Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                21

 

                                                                                         20        травня             15

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

       Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

       Відсутні народні депутати України:  СОЧКА О.О.

 

       На засідання запрошені: Новак Наталія Василівна – народний депутат України; Ємець Леонід Олександрович – народний депутат України;   Артеменко Юрій Анатолійович - Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Апанаскович Людмила Вікторівна - начальник відділу нагляду за додержанням законів при провадженні ОРД, досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції Генеральної прокуратури України; Корнієць Олександр Павлович – заступник прокурора Київської області; Фіщук Ульяна Юріївна – начальник юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів Інституту масової інформації; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Остапа Світлана Віталіївна – заступник директор, оглядач «Телекритики»; Котюжинська Тетяна Григорівна – президент Асоціації медіа-юристів; Лазебник Максим – голова Всеукраїнської рекламної коаліції; Шелест Михайло – оператор телеканалу ZIK.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету П.Селецький, М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Заслуховування представників Генеральної прокуратури України про хід розслідування фактів перешкоджання законній професійній діяльності працівників телеканалу ZIK.

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (доопрацьований) (реєстр. № 1831, внесений народними депутатами України Княжицьким М.Л., Денисенком В.І.).

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення передач європейського виробництва (реєстр. № 2766 від 30.04.2015 р., внесений народними депутатами України Сюмар В.П., Стеценком Д.О., Опанасенком О.В., Висоцьким С.В.).

         4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702 від 22.04.2015 р., внесений народними депутатами України Опанасенком О.В., Ємцем Л.О., Матузко О.О., Сташуком В.Ф.).

         5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-1 від 24.04.2015 р., внесений народними депутатами України Новак Н.В., Ткачуком Г.В., Фірсовим Є.П.).

         6. Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про рекламу" щодо впорядкування розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів (реєстр. № 1873 28.01.2015 р., внесений народним депутатом України Балогою В.І.).

         7. Проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процесу (реєстр. № 2253 від 27.02.2015р., внесений народним депутатом України Гаврилюком М.В.).

         8. Різне.

 

 

О.Червакова запропонувала внести до порядку денного питання щодо відкриття кримінального провадження за заявою Варвари Чеботар про втручання в її приватне життя журналістів знімальної групи програми «Наші гроші», які здійснювали відео зйомку будинку С.Чеботаря та питання щодо запровадження учбової програми про медіаграмотність.

 

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали голову комітету В.Сюмар про інформацію представників Генеральної прокуратури України про хід розслідування фактів перешкоджання законній професійній діяльності працівників телеканалу ZIK.

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.Р., КОНДРАТЮК О.К., АПАНАСКОВИЧ Л.В.

 

В.Сюмар зазначила, що на засіданні комітету присутня представник Генеральної прокуратури України Апанаскович Людмила Вікторівна та запросила її до слова.

 

Л.Апанаскевич, повідомила, що в результаті досудового розслідування за фактом перешкоджання журналістській діяльності працівникам телеканалу ZIK  відкрите кримінальне провадження по ч. 1 статті 171 Кримінального кодексу України. Вона нагадала про межі втручання громадськості в досудовий процес і розслідування. Що стосується слідства, то, за її словами, проведена велика робота – розпочато слідчі дії, допитано свідків і потерпілих, проведені слідчі експерименти та одночасні допити, призначені відповідні експертизи.

Представник Генеральної прокуратури додала, що керівництво міністерства внутрішніх справ зацікавлене в проведенні об’єктивного розслідування, а на основі зібраних фактів буде вирішуватися питання про оголошення підозри особам, на яких вказують потерпілі.

 

Ю.Павленко  висловив обурення тим фактом, що екс-заступник міністра внутрішніх справ С.Чеботар став радником міністра і це може вплинути на результати розслідування.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши та обговоривши інформацію представника Генеральної прокуратури України про хід розслідування фактів перешкоджання законній професійній діяльності працівників телеканалу ZIK, комітет вирішив:

1. Взяти до уваги інформацію Генеральної прокуратури України щодо розслілування справи про напад на журналістів телеканалу ZIK в с. Лісниках.

2. 29 квітня ц.р. Обухівським райвідділом міліції порушена кримінальна справа за фактом втручання в приватне життя по заяві громадянки Варвари Чеботар по якій журналістів телеканалу ZIK почали викликати на допити, як свідків. Звернути увагу Генеральної прокуратури на те, що ця справа може використовуватись Міністерством внутрішніх справ України для тиску на журналістів телеканалу ZIK з метою впливу на хід іншої кримінальної справи, яку розслідує Генеральна прокуратура України, щодо нападу на журналістів ZIK родичів екс-заступника голови міністерства внутрішніх справ С.Чеботаря.

3. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити правомірність порушення органами Міністерства внутрішніх справ україни 29.04.2015р. кримінальної справи за заявою громадянки Чеботар В.В. стосовно втручання в її приватне життя.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення передач європейського виробництва (реєстр. № 2766 від 30.04.2015 р., внесений народними депутатами України Сюмар В.П., Стеценком Д.О., Опанасенком О.В., Висоцьким С.В.)

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В. КОНДРАТЮК О.К., ОНУФРИК Б.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОПАНАСЕНКО О.В., АРТЕМЕНКО Ю.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення передач європейського виробництва (реєстр. № 2766 від 30.04.2015 р., внесений народними депутатами України Сюмар В.П., Стеценком Д.О., Опанасенком О.В., Висоцьким С.В.),  комітет вирішив:

 

доопрацювати цей законопроект із висловленими зауваженнями Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.Артеменка та розглянути його на одному із чергових засідань комітету на початку червня цього року.

 

 

Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання комітету.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію заступника голови комітету О.Опанасенка про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702 від 22.04.2015 р., внесений народними депутатами України Опанасенком О.В., Ємцем Л.О., Матузко О.О., Сташуком В.Ф.).

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК Б.Р., СЮМАР В.П., ЄМЕЦЬ Л.О.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702 від 22.04.2015 р., внесений народними депутатами України Опанасенком О.В., Ємцем Л.О., Матузко О.О., Сташуком В.Ф.), комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702) прийняти за основу.

2. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики О.Кондратюк представляти позицію комітету під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

  Голосували: “за” – 7

                        проти” – 1

                        утримались” - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-1 від 24.04.2015 р., внесений народними депутатами України Новак Н.В., Ткачуком Г.В., Фірсовим Є.П.)

 

Виступили: СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК Б.Р., ОПАНАСЕНКО О.В., НОВАК Н.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-1), комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами відхилити.

2. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики О.Кондратюк представляти позицію комітету під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

  Голосували: “за” – 7

                        проти” – 1

                        утримались” - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про рекламу" щодо впорядкування розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів (реєстр. № 1873 від 28.01.2015 р., внесений народним депутатом України Балогою В.І.)

 

Виступили:  СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про рекламу" щодо впорядкування розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів (реєстр. № 1873 від 28.01.2015 р., внесений народним депутатом України Балогою В.І.), комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про рекламу" (щодо впорядкування розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів) відхилити.

2. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики О.Кондратюк представляти позицію комітету під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процесу (реєстр. № 2253 від 27.02.2015р., внесений народним депутатом України Гаврилюком М.В.)

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процесу (реєстр. № 2253 від 27.02.2015р., внесений народним депутатом України Гаврилюком М.В.), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань правової політики та правосуддя  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (доопрацьований) (реєстр. № 1831, внесений народними депутатами України Княжицьким М.Л., Денисенком В.І.)

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.Р.

 

Вирішили:

 

Після обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення  (реєстр. № 1831) Голова комітету В.Сюмар запропонувала повернутися  до розгляду зазначеного законопроекту через два тижні.

 

 

         Різне.

 

В.Сюмар повідомила членам комітету, що 15-16 червня ц.р. у Відні відбудеться Конференція ОБСЄ з питань безпеки журналістів, свободи засобів масової інформації та плюралізму під час конфліктів, що організовується Офісом Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

 

В.Сюмар наголосила, що триває робота над законопроектом про іномовлення. Вона зазначила, що відповідний законопроект напрацьовується Міністерством інформаційної політики і що наступного тижня відбудеться перше засідання робочої групи з цього питання.

 

О.Опанасенко повідомив, що до комітету звернулася журналістка телеканалу «112 Україна» Олена Галагуза зі скаргою на те, що депутат Житомирської міської ради Михайло Пухтаєвич перешкоджав їй, як журналісту, здійснювати професійну журналістську діяльність. Він запропонував від комітету звернутися до Генеральної прокуратури України.

Голова комітету погодилась з пропозицією О.Опанасенка та доручила секретаріату комітету підготувати запит до Генеральної прокуратури України з проханням надати інформацію про стан розслідування усіх резонансних справ останнього часу щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

 

О.Червакова запропонувала народним депутатам звернути увагу на таке питання, як запровадження учбової програми про медіаграмотність та запровадження в школах спеціального курсу з цього питання. На що заступник директора, оглядач «Телекритики» С.Остапа зауважила, що підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність» вже напрацьовано професором Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президентом Академії української преси В.Івановим.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15