Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

23

 

17          червня            15

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

     Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О.

 

      На засідання запрошені:  Томенко Микола Володимирович – народний депутат України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Шверк Григорій Аронович – заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ільяшенко Олександр Борисович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Наливайко Олег Ігоревич – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Корсун Володимир Іванович – генеральний директор Державного підприємства «Український державний центр радіочастот»;                  Іщук Володимир Іванович – в.о. генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Аляб’єва Ірина Миколаївна – т.в.о. генерального директора ТОВ «Зеонбуд»; Пащук Володимир  Петрович - керівник апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Железняк Наталія Анатоліївна – директор департаменту міністерства юстиції України; Фіщук Ульяна Юріївна – начальник юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інституту масової інформації»; Остапа Світлана Віталіївна – заступник директора, оглядач «Телекритики»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист ГО «Інституту Медіа Права»; Котляд Дмитро Миколайович – незалежний медіа експерт.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, Я.Глиняна, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про стан готовності наземного аналогового ефірного телевізійного мовлення України до переходу на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов’язань «Женева - 2006».

        2. Проект Закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 1123 від 01.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Абдулліним).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2913 від 20.05.2015р, внесений народними депутатами України В.Сюмар, С.Лещенком, М.Найємом, С.Заліщук, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком),  доопрацьований.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань забезпечення захисту трудових прав людини та добросовісної конкуренції між роботодавцями), (реєстр. № 2233 від 25.02.2015р., внесений народним депутатом України О.Черненком).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (реєстр. № 2456 від 23.03.2015р., внесений народними депутатами України Д.Дзензерським, М.Поляковим, М.Довбенком, В.Романюком, Р.Демчаком, І.Фурсіним, О.Жолобецьким, С.Рибалком).

6. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян (реєстр. № 2043а від 08.06.2015р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком, С.Заліщук, М.Найємом, С.Лещенком).

7. Різне

 

Ю.Павленко зазначив, що на минулому засіданні комітет розглядав проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення  (реєстр. № 1831) та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу, але внести до Верховної Ради України за умови дотримання статей 100 та 103 Регламенту Верховної Ради України. Однак у висновку комітету не зазначене відповідне рішення, за яке проголосував комітет, а подання комітету внесено до парламенту 4 червня ц.р. Юрій Павленко наголосив, що необхідно провести службове розслідування щодо підготовки цього документу.

В.Сюмар доручила завідувачу секретаріату комітету М.Козлову провести таке розслідування.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

Слухали:1. Слухали голову комітету В.Сюмар про стан готовності наземного аналогового ефірного телевізійного мовлення України до переходу на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов’язань «Женева - 2006».

 

Виступили: СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.А., ОНУФРИК Б.С., ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., АРТЕМЕНКО Ю.А., ШВЕРК Г.А., ЧЕРНИШ О.М., КОРСУН В.І., АЛЯБ’ЄВА І.М., ІЩУК В.І.

 

Виступаючи на засіданні комітету голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.Артеменко зауважив, що наша держава наразі не готова до переходу на цифру. Основними причинами він назвав незабезпеченість населення, особливо соціально-вразливих верств, засобами декодування сигналу - тюнерами (за інформацією Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із 6,5 мільйонів домогосподарств, що дивляться ефірне аналогове телебачення, цифрові тюнери мають менше третини); невідповідну заявленим 95 % якість покриття цифровим сигналом оператора і провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд». (Через відсутність сертифікованих методик вимірювання цифрового сигналу регулятор не може перевірити технічно обґрунтовані претензії провайдеру і оператору цифрових мереж). Третя причина – це недостатня поінформованість населення щодо переходу на цифру. З огляду на це, додав Ю.Артеменко, Національна рада змушена була внести корективи до Плану розвитку національного телерадіопростору України, згідно з якими вимкнення аналогового телебачення в Україні здійснюватиметься в чотири етапи без визначення кінцевої дати.

І етап – з 17 червня 2015 року; (м. Київ, Київська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська області, Автономна Республіка Крим та м. Севастополь);

ІІ етап – з 31 грудня 2015 року; (Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області);

ІІІ етап – з 30 червня 2016 року; (Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області);

ІV етап – з 31 грудня 2016 року.(Луганська, Донецька, Чернігівська, Харківська, Сумська області).

Присутні на засіданні члени Національної ради зауважували й на тому, що у листопаді 2014 року Кабінет Міністрів України з ініціативи Міністерства фінансів скасував Державну програму переходу на цифрове мовлення. Відтак на сьогодні  не існує жодного урядового документу, який би забезпечував  чітку координацію зусиль усіх задіяних у цьому процесі органів центральної влади, зобов’язував обласні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування вести відповідну роботу з населенням та слугував основою бюджетного забезпечення фінансових зобов’язань держави щодо безоплатного надання цифрових тюнерів інвалідам та найбільш соціально-незахищеним громадянам.

Голова Комітету Вікторія Сюмар підкреслила, що цифровий проект є надзвичайно важливим в контексті інформаційної безпеки нашої держави і потребує невідкладних консультацій з Прем’єр-міністром України, РНБО, Міністерством інформаційної політики України для спільного напрацювання дорожньої карти. Вона запропонувала створити робочу групу з вирішення проблем цифрового телебачення і доручити очолити цю групу народному депутату Ользі Черваковій.

 

Вирішили:

Заслухавши інформацію представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, ТОВ «Зеонбуд» - провайдера і оператора цифрових мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, Концерну РРТ про стан  готовності наземного каналового ефірного телевізійного мовлення України до переходу на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов’язань «Женева-2006», Комітет вирішив:

1. Визнати стан підготовки наземного аналогового ефірного телевізійного мовлення України до переходу на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов’язань «Женева - 2006» незадовільним.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з рекомендацією невідкладно розглянути питання щодо виконання міжнародних зобов’язань «Женева -2006» на засіданні Уряду та напрацювати директиви центральним органам виконавчої влади, обласним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування щодо забезпечення переходу наземного аналогового ефірного телевізійного мовлення України на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов’язань «Женева - 2006».

3. Створити робочу групу з вирішення проблем цифрового телебачення та доручити очолити її першому заступнику голови Комітету Черваковій Ользі Валеріївні.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 1123 від 01.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Абдулліним).

 

Виступили: ПАВЛЕНКО Ю.О., КОНДРАТЮК О.К., ТОМЕНКО М.В., НАЛИВАЙКО О.І., ЖЕЛЕЗНЯК Н.А.

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, (реєстр. № 1123 від 01.12.2014р., внесений народними депутатами України М.Томенком, О.Абдулліним), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу та в цілому врахувавши озвучену на засіданні комітету пропозицію директора департаменту міністерства юстиції України Н.Железняк. 

 

доповнити статтю 1 проекту Закону частиною другою такого змісту:

 

«2. Друковані засоби масової інформації, у яких здійснюється офіційне опублікування нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, а також механізм реалізації положень щодо офіційного опублікування та набрання чинності нормативно-правовими актами визначаються відповідними законами».

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2913 від 20.05.2015р, внесений народними депутатами України В.Сюмар, С.Лещенком, М.Найємом, С.Заліщук, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком).

 

Виступили:   ОНУФРИК Б.Р.,  АБДУЛЛІН О.Р., КОТЛЯР Д.

 

Вирішили:

 

Розглянувши доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2913 від 20.05.2015р, внесений народними депутатами України В.Сюмар, С.Лещенком, М.Найємом, С.Заліщук, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком), Комітет вирішив:

 

1.Рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного пленарного засідання другої сесії восьмого скликання.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень прийняти за основу.

 

3. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань забезпечення захисту трудових прав людини та добросовісної конкуренції між роботодавцями), (реєстр. № 2233 від 25.02.2015р., внесений народним депутатом України О.Черненком).

 

Виступили:   АБДУЛЛІН О.Р., СЮМАР В.П.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань забезпечення захисту трудових прав людини та добросовісної конкуренції між роботодавцями), (реєстр. № 2233 від 25.02.2015р., внесений народним депутатом України О.Черненком), Комітет вирішив:

 

1.Запропонувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

2. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Кондратюк О.К. представляти позицію Комітету під час розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (реєстр. № 2456 від 23.03.2015р., внесений народними депутатами України Д.Дзензерським, М.Поляковим, М.Довбенком, В.Романюком, Р.Демчаком, І.Фурсіним, О.Жолобецьким, С.Рибалком).

 

Виступили:   СЮМАР В.П.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, Комітет вирішив:

 

1. Запропонувати Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

2. При підготовці законопроекту до другого читання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності врахувати наступні зауваження нашого комітету:

    а) абзаци третій-шостий підпункту 6 пункту 4 розділу І законопроекту (якими пропонується визначити, що слід вважати недобросовісною рекламою у сфері фінансових послуг) передбачити у запропонованих законопроектом змінах до Закону України "Про рекламу" (пункті 6 розділу І законопроекту);

    б) абзац восьмий підпункту 1 пункту 6 розділу І законопроекту (яким передбачається, що "Додаткові вимоги до реклами споживчого кредиту визначаються законом про споживче кредитування") привести у відповідність до вимог законодавчої техніки.

 

3. Доручити секретарю Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Кондратюк О.К. представляти позицію Комітету під час розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян (реєстр. № 2043а від 08.06.2015р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком, С.Заліщук, М.Найємом, С.Лещенком).

 

Виступили:   ОНУФРИК Б.Р.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян (реєстр. № 2043а від 08.06.2015р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Є.Соболєвим, Г.Гопко, В.Кривенком, С.Заліщук, М.Найємом, С.Лещенком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому  читанні законопроект прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання Комітету.

 

 

 

         Різне.

 

 

О.Червакова повідомила, що 12 червня ц.р. відбулося засідання Громадської ради, на якому було запропоновано Комітету обрати новий склад Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики. Вона додала, що до складу Громадської ради увійшло 20 кандидатів.

О.Червакова запропонувала членам Комітету затвердити склад Громадської ради та створити при Громадській раді експертну групу, до якої запросити журналістів, представників громадськості, які подали заяви щодо співпраці з Комітетом з питань свободи слова  та інформаційної політики.   

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету затвердили список Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

 

СПИСОК
членів Громадської Ради при Комітеті Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформаційної політики

 

ПІБ

Назва посади та організації, яку представляє особа

1.   

БОЛЬШАКОВА
Ольга Юріївна

голова правління ГО "Східно-Європейський інститут права"

2.   

ГОЛОВЕНКО
Роман Богданович

юрист ГО "Інститут масової Інформації"

3.   

ГРІЦАК
Костянтин Іванович

директор Асоціації "Телекомунікаційна палата України"

4.   

ГУРІНЕНКО
Віталій Миколайович

член правління Всеукраїнської асоціації дитячого юнацького телебачення

5.   

ІВАНОВ
Валерій Феліксович

президент МБФ "Академія української преси"

6.   

КЛІТНА
Наталія Іванівна

віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту

7.   

КОВАЛЬ
Ігор Валентинович

виконавчий директор Асоціації "Індустріальний телевізійний комітет"

8.   

КОТЮЖИНСЬКА
Тетяна Григорівна

секретар Національної спілки журналістів України, президент Асоціації медіа-юристів

9.   

ЛАЗЕБНИК
Максим
Романович

виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції

10.             

М’ЯСНИКОВА
Катерина Андріївна

виконавчий директор ВГО "Незалежна асоціація телерадіомовників"

11.             

МОІСЕЄВ
Павло Анатолійович

директор з правових питань ГО "Інтерньюз-Україна"

12.             

ОЛЬШАНСЬКИЙ
Олександр Якович

член Інтернет Асоціації України

13.             

ОСТАПА
Світлана Віталіївна

заступник директора ГО "Телекритики"

14.             

ПОГОРЕЛОВ
Олексій Валерійович

генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси

15.             

ПОЛІЩУК
Оксана Миколаївна

виконавчий директор Асоціації зовнішньої реклами України

16.             

РОМАТ
Євген Вікторович

голова ГО "Спілка рекламістів України"

17.             

ТАРАСОВ
Олександр Вікторович

заступник голови Всеукраїнської професійної спілки "Незалежна медіа-профспілка України"

18.             

ХОМЕНОК
Олег Степанович

член правління ГО "Інститут розвитку регіональної преси"

19.             

ШЕВЧЕНКО
Тарас Сергійович

директор Інституту Медіа Права

20.             

ШНУРКО-ТАБАКОВА
Елліна Володимирівна

голова правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України

 

Голосували:  за” – 8

                        проти – 0

                        утримались – 1

 

 

В.Сюмар доручила секретаріату комітету розмістити склад Громадської ради на сайті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15