітету В. Сюмар запропонувала обрати головою підкомітету з питань реклами О.Абдулліна на що від нього була отримана зустрічна пропозиція призначити головою цього підкомітету О.Кондратюк. Однак В.Сюмар зауважила, що О.Кондратюк вже призначена секретарем комітету.

О.Кондратюк надала відомості про випадки, коли один народний депутат займав дві посади і погодилась з обранням її на посаду голови підкомітету з питань реклами. Відбулася дискусія між членами комітету.

Після обговорення В.Сюмар запропонувала визначитись із призначенням голови підкомітету з питань реклами на наступному засіданні комітету.

 

Голова комітету В.Сюмар внесла пропозицію обрати головою підкомітету з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки – Сочку Олександра Олександровича

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

О.Абдуллін наголосив, що головою підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету слід обради Ю.Павленка. При цьому Ю.Павленко не погодився на призначення зауваживши, що в структурі комітету дуже багато керівників.

 

В.Сюмар запропонувала обрати головою підкомітету з питань  друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету Стеценка Дмитра Олександровича

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

В ході обговорення відбулася дискусія з приводу призначення голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення. Голова Комітету В.Сюмар зазначила, що це дуже важкий напрямок і що на засіданні комітету відсутній ще один член комітету. Тому вона запропонувала визначитись з головою підкомітету з питань телебачення і радіомовлення на наступному засіданні комітету.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про  затвердження плану-графіка участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання  та про затвердження плану-графіка участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

 

В.Сюмар звернула увагу членів комітету, що календарний план роботи Верховної Ради України восьмого скликання ще не затверджений, а  тому вона пропонує перенести розгляд питання на інше засідання комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про розміщення народних депутатів – членів Комітету у службових приміщеннях.

 

Народні депутати України – члени комітету взяли до відома інформацію завідувача секретаріату комітету М.Козлова щодо розташування членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про доцільність існування Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

 

Виступили: О.ЧЕРВАКОВА, О.СОЧКА, Ю.ПАВЛЕНКО, О.АБДУЛЛІН, С.ВИСОЦЬКИЙ

 

 

В.Сюмар наголосила, що у час, коли триває АТО і бракує коштів, не доцільно з держбюджету витрачати мільйони на утримання Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Її підтримала перший заступник голови Комітету О.Червакова зауваживши, що кошти, які виділяються на утримання зазначеного органу можуть бути використані з користю для держави та її населення.

 

Ю.Павленко зауважив, що перед тим, як приймати рішення на засідання комітету необхідно запросити представника цієї комісії.

 

Вирішили:

 

Після обговорення Голова комітету В.Сюмар поставила на голосування дві пропозиції.

 

1. Запросити на наступне засідання комітету керівника Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі В.Костицького та прийняти відповідне рішення.

 

Голосували:  за” – 2

                        проти – 5

                        утримались - 2

 

Рішення не прийнято.

 

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України визначитись з доцільністю функціонування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 1

                        утримались - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови комітету В.Сюмар про  пропозицію Голові Верховної Ради України В. Гройсману щодо включення представника комітету до складу Комісії з питань нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

 

Виступили: О.АБДУЛЛІН, С.ВИСОЦЬКИЙ, О.КОНДРАТЮК

 

О.Абдуллін запропонував включити Голову комітету В.Сюмар до складу Комісії з питань нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

 

Вирішили:

 

Звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з пропозицією включити Голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар до складу Комісії з питань нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

 

Голосували:  за” – 7

                        проти – 0

                        утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про  доцільність передачі проекту Закону «Про відкритість використання публічних коштів» (реєстр. № 2012а від 15.05.2013 р.), який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою України сьомого скликання і є перехідним, для подальшого розгляду в другому читанні профільним Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності.

 

Обговоривши пропозицію щодо передачі іншому комітетові перехідного законопроекту «Про відкритість використання публічних коштів» (реєстр. № 2012а від 15.05.2013р.), народні депутати – члени комітету одноголосно підтримали думку Голови комітету В.Сюмар, що законопроект і надалі має залишатися у віданні нашого комітету.

 

Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що серед пріоритетних напрямів законотворчої роботи комітету є питання якнайскорішого впровадження Суспільного мовлення.

Вона зазначила, що до нового року необхідно внести зміни до діючого Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», особливо в частині визнання організаційно-правової форми НСТУ, оскільки Постанова Кабінету Міністрів України, яка передбачає створення Публічного акціонерного товариства, суперечить ухваленому закону та створює колізію з нормами Господарського кодексу України. 

  В.Сюмар запропонувала невідкладно створити робочу групу за участю представників Міністерства юстиції України, Національної телекомпанії України, УТР, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення для напрацювання відповідних законодавчих пропозицій.

Голова комітету зауважила на тому, що Україні потрібен державний канал іномовлення і його потрібно створювати на технічній базі Банківського телебачення та телеканалу УТР,який мовить на закордонну аулиторію.

 

С.Висоцький в свою чергу запропонував розглянути питання щодо можливості створення спеціального телеканалу військово-патріотичного спрямування (типу «Звезда») на базі цифрового телеканалу БТБ.

 

О.Червакова запропонувала скористатися напрацюваннями громадської гуманітарної ради, яка працювала при Президентові України В.Януковичі та   підготовила свого часу «Концепцію створення Національного громадянського телебачення і радіомовлення». Концепція пройшла громадську експертизу та була схвалена міжнародними експертами.  

 

Крім цього,голова комітету зауважила, що законодавчих змін потребують положення закону, які регулюють порядок створення наглядової ради Суспільного мовлення.

 

Після обговорення члени комітету вирішили створити робочу групу до якої увійшли О.Червакова, О.Кондратюк, С.Висоцький, В.Сюмар, О.Абдуллін, Ю.Павленко.

В.Сюмар повідомила, що перше засідання робочої групи відбудеться       8 грудня ц.р. о 16.00.

 

 

В.Сюмар поінформувала, що при комітеті минулих скликань працювала Громадська рада. Вона наголосила, що необхідно обговорити питання щодо оновлення її складу та активізації подальшої роботи.

Члени комітету підтримали В.Сюмар, а перший заступник Голови комітету О.Червакова запропонувала включити в склад ради діючих журналістів.

Голова комітету В.Сюмар доручила секретаріату комітету підготувати  оголошення про оновлення складу Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики та закликати журналістську громадськість, трудові колективи засобів масової інформації, всіх зацікавлених осіб активно включатись у процес визначення гідних кандидатів.

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15