Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                2

 

                                                                                        10         грудня            14

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

 

       Присутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С.

 

  

       На засідання запрошені: Ольга Большакова - керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників; Оксана Романюк – виконавчий директор Інституту масової інформації; Роман Головенко – керівник проектів Інституту масової інформації; Мар’яна Закусило - журналіст Інтернет-видання «Телекритика».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про основні напрямки (стратегію) діяльності Міністерства інформаційної політики та організаційні засади його роботи, визначені Положенням про Мінінформполітики.                         

2. Про обрання голів підкомітету з питань телебачення і радіомовлення та підкомітету з питань реклами Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

3. Про входження народних депутатів України до підкомітетів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

4. Про проект Постанови про увіковічення пам'яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України, (реєстр. № 1013 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України О.Турчиновим).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, (реєстр. № 0924 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України В.Карпунцовим).                     

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України), реєстр. № 1228 від 03.12.2014р., внесений народним депутатом України П.Різаненком).                                             

7. Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

8. Про затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

         В.Сюмар поінформувала членів комітету, що міністр інформаційної політики Ю.Стець на засіданні уряду, тому чекаємо на нього та розглядаємо наступні питання порядку денного.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про обрання голів підкомітету з питань телебачення і радіомовлення та підкомітету з питань реклами Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

 

В.Сюмар зазначила, що на минулому засіданні комітету було затверджено чотири підкомітети. Але зважаючи на зауваження членів комітету щодо надмірної кількості керівників в структурі комітету вона запропонувала об’єднати два підкомітети та переголосувати це рішення.

 

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.       

 

Вирішили:

 

1. Створити в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики такі підкомітети:

 

         підкомітет з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету;

         підкомітет з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки;

         підкомітет з питань реклами.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. Обрати головою підкомітету з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки – Сочку Олександра Олександровича.

      Обрати головою підкомітету з питань реклами – Абдулліна Олександра Рафкатовича.

                Обрати головою підкомітету з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету- Стеценка Дмитра Олександровича.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Щодо входження членів комітету до підкомітетів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Голова комітету В.Сюмар запропонувала народним депутатам України визначитись до наступного засідання комітету.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Постанови про увіковічення пам'яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України, (реєстр. № 1013 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України О.Турчиновим).

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.       

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про увіковічення пам'яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України, (реєстр. № 1013 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України О.Турчиновим), комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови Верховної Ради України «Про увіковічення пам'яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України» прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на пленарному засіданні Верховної Ради України Голову комітету Сюмар Вікторію Петрівну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету Д.Стиценка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, (реєстр. № 0924 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України В.Карпунцовим).

 

Виступили: СЮМАР В.П., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К.,      ГОЛОВЕНКО Р.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, (реєстр. № 0924 від 27.11.2014р., внесений народним депутатом України В.Карпунцовим), комітет вирішив:

 

1. Народним депутатам України – членам комітету подати пропозиції до другого читання в частині, що стосується предмета відання комітету.

2. Запропонувати профільному Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності провести спільне засідання щодо зазначеного законопроекту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України), реєстр. № 1228 від 03.12.2014р., внесений народним депутатом України П.Різаненком).                                             

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України), реєстр. № 1228 від 03.12.2014р., внесений народним депутатом України П.Різаненком), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови комітету В.Сюмар про  затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Після обговорення народні депутати України – члени комітету затвердили план-графік участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у щотижневих 45-хвилинних телепередачах впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.  

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про  затвердження плану-графіку участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Після обговорення члени комітету затвердили план-графік участі представників депутатських фракцій, груп і народних депутатів України, які не входять до складу жодної фракції чи групи, у прямих щотижневих трансляціях, щочетверга, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних тематичних передач Національної радіокомпанії України впродовж першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 8. Слухали інформацію міністра Міністерства інформаційної політики України Ю.Стеця про основні напрямки (стратегію) діяльності Міністерства інформаційної політики та організаційні засади його роботи, визначені Положенням про Мінінформполітики.                            

 

Виступили: СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К., Ю.ПАВЛЕНКО, О.ЧЕРВАКОВА, Б.ОНУФРИК, Ю.СТЕЦЬ, О.БОЛЬШАКОВА, О.РОМАНЮК   

 

 

Ю.Стець представив народним депутатам України – членам комітету проект Положення про Міністерство інформаційної політики України.

Він наголосив, що ключовим у забезпеченні належної діяльності відомства на сьогодні є питання законодавчої бази, а поряд з вирішенням питань стратегії інформаційної політики та інформаційної безпеки має стати налагодження належної комунікації між органами влади.

В ході обговорення народні депутати України, а також активісти громадських організацій, котрі брали участь у засіданні, озвучили низку пропозицій щодо удосконалення проекту. При цьому, зокрема, зазначалося, що підлягають вилученню з документа пункти, які могли б усупереч Конституції України наділити Міністерство інформаційної політики правами щодо цензурування змісту поширюваної інформації чи контенту. Однією з умов належного доопрацювання Положення про Міністерство було названо також врахування зауважень і побажань не лише парламентаріїв, а й медіа-профспілок, медіа-юристів та менеджерів медіасфери.

Голова Комітету В.Сюмар запропонувала до кінця тижня узагальнити висловлені учасниками засідання думки та передати Міністерству у вигляді рекомендацій.

Коментуючи пропозицію народного депутата України Ю.Павленка щодо ліквідації новоствореного Міністерства Вікторія Сюмар запропонувала розглянути це питання на наступному засіданні комітету за умови внесення ініціатором відповідного проекту Постанови Верховної Ради України.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15