Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                17

 

                                                                                         8        квітня              15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р. ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С.

 

       Відсутні народні депутати України:  ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

       На засідання запрошені: Погорелов Олексій Валерійович – генеральний директор Української Асоціації Видавців періодичної преси;  Остапа Світлана Віталіївна – заступник директор, оглядач «Телекритики»; Розкладай Ігор – юрист Інституту Медіа Права; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації провласників та постачальників контенту.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету П.Селецький, М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 1119 від 28.11.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Левченком, О.Осуховським та інш.).

         2.  Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.).

3. Про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), (реєстр. № 1455 від 12.12.2014р. внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним та інш.).

4. Проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162 від 17.02.2015р., внесений народним депутатом України А.Шипком).

         5. Проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-1 від 02.03.2015р., внесений народним депутатом України О.Мусієм).

         6. Різне.

 

 

В.Сюмар запропонувала включити до порядку денного доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ), реєстр. № 2047 від 7.04.2015р.

 

О.Червакова повідомила, що на Інтернет-ресурсах оприлюднене звернення «Незалежної медіа-профспілки України» щодо звільнення з роботи журналістів телеканалу «ТВі» та невиплату їм заробітної плати. Вона запропонувала в різному розглянути це питання.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 1119 від 28.11.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Левченком, О.Осуховським та інш.).

 

 

             Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 1119 від 28.11.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Левченком, О.Осуховським та інш.), комітет вирішив:

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації) перенести на наступне засідання комітету запросивши повторно авторів законопроекту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.).

 

Виступили: КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши  проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), комітет вирішив:

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою) перенести на наступне засідання комітету запросивши повторно авторів законопроекту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), (реєстр. № 1455 від 12.12.2014р. внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Абдулліним та інш.).

 

Виступили: СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.Р., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О.

Вирішили:

 

Розглянувши порівняльну таблицю до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій), комітет вирішив:

 

1. Поправку першу народного депутата України Н.Агафонової  відхилити;

Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку другу народного депутата України Н.Агафонової – відхилити;

Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку третю народного депутата України О.Ленського  відхилити;

Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку четверту народного депутата України О.Ленського  врахувати;

Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку п’яту народного депутата України А.Ільюка  відхилити;

 

Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку шосту народного депутата України Н.Агафонової  відхилити;

                                   Рішення прийнято одноголосно

 

    поправку сьому народного депутата України А.Ільюка,  врахувати частково;

Рішення прийнято одноголосно

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162 від 17.02.2015р., внесений народним депутатом України А.Шипком).

Виступили: СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р., ДЕРКАЧ Я.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162 від 17.02.2015р., внесений народним депутатом України А.Шипком)., комітет вирішив:

 

1. Запропонувати Комітету з питань охорони здоров’я рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання законопроект направити на повторне перше читання. При цьому – визначити, що зміни в частині правил рекламування лікарських засобів мають вноситись виключно шляхом змін та доповнень до Закону України «Про рекламу» у формі окремого законопроекту, можливість внесення якого передбачається частиною восьмою статті 90 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

 

2. Доручити секретарю комітету О.Кондратюк представляти законопроект під час розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-1 від 02.03.2015р., внесений народним депутатом України О.Мусієм).

 

Виступили:  АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-1 від 02.03.2015р., внесений народним депутатом України О.Мусієм), комітет вирішив:

 

1. Запропонувати Комітету з питань охорони здоров’я рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання законопроект направити на повторне перше читанні. При цьому – визначити, що зміни в частині правил рекламування лікарських засобів мають вноситись виключно шляхом змін та доповнень до Закону України «Про рекламу» у формі окремого законопроекту, можливість внесення якого передбачається частиною восьмою статті 90 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

 

2. Доручити секретарю комітету О.Кондратюк представляти законопроект під час розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

                            

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ), (реєстр. № 2047, від 7.04.2015р., вінесений народними депутатами України С.Лещенком та інш.).

 

Виступили:  АБДУЛЛІН О.Р., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань науки та освіти рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Різне.

 

О.Червакова повідомила, що до комітету направлено звернення «Незалежної медіа-профспілки України» щодо порушення трудових прав та гарантій працівників телеканалу «ТВі». Вона додала, що перед працівниками телеканалу існує заборгованість по виплаті заробітної плати за три місяці. Окрім того, більшість із них працюють за усними трудовими договорами (не працевлаштовані офіційно), що суперечить приписам КЗпП України.

Після обговорення народні депутати України – члени комітету вирішили:

1. Повернутися до розгляду цього питання, коли Комітет отримає офіційне звернення.

2. Доручити секретаріату комітету підготувати рекомендації щодо дотримання законодавства України при укладанні та розірванні договорів між журналістами та засобами масової інформації, які допоможуть медійникам відстоювати свої права у судах.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15