Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                28

 

                                                                                         16           вересня         15

 

 

 

      Головує:  перший заступник голови комітету ЧЕРВАКОВА О.В.  

 

     Присутні народні депутати України: СТЕЦЕНКО Д.О., ОНУФРИК Б.С., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

       Відсутні народні депутати України:  СЮМАР В.П., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

      На засідання запрошені: Шорстка Тетяна Миколаївна – заступник директора департаменту міжнародного права міністерства юстиції України; Ружанська Тетяна Віталіївна – начальник відділу Національного банку України;  Гріцак Костянтин Іванович – директор Асоціації «Телекомунікаційна палата України»; Остапа Світлана Віталіївна – заступник директора ГО «Телекритика»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту; Розкладай Ігор Євгенович – юрист ГО «Інститут Медіа Права».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році, (реєстр. № 2497а від 11.08.2015р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом).

         2.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реклами форекс-дилерів (реєстр. № 2208а від 01.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Опанасенком, О.Кондратюк, та інш.).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення проведення аудіо і відео фіксації судового засідання представниками ЗМІ), (реєстр. № 1620 від 24.12.2014 р., внесений народними депутатами України Г.Кривошеєю, Л.Ємцем, В.Сташуком).

         4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (Щодо права споживачів на фото- і відео зйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 2099а від 17.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, (реєстр. № 2467а від 03.08.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

6. Проект Закону про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення (реєстр. № 2505а від 14.08.2015р., внесений Президентом України).

7. Різне.

         Про проведення комітетських слухань на тему: «Впровадження ефірного, наземного, цифрового телевізійного мовлення в Україні: виклики і проблеми інформаційної безпеки».

 

 

О.Червакова запропонувала включити до порядку денного проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації), (реєстр. № 3048 від 07.09.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році, (реєстр. № 2497а від 11.08.2015р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом).

 

Виступили: ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О,  ГРІЦАК К.І.

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році, (реєстр. № 2497а від 11.08.2015р., внесений народним депутатом України О.Вілкулом),Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Запропонувати авторові законопроекту врахувати пропозиції членів Комітету та Громадської ради при Комітеті, а також залучити до підготовки та реєстрації доопрацьованого проекту представників депутатських фракцій у парламенті.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію заступника голови комітету О.Опанасенка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реклами форекс-дилерів (реєстр. № 2208а від 01.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Опанасенком, О.Кондратюк, та інш.).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В.,  ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., РУЖАНСЬКА Т.В.,  ГРІЦАК К.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реклами форекс-дилерів (реєстр. № 2208а від 01.07.2015р., внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Опанасенком, О.Кондратюк, та інш.), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийнято за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення проведення аудіо і відео фіксації судового засідання представниками ЗМІ), (реєстр. № 1620 від 24.12.2014 р., внесений народними депутатами України Г.Кривошеєю, Л.Ємцем, В.Сташуком).

 

Виступили: ОНУФРИК Б.С., СОЧКА О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення проведення аудіо і відео фіксації судового засідання представниками ЗМІ), (реєстр. № 1620 від 24.12.2014 р., внесений народними депутатами України Г.Кривошеєю, Л.Ємцем, В.Сташуком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань правової політики та правосуддя рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення проведення аудіо і відео фіксації судового засідання представниками ЗМІ) прийнято за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова запропонувала проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо права споживачів на фото- і відео зйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 2099а від 17.06.2015р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом) перенести на наступне засідання комітету у зв’язку з тим, що автор не був присутній на засіданні особисто і не надіслав свого представника.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали:4. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, (реєстр. № 2467а від 03.08.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, (реєстр. № 2467а від 03.08.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення (реєстр. № 2505а від 14.08.2015р., внесений Президентом України).

 

Виступили:   ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ОНУФРИК Б.С., СОЧКА О.О., ГРІЦАК К.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення (реєстр. № 2505а від 14.08.2015р., внесений Президентом України), Комітет вирішив:

 

         запропонувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу та в цілому.

 

Голосували:  за” – 5

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

Слухали:6. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації), (реєстр. № 3048 від 07.09.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.О., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації), (реєстр. № 3048 від 07.09.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

О.Червакова запропонувала народним депутатам України комітетські слухання на тему: «Впровадження ефірного, наземного, цифрового телевізійного мовлення в Україні: виклики і проблеми інформаційної безпеки» провести 11 листопада 2015 року.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова повідомила, що Голова Комітету з питань культури і духовності М.Княжицький звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням визначити його комітет головним з підготовки та розгляду проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (реєстр. № 2169а).

Члени комітету вирішили: надіслати лист Голові Верховної Ради України В. Гройсману в якому аргументувати позицію Комітету, що за сферою  свого правового регулювання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (реєстр. № 2169а) належить до предмету відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Опанасенко зауважив, що від Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та Міністерства інфраструктури України надійшли листи щодо визначення Комітету з питань транспорту головним з опрацювання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення рекламоносіїв у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування (реєстр. № 2234а) та проектів законів про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702 та реєстр. № 2702-1).

За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету вирішили:

 

 1. Запропонувати Голові Верховної Ради України В.Б. Гройсману продовжувати здійснювати свою діяльність відповідно до вимог Регламенту Верховної Ради України, залишивши головним з опрацювання законопроектів (реєстр. №№ 2702, 2702-1, 2234а) Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

2. Міністерству інфраструктури України та Комітету з питань транспорту активніше долучатися до законотворчого процесу при розгляді законопроектів  зауваживши, що Регламент Верховної Ради України передбачає можливість представляти позицію Комітету з питань транспорту та Мінінфраструктури на пленарному засіданні під час розгляду законопроектів у першому читанні та при внесенні пропозицій до другого читання.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Червакова повідомила, що до комітету звернувся голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.Артеменко щодо фінансової незабезпеченості мінімальних потреб діяльності незалежного регуляторного органу, відповідального за інформаційну безпеку у сфері телерадіомовлення.

Оскільки у листі йдеться про необхідність збільшення у 2016 році фінансування за бюджетною програмою 6441010 «Керівництво та управління здійснення контролю у сфері телебачення і радіомовлення», Комітет вирішив:

 

Звернутися листом до Міністерства фінансів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням посприяти у вирішенні питання щодо фінансування видатків пов’язаних з діяльністю Національної ради.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова наголосила, що до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана звернувся Голова Центральної виборчої  Комісії М.Охендовський щодо звільнення приміщень на третьому поверсі адміністративного будинку на площі Лесі Українки, 1, які знаходяться в користуванні нашого комітету.

Після обговорення народні депутати України – члени комітету вирішили:

 

Виходячи з необхідності створення належних умов для подальшої роботи Центральної виборчої комісії, скорочення витрат на утримання орендованих приміщень та у зв’язку з тим, що члени комітету переїхали до нового приміщення погодитись на відчуження для потреб Центральної виборчої комісії кабінетів № 322, 323, 326, а також кабінету № 305 (зала засідань). Кабінет № 321 залишити в тимчасовому користуванні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                  Ольга ЧЕРВАКОВА    

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                               Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15