Анонси подій

Перейти до розділу
20 березня 10:00
20 березня 2024 року відбудеться чергове засідання Комітету посилання...
18 березня 14:29
На фронті загинув медійник Петро Цурукін докладніше
07 березня 13:02
Реакція Комітету з питань свободи слова на затримання медійників видання "Українська правда" докладніше
23 лютого 14:32
Оголошення для інститутів громадянського суспільства! докладніше
16 лютого 11:12
З Днем військового журналіста! докладніше
02 лютого 15:20
Засудження репортажу журналіста суспільного мовника Німеччини ZDF Арміна Кьорпера докладніше
24 січня 10:20
Журналістка видання «Накипіло» Анна М’ясникова отримала поранення внаслідок удару росії по Харкову 23 січня 2024 року докладніше
19 січня 15:28
Привітання Комітету з питань свободи слова колективу Суспільного мовлення докладніше
18 січня 12:03
Знімальна група "Крим.Реалії" потрапила під артилерійський обстріл у районі Роботино докладніше
18 січня 09:54
Офіційна позиція Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова щодо атак на журналістів докладніше
05 січня 11:18
10 січня відбудеться лекція голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова докладніше
23 грудня 10:48
Ведучий «24 Каналу» Олексій Печій використав відрядження на саміт Європейської ради та залишився за кордоном докладніше
Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань Комітету 2016 рік

06 травня 2015, 10:25

Протокол № 19 від 06.05.2015

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                19

 

                                                                                          6        травня             15

 

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

 

       Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О. СОЧКА О.О.

 

 

       Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С.

 

 

       На засідання запрошені: Вакуленко Олександр Федорович – перший заступник начальника Головного слідчого управління міністерства внутрішніх справ України; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів Інституту масової інформації; Бойко Світлана Петрівна – член ініціативної групи каналу «ТВі»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»;  Остапа Світлана Віталіївна – заступник директор, оглядач «Телекритики»; Розкладай Ігор - юрист Інституту Медіа Права.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, Л.Глиняна, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Інформація правоохоронних органів стосовно вбивства колишнього шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузини (у закритому режимі).

2. Інформація правоохоронних органів стосовно порушення трудових прав працівників телеканалу «ТВі».

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" щодо визначення норм обов'язкового захисту (реєстр. № 2661 від 17.04.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4. Різне.

4.1 Про лист Комітету з питань інформатизації та зв’язку щодо визначення їх головними з опрацювання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" щодо визначення норм обов'язкового захисту (реєстр. № 2661 від 17.04.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4.2 Клопотання ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» про нагородження державною відзнакою Назарчука Миколи Миколайовича.

 

 

О.Червакова запропонувала внести до порядку денного питання про побиття журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали голову комітету В.Сюмар про інформацію правоохоронних органів стосовно вбивства колишнього шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузини (у закритому режимі).

 

            В.Сюмар поінформувала членів комітету, що з цього приводу мала розмову з міністром внутрішніх справ. Він повідомив, що триває слідство і працівники міністерства не можуть розголошувати інформацію.  

Доповідач зазначила, що до комітету надійшов лист від міністерства внутрішніх справ в якому зазначено, що розробляється версія щодо вбивства О.Бузини у зв’язку з його професійною журналістською діяльністю.

Голова комітету запропонувала питання по звіту правоохоронців у закритому режимі розглянути через два тижні коли будуть проведені комплексні першочергові слідчі дії по кримінальному провадженні.

 

 

 

Слухали:2. Слухали голову комітету В.Сюмар про інформацію правоохоронних органів стосовно порушення трудових прав працівників телеканалу «ТВі».

 

Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р., ВАКУЛЕНКО О.Ф.

 

В.Сюмар повідомила, що на засіданні комітету присутній перший заступник начальника Головного слідчого управління міністерства внутрішніх справ України Вакуленко Олександр Федорович та запросила його до слова.

 

О.Вакуленко зазначив, що Голосіївське районне управління внутрішніх справ ГУ МВС у місті Києві розпочало службове розслідування бездіяльності міліції щодо поданої Незалежною медіа-профспілкою України заяви про порушення трудових прав працівників телеканалу ТВі. Водночас він додав, що відкрито кримінальне провадження за статтями 356 і 175 Кримінального кодексу України. Вакуленко О.Ф. пообіцяв через місяць доповісти про хід розслідування справи щодо порушення трудових прав працівників ТВі.

 

У процесі обговорення народні депутати – члени комітету висловили зауваження з приводу неналежного виконання слідчими міліції своїх обов’язків при відкритті та здійсненні проваджень у справах, потерпілими у яких є журналісти.

 

Вирішили:

 

Інформацію О.Ф.Вакуленка про відкриття кримінального провадження, передбаченого кількома статтями Кримінального кодексу України взяти до відома та повернутися до даного питання через місяць після завершення слідства.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про побиття журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK.

 

Виступили:  АБДУЛЛІН О.Р., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

О.Червакова зауважила, що 6 травня ц.р. Комітет з питань запобігання і протидії корупції розглянув питання щодо побиття журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK, які приїхали до будинку заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря щоб підготувати комплексний матеріал для програми, у якій йдеться про високопосадовців МВС.

 

В.Сюмар зазначила, що цей факт прямо стосується і Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Вона додала, що журналісти з цього приводу до комітету не зверталися, але вчора під час розмови з міністром МВД мені надали документи, які свідчать, що дана земельна ділянка не належить заступнику міністра Чеботарю та його донці. Голова комітету зазначила, що комітет має з’ясувати хто ці люди, які напали на журналістів і чи було це перешкоджанням професійній діяльності журналістів.

Вирішили:

 

 Після обговорення народні депутати України – члени комітету вирішили:

 

На одне із найближчих засідань комітету запросити представників Генеральної прокуратури України та журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію Голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" щодо визначення норм обов'язкового захисту (реєстр. № 2661 від 17.04.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили: АБДУЛЛІН О.Р., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕЛЕЦЬКИЙ П.І., РОЗКЛАДАЙ І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (щодо визначення норм обов’язкового захисту), (реєстр. № 2661 від 17.04.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного пленарного засідання.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні зазначений законопроект повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

3. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про лист Комітету з питань інформатизації та зв’язку щодо визначення їх головними з опрацювання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" щодо визначення норм обов'язкового захисту (реєстр. № 2661 від 17.04.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

В.Сюмар повідомила, що до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана звернувся Комітет з питань інформатизації та зв’язку з проханням визначити їх головними з опрацювання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" щодо визначення норм обов'язкового захисту (реєстр. № 2661 від 17.04.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Вона наголосила, що зазначений законопроект містить доповнення статті 10 Закону України «Про інформацію» новим видом інформації (технологічна інформація), для якої буде визначено її правовий режим та норму щодо необхідності її захисту відповідно до законодавства.

 

Вирішили:

Оскільки згідно з п. 22 Додатку до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» від 4 грудня 2014 року № 22-VIII питання державної політики у сфері інформації та інформаційної безпеки віднесені до предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, комітет вирішив:

залишити головним при подальшому розгляді зазначеного законопроекту   Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Голосували:  за” – 6

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про клопотання ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» щодо нагородження державною відзнакою Назарчука Миколи Миколайовича.

 

В.Сюмар повідомила, що до комітету надійшло звернення заступника директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільська інвестиційна компанія» М.Мацепи з проханням порушити клопотання перед Головою Верховної Ради України про нагородження державною відзнакою «Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня» Назарчука Миколу Миколайовича - Заслуженого журналіста України, директора ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, вагомий внесок у розвиток журналістики та з нагоди Дня журналіста.

Голова комітету В.Сюмар запропонували звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням порушити питання перед Комісією по державних нагородах України при Президентові України про нагородження Назарчука М.М. «Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня» з нагоди Дня журналіста.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Різне.

 

В.Сюмар нагадала членам комітету, що 8 травня ц.р. відбудеться Урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі, місцю та ролі Українського народу у Другій світовій війні.

Вона запропонувала членам комітету звернутися до медіаспільноти з проханням привернути увагу українців до ідеологічного трактування Дня пам'яті та примирення, як традиції вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму.

В.Сюмар наголосила, що Комітет вважає відзначення 8 травня Днем пам’яті та примирення елементом представлення громадськості нової моделі сучасної української ідеології, спрямованої до європейських цінностей та вшанування власних здобутків. Члени Комітету переконані в тому, що для ефективного протистояння агресору в інформаційній війні необхідне створення сучасної української ідеології, яка має бути зрозуміла для громадян та відображати сучасні українські цінності та пріоритети.  

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК