Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                20

 

                                                                                          13        травня             15

 

 

 

      Головує:  перший заступник голови комітету ЧЕРВАКОВА О.В.

 

 

       Присутні народні депутати України: СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С.

 

 

       Відсутні народні депутати України: СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

 

       На засідання запрошені: Котенко Катерина Сергіївна – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ільяшенко Олександр Борисович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фіщук Ульяна Юріївна – начальник юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів Інституту масової інформації; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»;  Остапа Світлана Віталіївна – заступник директор, оглядач «Телекритики»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист ГО «Інституту Медіа Права»; Сергєєв Геннадій Андрійович – директор ТОВ «Міська телерадіокомпанія «Чернівці».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету П.Селецький, М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо розкриття інформації про володіння, користування чи розпорядження державним та комунальним майном), (реєстр. № 2753 від 28.04.2015р., внесений народним депутатом України П.Кишкарем).

         2. Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про очищення влади" (щодо висвітлення інформації), (реєстр. № 2384 від 16.03.2015р., внесений народним депутатом України К.Матейченком).

3. Проект Закону про букмекерську діяльність в Україні (реєстр. № 2268 від 02.03.2015р., внесений народним депутатом України П.Кишкарем).

4. Проект Закону про діяльність форекс-дилерів в Україні  (реєстр. № 2290 від 03.03..2015р., внесений народним депутатом України С.Рудиком).

         5. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації (реєстр. № 2429 від 19.03.2015р., внесений народним депутатом України Д.Ярошем).

6. Про звернення «Телерадіокомпанії «Сімон» (м. Харків) та ТОВ МТРК «Чернівці» щодо цілеспрямованого витіснення їх з інформаційного поля та неналежної реакції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на факти відсутності мовлення у цифровому форматі компаній, які у непрозорий спосіб отримали ліцензії на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 у Харкові і Чернівцях.

 

 

О.Червакова запропонувала першим розглянути звернення «Телерадіокомпанії «Сімон» та ТОВ МТРК «Чернівці» щодо цілеспрямованого витіснення їх з інформаційного поля та неналежної реакції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на факти відсутності мовлення у цифровому форматі компаній, які у непрозорий спосіб отримали ліцензії на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 у Харкові і Чернівцях.

 

О.Опанасенко попросив включити до порядку денного питання про доступ журналістів на всі балкони сесійної зали Верховної Ради України.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про звернення «Телерадіокомпанії «Сімон» та ТОВ МТРК «Чернівці» щодо цілеспрямованого витіснення їх з інформаційного поля та неналежної реакції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на факти відсутності мовлення у цифровому форматі компаній, які у непрозорий спосіб отримали ліцензії на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 у Харкові і Чернівцях.

 

Виступили: ОНУФРИК Б.Р., КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРНИШ О.М., ІЛЬЯШЕНКО О.Б., КОТЕНКО К.С., СЕРГЄЄВ Г.А., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

 

Вирішили:

Заслухавши інформацію членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо ситуації на ринку у зв’язку з діяльністю компаній, які в непрозорий спосіб отримали ліцензії на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 у Харкові та Чернівцях, комітет вирішив:

1. Інформацію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення взяти до відома.

2. З огляду на істотну роль регіональних телерадіоорганізацій у забезпеченні доступу громадян до місцевої інформації та плюралізму аудіовізуальних ЗМІ, а також, враховуючи загрозу існуванню системи регіонального мовлення України внаслідок впровадження цифрових стандартів телебачення, звернути увагу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на необхідність суворого дотримання конкурсних умов телекомпаніями, що отримали ліцензії на право мовлення в цифрових багатоканальних телемережах, особливо, в частині здійснення регіонального мовлення.

3. Звернути увагу ДП "Український центр радіочастот" на першочерговість завдання щодо забезпечення радіочастотним ресурсом цифрової реформи у сфері телерадіомовлення та запросити на одне з найближчих засідань комітету представника ДП "Український центр радіочастот" на засідання комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про букмекерську діяльність в Україні (реєстр. № 2268 від 02.03.2015р., внесений народним депутатом України П.Кишкарем).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про букмекерську діяльність в Україні, комітет вирішив:

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект направити на повторне перше читання, визначивши при цьому, що вимоги до реклами букмекерської діяльності, питання відповідальності за порушення вимог законодавства про рекламу букмекерської діяльності та організаторів букмекерської діяльності мають врегульовуватися виключно шляхом внесення доповнень до Закону України «Про рекламу» у формі окремого законопроекту, внесення якого передбачено частиною восьмою статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про діяльність форекс-дилерів в Україні  (реєстр. № 2290 від 03.03..2015р., внесений народним депутатом України С.Рудиком).

 

Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про діяльність форекс-дилерів в Україні, комітет вирішили:

 

Запропонувати Комітету з питань інформатизації та зв’язку рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект направити на повторне перше читання, визначивши, що вимоги до реклами діяльності форекс-дилерів, питання відповідальності за порушення вимог законодавства про рекламу діяльності форекс-дилерів мають врегульовуватися виключно шляхом внесення доповнень до Закону України «Про рекламу» у форматі окремого законопроекту, внесення якого передбачена частиною восьмою статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України О.Кондратюк залишила засідання комітету.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо розкриття інформації про володіння, користування чи розпорядження державним та комунальним майном), (реєстр. № 2753 від 28.04.2015р., внесений народним депутатом України П.Кишкарем).

Виступили: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.Р., СОЧКА О.О., СЕЛЕЦЬКИЙ П.І., РОЗКЛАДАЙ І.Є.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо розкриття інформації про володіння, користування чи розпорядження державним та комунальним майном) та взявши до уваги зауваження, висловлені Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, а також зміст інших аналогічних проектів, зокрема прийнятого в першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції (№ 2423 від 19 березня 2015р.) та запропонованої медіа-громадськістю Концепції законопроекту щодо вдосконалення окремих положень законодавчих актів у сфері доступу до публічної інформації, комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного пленарного засідання другої сесії восьмого скликання.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні зазначений законопроект повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

3. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

4. Запропонувати авторові проекту народному депутату України П.Кишкару безпосередньо долучитися до роботи з комплексного удосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про очищення влади" (щодо висвітлення інформації), (реєстр. № 2384 від 16.03.2015р., внесений народним депутатом України К.Матейченком).

 

О.Червакова запропонувала зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про очищення влади" (щодо висвітлення інформації), (реєстр. № 2384) у зв’язку з тим, що автор законопроекту - народний депутат України К.Матейченко відкликав його.

 

Слухали:6. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації (реєстр. № 2429 від 19.03.2015р., внесений народним депутатом України Д.Ярошем).

 

Виступили: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.Р., СОЧКА О.О., СЕЛЕЦЬКИЙ П.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації (реєстр. № 2429 від 19.03.2015р., внесений народним депутатом України Д.Ярошем), комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні зазначений законопроект відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:7. Слухали інформацію заступника голови комітету О.Опанасенка про доступ журналістів на всі балкони сесійної зали Верховної Ради України.

 

О.Опаносенко зазначив, що представникам засобів масової інформації виділено дуже мало місця в ложі преси і вони не можуть якісно виконувати свої професійні обов’язки. Він запропонував розглянути можливість розширення ложи преси і відкрити доступ журналістам на всі балкони сесійної зали.

 

Виступили:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.Р., СОЧКА О.О.

 

 

Вирішили:

 

Після обговорення питання про розширення ложи преси для журналістів, комітет вирішив:

 

Звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням вирішити питання допуску журналістів та технічних працівників засобів масової інформації до всіх балконів сесійної зали Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Різне.

 

О.Червакова повідомила членам комітету, що запланована на 14-15 травня ц.р. парламентська конференція щодо безпеки журналістів, яка має пройти за участі депутатів держав Східного партнерства членів ПАРЕ, переноситься на 12 червня ц.р.

Вона запросила членів комітету взяти участь у зазначеній конференції.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                   Ольга ЧЕРВАКОВА

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15