Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                25

 

                                                                                         15           липня           15

 

 

      Головує:  голова комітету СЮМАР В.П.

 

     Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О.

 

       Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.

 

      На засідання запрошені: Жолобецький Олександр Олександрович – народний депутат України; Наливайко Олег Ігоревич – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;  Дем’яненко Андрій Вікторович – процесуальний керівник-старший прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України; Мельник Вадим Іванович – начальний головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України; Гріцак Костянтин Іванович – директор Асоціації «Телекомунікаціна палата України»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту; Погорелов Олексій Валерійович – генеральний директор Української Асоціації Видавців періодичної преси; Розкладай Ігор Євгенович – юрист ГО «Інституту Медіа Права»; Большакова Ольга Юріївна - голова правління ГО "Східно-Європейський інститут права".

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко, П.Селецький,  старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (реєстр. № 2169а від 25.06.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

         2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв), (реєстр. № 2859 від 15.05.2015р. внесений народними депутатами України Г.Кривошеєю, В.Сташуком, Л.Ємцем).

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо особливостей реклами алкогольних напоїв та пива), (реєстр. № 2859-1 від 02.06.2015р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, О.Калгановою, М.Княжицьким та інш.).

         4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав громадян на безпечний інформаційний простір (реєстр. № 1908 від 02.02.2015р., внесений народним депутатом України Б.Березою).

5. Проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2003а від 03.06.2015р., внесений народними депутатами України О.Жолобецьким, С.Рибалкою та інш.).                                        

         6. Різне.

6.1.Про звернення ТОВ «Партнер ТВ» та ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» щодо порушення вимог Законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

6.2. Про звернення ТОВ «Інновація і рішення» щодо втручання у професійну діяльність журналістів газети «ВЕСТИ» та перешкоджання їх діяльності.

6.3. Про трансляцію щотижневих виступів Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. на центральних телеканалах.

6.4. Про лист Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а  від  09.06.2015 р.,  внесений  народними  депутатами  України                  І. Вінником, Д.Тимчуком, В.Кривенком).

         6.5. Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на третю сесію (вересень 2015р. -  січень 2016р.).

         6.6. Звіт про роботу Комітету за період роботи другої сесії.

 

 

 

В.Сюмар повідомила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики визнано найкращим за п’ятьма критеріями прозорості комітетів Верховної Ради України упродовж другої сесії восьмого скликання. Такі результати оприлюднені Громадською ініціативою «Моніторинг Відкрито».

Як зазначила представник цієї громадської організації Юлія Корзенюк, рейтинг складений на основі аналізу 5 аспектів: відкритості, прозорості, доступності, активності та проблемності. Вона вручила відповідний сертифікат Голові комітету Вікторії Сюмар.

В свою чергу Вікторія Сюмар подякувала громадським активістам за високу оцінку роботи комітету, який вона очолює.

 

В.Сюмар зазначила, що у зв’язку з відсутність доповідача Олени Кондратюк проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв), (реєстр. № 2859) та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо особливостей реклами алкогольних напоїв та пива), (реєстр. № 2859-1) знімається з порядку денного. Водночас вона наголосила, що на прохання Юрія Павленка питання про звернення ТОВ «Партнер ТВ» та ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» щодо порушення вимог Законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» теж знімається з порядку денного.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали голову комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (реєстр. № 2169а від 25.06.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., АБДУЛЛІН О.Р., ЧЕРВАКОВА О.В., НАЛИВАЙКО О.І.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (реєстр. № 2169а від 25.06.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради України.

3. Впродовж літа напрацювати разом з Комітетом з питань культури і духовності, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України та Міністерством інформаційної політики новий законопроект про підтримку вітчизняного книговидання.

 

Голосували:  за” – 8

                       проти – 0

                      утримались – 1

 

                  Рішення прийнято.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав громадян на безпечний інформаційний простір (реєстр. № 1908 від 02.02.2015р., внесений народним депутатом України Б.Березою).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав громадян на безпечний інформаційний простір (реєстр. № 1908 від 02.02.2015р., внесений народним депутатом України Б.Березою,   Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2003а від 03.06.2015р., внесений народними депутатами України О.Жолобецьким, С.Рибалкою та інш.).

 

Виступили: ОНУФРИК Б.Р.,  ПАВЛЕНКО Ю.О., АБДУЛЛІН О.Р., ЖОЛОБЕЦЬКИЙ О.О., РОЗКЛАДАЙ І.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2003а від 03.06.2015р., внесений народними депутатами України О.Жолобецьким, С.Рибалкою та інш.), Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

2. Доручити Голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію члена комітету Ю.Павленка про звернення ТОВ «Інновація і рішення» щодо втручання у професійну діяльність журналістів газети «ВЕСТИ» та перешкоджання їх діяльності.

 

Виступили: СЮМАР В.П., ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., МЕЛЬНИК В.І.

 

В.Сюмар повідомила, що головного редактора газети «Вести» І.Гужву запрошували на засідання комітету але, нажаль, він не прийшов. Вона додала, що на засіданні присутній начальник головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України Мельник Вадим Іванович та запросила його до слова.

 

Доповідаючи В.Мельник наголосив, що 28.04.2014 слідчими ДФС України за матеріалами ДСФМ України внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, у сумі 93,6 млн. грн., перерахованих на рахунки ТОВ «Вісті Мас-Медіа» від МПП «Ледис» за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 205, 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено фіктивність МПП «Ледис», кримінальне провадження відносно якого за обвинуваченням у фіктивному підприємництві направлено до суду. Вироком суду засновника визнано винним за ст.205 КК України.

У ході слідства за постановою слідчого проведено документальну перевірку ТОВ «Вісті Мас-Медіа», за результатами якої встановлено порушення податкового законодавства, складений акт та донараховано податок на прибуток підприємств у сумі 17,8 млн. грн.

В.Мельник зазначив, що 05.06.2015 на підставі отриманого акту документальної перевірки слідчими ГСУ ФР ДФС України внесено відомості до ЄРДР за фактом ухилення від сплати податків за ст.212 КК України.

Враховуючи відсутність необхідних первинних документів по взаємовідносинам ТОВ «Вісті Мас-Медіа» з МПП «Ледис», та достатність законних підстав, за ухвалою Шевченківського районного суду у місті Києві 18.06.2015 слідчими та оперативними працівниками проведено обшук за адресою: м. Київ, пл. Спортивна, 1а. Обшук проводився у світлий час доби, без перешкоджання професійній журналістській діяльності (переривання у випуску друкованих видань не відбувалось).

На підставі забраних доказів, керівнику ТОВ «Вісті Мас-Медіа»
Гужві І.А. 01.07.2015 винесено повідомлення про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України. Про підозру останнього не повідомлено у зв’язку із відсутністю його на території України.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши інформацію начальника головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України В.Мельника, Комітет вирішив:

 

Інформацію Державної фіскальної служби України взяти до відома та оприлюднити її на сайті Комітету.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію члена комітету Ю.Павленка про трансляцію щотижневих виступів Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. на центральних телеканалах.

 

Виступили:   СЮМАР В.П., ОНУФРИК Б.С., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Враховуючи важливість відкритості та прозорості у роботі Кабінету Міністрів України для різнобічного і оперативного інформування громадськості, залучення її до процесів прийняття управлінських рішень,  Комітет вирішив:

звернутися до Прем’єр-міністра України А.П.Яценюка з проханням надалі забезпечити через засоби масової інформації щоденне інформування громадськості про діяльність Уряду.

 

Голосували:  за” – 5

                      проти – 3

                      утримались – 1

 

              Рішення прийнято.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про лист Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а від 09.06.2015 р., внесений народними депутатами України І.Вінником, Д.Тимчуком, В.Кривенком).

 

Доповідаючи Голова комітету В.Сюмар зауважила, що цей законопроект, яким передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Про боротьбу з тероризмом», стосується питань державної політики у сфері інформації та інформаційної безпеки, які згідно з п. 22 Додатку до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» від 4 грудня 2014 року № 22-VIII віднесені до предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Однак головним з опрацювання зазначеного законопроекту визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, тоді як Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики навіть не включений до числа комітетів Верховної Ради України, яким доручено надати висновки відповідно до предмета відання.

 

Виступили:   ОНУФРИК Б.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., ГРІЦАК К.І.  

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши лист Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2050а) , Комітет вирішив:

 

звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з вимогою включити Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики у перелік комітетів, які подають Верховній Раді України висновки щодо вказаного законопроекту, та не виносити цей законопроект на розгляд парламенту без висновку Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України О.Абдуллін залишив засідання Комітету.

 

 

Слухали:7. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про звіт  роботи Комітету за період роботи другої сесії.

 

В.Сюмар повідомила народним депутатам України – членам комітету, що під час другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2015р.) Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів 17 засідань комітету. На яких розглянув 84 питання, в тому числі за виконанням законів та постанов – 41.

Вона додала, що за період другої сесії восьмого скликання Верховною Радою України прийнято – 6 законів та 1 Постанову Верховної Ради України, які  підготовлені комітетом.

Доповідач наголосила, що 16 лютого 2015 року відбулися комітетські слухання на тему: «Державний нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі» та упродовж другої сесії Комітетом було проведено 10 конференцій, семінарів та круглих столів.

 

         Члени комітету інформацію голови комітету В.Сюмар про звіт роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики за період роботи другої сесії взяли до відома.

        

План роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на третю сесію (вересень 2015р. -  січень 2016р.) перенесли на наступне засідання комітету у зв’язку з відсутністю секретаря комітету О.Кондратюк.

 

         Різне.

 

В.Сюмар запропонувала членам комітету порушити питання про присвоєння завідувачу секретаріату Комітету Козлову М.В. почесного звання «Заслужений юрист України».

 

З нагоди 24-ї річниці незалежності України за значний внесок у розбудову правової держави, Комітет вирішив:

 

 1. Порушити клопотання про присвоєння завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Козлову Миколі Вікторовичу почесного звання "Заслужений юрист України".

 

2. Секретаріату Комітету підготувати необхідні документи, визначені Положенням про почесні звання України, затвердженим Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15