Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                4

 

                                                                                        24         грудня            14

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       На засідання запрошені: Котенко Катерина Сергіївна – виконавчий секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Драбок Ірина – кореспондент приватного акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр-СТБ»; Скрипка Ірина Михайлівна – начальник відділу організації участі прокурорів у кримінальному провадженні у суді прокуратури Київської області; Котюжинська Тетяна Григорівна – Президент Асоціації медіа-юристів; Остапа Світлана Віталіївна – оглядач «Телекритики»; Розкладай Ігор - юрист Інституту Медіа Права; Грицак Костянтин – директор «Телекомунікаційної палати України».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо винесення попередження телеканалу «Експресо-TV» за ретрансляцію звернення президента В.Путіна до Федеральних зборів з російського телеканалу RussiaToday.

2. Про звернення приватного акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр – СТБ» щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у місті Ірпіні.

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України (реєстр. № 1405 від 11.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, В.Арешонковим, О.Абдулліним, І.Геращенко, О.Кондратюк).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка містяться у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), (реєстр. № 1455 від 12.12.2014р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним, М.Княжицьким, І.Геращенко, В.Денисенком).

5. Про входження народних депутатів України до підкомітетів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

         6. Про затвердження Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики (з урахуванням пропозицій членів комітету).

7. Різне.

 

 

В.Сюмар запропонувала розглянути проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 1577 від 22.12.2014р., внесений Кабінетом міністрів України) та обговорити розгляд поправок до проекту Закону народного депутата України В.Карпунцова «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів» (реєстр. № 0924).

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію заступника голови комітету С.Висоцького про рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо винесення попередження телеканалу «Експресо-TV» за ретрансляцію звернення президента В.Путіна до Федеральних зборів з російського телеканалу RussiaToday.

 

Виступили:  СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОТЕНКО К.С.  

 

Вирішили:

 

Обговоривши рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо винесення попередження телеканалу «Експресо-TV» за ретрансляцію звернення президента В.Путіна до Федеральних зборів з російського телеканалу RussiaToday, комітет вирішив:

 

провести у січні 2015р. спільно з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення засідання, яке буде присвячене виробленню рекомендацій з вирішення у межах правового поля питань протидії антидержавній пропаганді. Зазначені рекомендації комітету стосуватимуться як Національної ради, так і засобів масової інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію першого заступника голови комітету В.Сюмар про звернення приватного акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр – СТБ» щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у місті Ірпіні.

 

Виступили: СЮМАР В.П. КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.,  ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ДРАБОК І., СКРИПКА І.М., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.       

 

Вирішили:

 

Розглянувши заяву приватного акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр – СТБ» щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у місті Ірпіні та заслухавши представника прокуратури київської області, члени комітету висловили занепокоєння фактом перешкоджання законній професійній діяльності знімальній групі телеканалу СТБ. Також комітет стурбований неможливістю журналістів виконувати свої професійні обов’язки та наполягає на неприпустимості таких дій в демократичному суспільстві.

У зв’язку з цим комітет вирішив:

Заяву Комітету щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ у зв’язку з  нападом на знімальну групу у місті Ірпіні прийняти за основу, доопрацювати її та направити членам комітету для ознайомлення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кодратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України (реєстр. № 1405 від 11.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, В.Арешонковим, О.Абдулліним, І.Геращенко, О.Кондратюк).

 

Виступили:  СЮМАР В.П.,  АБДУЛЛІН О.Р.      

 

Вирішили:

розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України (реєстр. № 1405 від 11.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, В.Арешонковим, О.Абдулліним, І.Геращенко, О.Кондратюк), комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка містяться у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), (реєстр. № 1455 від 12.12.2014р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним, М.Княжицьким, І.Геращенко, В.Денисенком).

 

Виступили:   СЮМАР В.П., ГРИЦАК К.    

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Закону про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка містяться у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України включити цей законопроект до порядку денного пленарного засідання.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

3. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики О.Кондратюк представляти позицію комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про входження народних депутатів України до підкомітетів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

В.Сюмар поінформувала, що в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики створено три підкомітети. Вона додала, що:

 

- підкомітет з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету очолив Стеценко Дмитро Олександрович. До підкомітету увійшли Абдуллін Олександр Рафкатович, Кондратюк Олена Костянтинівна, Павленко Юрій Олексійович, Опанасенко Олександр Валерійович, Червакова Ольга Валеріївна;

 

- підкомітет з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки очолив Сочка Олександр Олександрович. До підкомітету увійшли Абдуллін Олександр Рафкатович, Висоцький Сергій Віталійович, Кондратюк Олена Костянтинівна, Павленко Юрій Олексійович, Сюмар Вікторія Петрівна;

 

- підкомітет з питань реклами очолив Абдуллін Олександр Рафкатович. До підкомітету увійшли Кондратюк Олена Костянтинівна, Павленко Юрій Олексійович, Стеценко Дмитро Олександрович, Сюмар Вікторія Петрівна, Опанасенко Олександр Валерійович.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про затвердження Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики (з урахуванням пропозицій членів комітету).

 

Виступили:   СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК  Б.С., КОЗЛОВ М.В. КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.      

 

Вирішили:

 

Обговоривши проект Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики та розглянувши кандидатури до її складу, які надійшли  від представників громадськості, комітет вирішив:

 

1. Удосконалити Положення про Громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики.

2.  Пропозиції щодо кандидатів до Громадської ради секретаріат комітету приймає до 12 січня 2015р. Лист повинен містити підтвердження, що кандидат має експертний досвід у сфері інформаційних відносин. Від однієї громадської організації може бути включено до складу громадської ради лише одну особу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 1577 від 22.12.2014р., внесений Кабінетом міністрів України).

 

Виступили: СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., РОЗКЛАДАЙ І.     

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 1577 від 22.12.2014р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань науки і освіти рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 8.  Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про розгляд поправок народного депутата України В.Карпунцова до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів» (реєстр. № 0924).

 

 

В.Червакова запропонувала членам комітету ініціювати спільне засідання з Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

О.Кондратюк зауважила, що вже підготувала проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів). Вона запропонувала членам комітету долучитись до його внесення.  

 

 

Різне.

 

В.Сюмар зауважила, що зараз триває бюджетний процес. Вона наголосила щоб народні депутати вносили свої пропозиції по бюджету до парламентського Комітету з питань бюджету.

 

В.Сюмар повідомила, що надійшов лист від Керівника Апарату Верховної Ради України В.Зайчука щодо переселення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у приміщення готельного комплексу «Київ». Вона наголосила, що її шокувала загальна вартість робіт з пристосування приміщень готельного комплексу «Київ» під службові кабінети.

О.Червакова запропонувала звернутися листом до Керівника Апарату Верховної Ради України з проханням надати повну інформацію щодо витрат пов’язаних з переселенням комітету.  

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15