Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                8

 

                                                                                        3         лютого             15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

 

       Присутні народні депутати України: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

 

       На засідання запрошені: Папієв Михайло Миколайович – народний депутат України.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

 

 

Ю.Павленко запропонував включити в порядок денний проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях), (реєстр. № 1768-1 від 31.01.2015р., внесений народним депутатом України С.Капліним),

а проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., внесений народним депутатом України В.Сюмар) зняти з розгляду як такий, що внесений з порушенням вимог Закону України «Про регламент Верховної Ради України»  та у зв’язку з тим, що у Верховній Раді 2 лютого ц.р. зареєстрований альтернативний законопроект реєстр. № 1889-1, внесений народними депутатами України С.Лабазюком та М.Ланьом.

 

Голова комітету В.Сюмар поставила на голосування пропозицію члена комітету Ю.Павленка.

 

Голосували:  за” – 3

                        проти – 7

                        утримались - 0

 

Рішення не прийнято.

 

Голова комітету В.Сюмар поставила на голосування запропонований порядок денний без змін.

 

Голосували:  за” – 9

                        проти – 1

                        утримались - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

 

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОНДРАТЮК О.К., ПАПІЄВ М.М.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., внесений народним депутатом України В.Сюмар), комітет вирішив:

         рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких Законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. №1889 від 30.01.2015 року, внесений народним депутатом України В.Сюмар), прийняти за основу з урахуванням вилучення з пункту 6-1 пропонованих змін до статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" положення щодо права  Національної ради ухвалювати рішення тимчасово зупиняти дію ліцензій телеорганізацій, провайдерів програмної послуги, обмеживши  її повноваження невідкладним зверненням з відповідним позовом до суду.

 

Голосували:  за” – 9

                        проти – 1

                        утримались - 0

 

         Рішення прийнято.

 

 

Окрема думка народного депутата України – члена комітету Ю.Павленка додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

 

 

ОКРЕМА ДУМКА 

 

щодо рішення Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики від 3 лютого 2015 року

 

Враховуючи грубе порушення вимог Закону України «Про регламент Верховної Ради України» висловлюю свою категоричну незгоду з рішенням Комітету від 3 лютого 2015 року про включення до порядку денного Верховної Ради України восьмого скликання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р.).

 

Моя позиція полягає в наступному:

 

Відповідно до вимог Закону України «Про регламент Верховної Ради України» ст.ст. 92, 93, 96, 98, 100, 110 встановлено чіткий порядок реєстрації та попереднього розгляду законопроектів, включення їх до порядку денного сесії Верховної Ради України, надання законопроектів народним депутатам, встановлює строки внесення альтернативних законопроектів та особливості їх розгляду.

 

·       Щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (реєстр. № 1889 від 30.01.2015р.), який направлено до Комітету 02.02.2015 року та наданий народним депутатам 03.02.2015 року вже під час пленарного засідання. Ухвалюючи рішення про включення цього законопроекту до порядку денного 3-6 лютого 2015 року Комітет порушує 14-ти денний термін (частина друга ст. 100 Закону України «Про регламент Верховної Ради України»), що надається народним депутатам для підготовки та внесення альтернативних законопроектів. Крім цього Комітетом ігнорується розгляд внесеного альтернативного законопроекту (реєстр. № 1889-І від 02.02.2015р.), який ще не направлений до Комітету, але я надав відповідну інформацію на засіданні Комітету 03.02.2015 року. Таким чином штучно та свідомо створена загроза порушення норми щодо одночасного розгляду разом з основним альтернативного законопроекту, яка передбачена частиною четвертою ст. 110 Закону України «Про регламент Верховної Ради України».

 

Через такі порушення Регламенту Комітет фактично позбавляє народних депутатів України конституційного права законодавчої ініціативи.

 

Крім цього, відповідно до вимог частини першої ст. 3 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», комітети будують свою роботу на принципах: верховенства права, законності, гласності, наукової обґрунтованості, колегіальності, вільного обговорення і вирішення питань. Відповідно до частини першої ст. 16 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» до обов’язків комітетів зокрема належить розглядати законопроекти в порядку і строки, встановлені Регламентом Верховної Ради України, та подавати їх на розгляд Верховної Ради України, готувати висновки щодо законопроектів, розглядати та приймати рішення щодо кожної пропозиції, яка надійшла від суб'єктів законодавчої ініціативи, вивчати громадську думку, розглядати звернення громадян, об'єднань громадян.

Під час розгляду питання порядку денного засідання Комітету 03.02.2015 року були порушені всі ці демократичні принципи, оскільки 10 хвилин, а саме стільки тривало засідання, не дали можливості обговорити законопроект, зауваження та пропозиції щодо його подальшого розгляду, комітет не розглянув і не прийняв рішення щодо звернень до нього телерадіокомпаній України з приводу зазначеного законопроекту. Фактично були проігноровані фахові зауваження, пропозиції та застереження учасників медіа-ринку, взагалі не обговорювалися критичні зауваження, які висловлювали народні депутати під час засідання Комітету. Таким чином були порушені зазначені норми Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

 

На мою думку, прийняття Верховною Радою України законопроекту реєстр. 1889 від 30.01.2015р. в його нинішньому вигляді несе загрозу значного обмеження конституційних гарантій свободи слова в Україні, незалежності діяльності засобів масової інформації, надасть можливість владі впливати на інформаційну політику телерадіокомпаній, що можна порівняти з введенням прихованої цензури.

 

         З огляду на вищенаведене вимагаю скачувати рішення Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики від 3 лютого 2015 року про включення до порядку денного Верховної Ради України восьмого скликання проекту Закону реєстр. № 1889 від 30.01.2015р., як таке, що ухвалене з грубим порушенням вимог Закону України «Про регламент Верховної Ради України» та привести порядок розгляду вказаних законопроектів та альтернативних до них законопроектів у відповідність з вимогами законодавства України.

 

Народний депутат України                                                 ПАВЛЕНКО Ю.О.

                                                                                                                            (посв. № 183)

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15