Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

40

 

25 лютого 16

 

 

Виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики   на базі  ДП «УСТФ «Укртелефільм»

(м. Київ, вул. О.Туманяна, 15)

 

 

Головує:голова комітету СЮМАР В.П. 

 

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

 

Відсутні народні депутати України: КОНДРАТЮК О.К.,  ОНУФРИК Б.С.,  АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

 

На засідання запрошені: Шверк Григорій Аронович – народний депутат України; Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Аласанія Зураб Григорович – генеральний директор Національної телекомпанії України; Харебін Олександр Володимирович – перший заступник  генерального директора Національної телекомпанії України; Петренко Віктор Михайлович – перший заступник генерального директора Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Степанова Наталія Вікторівна – керівник управління аудиту Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Любченко Олена Михайлівна – голова комісії з реорганізації ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Панченко Тетяна Володимирівна – слідчий Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві; Аніщенко Віктор Павлович – керівник комплексу, заступник генерального директора державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Пєхова Світлана Володимирівна – головний бухгалтер державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Бійма Олег Іванович – художній керівник-перший заступник генерального директора державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Борисович Тетяна Юріївна – начальник дільниці державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Веселова Лариса – керівник відеотеки державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Казакова О.І. – голова профспілки державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»; Остапа Світлана Віталіївна – журналіст ГО «Media Sapiens»; Кушнір Андрій Віталійович – представник ветеранів АТО.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про звернення керівництва Національної телекомпанії України щодо ситуації навколо реорганізації Державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про звернення керівництва Національної телекомпанії України щодо ситуації навколо реорганізації Державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

 

Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., ЧЕРВАКОВА Ю.В., ШВЕРК Г.А. НАЛИВАЙКО О.І., АЛАСАНІЯ З.Г., ХАРЕБІН О.В., ПЕТРЕНКО В.М., СТЕПАНОВА Н.В., АНІЩЕНКО В.П., БІЙМА О.І., ПЄХОВА С.В., ЛЮБЧЕНКО О.М., БОРИСЕВИЧ Т.Ю., ВЕСЕЛОВА Л., КУШНІР А.В.

 

 

Відкриваючи засідання голова комітету Вікторія Сюмар наголосила: «Члени Комітету вирішили провести це виїзне засідання на базі Укртелефільму для того, щоб зустрітись з трудовим колективом, та на місці розібратися, чому виникли проблеми з виконанням Закону України «Про суспільне мовлення» в частині входження державного підприємства «Укртелефільм» до структури акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України. Нам дуже хотілося б, щоб ця проблема була вирішена без якихось санкцій силових структур. За нашою експертизою ми маємо справу фактично з саботуванням виконання закону з боку “Укртелефільму”, як би нам не було це сумно констатувати. Головне сьогодні напрацювати алгоритм вирішення проблеми. Мені здається, що краще це питання вирішити шляхом консенсусу за участі та певних гарантій комітету, ніж це буде робити прокуратура та міліція. Це вже буде зовсім інший процес, в якому передбачена навіть кримінальна відповідальність. Є закон, є постанова Кабміну, яка передбачає створення єдиного суб’єкту ПАТ НСТУ, є наказ Держкомтелерадіо. У відповідності до постанови створена ліквідаційна комісія, яка має реорганізувати державне підприємство «Студія «Укртелефільм» і передати його в структуру суспільного мовлення. Однак ліквідаційній комісії не наданий доступ до документів і відповідно до печатки».

 

Від трудового колективу виступив Віктор Аніщенко. Він зазначив:  «Конфлікт, який утворився між трудовим колективом і чиновниками Держкомтелерадіо та Національною телекомпанією України, міг би і не бути, якщо б вони в своїх діях керувалися чинним законодавством, а не схемами. Колектив «Укртелефільму» завжди був прихильником створення суспільного мовлення».

В.Аніщенко також розповів про два житлові будинки, які збудовані на території «Укртелефільму» згідно з інвестиційним договором, та щодо майнових прав по яким тривають суди в різних інстанціях. Зокрема про те, що трудовий колектив хоче передати понад 12-14 квартир сім’ям загиблих воїнів АТО. 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко відкинув звинувачення у злочинних схемах, зокрема зауваживши: «Тут прозвучало, що ми керуємося схемами. Це не так, ми керуємося двома чіткими документами: законом про суспільне мовлення і постановою Кабміну, про те, як має проводитися реформування. Я двічі зустрічався з колективом, ми пропонували працівникам перевестися до філії. 28 юросіб цей шлях вже пройшли, крім колективу “Укртелефільму”. Ми вважаємо, що в рамках НСТУ може бути творча перспектива для “Укртелефільму”. У ПАТ НСТУ головним акціонером буде держава. Тут дуже часто на біле кажуть чорне. Важливо почути всі точки зору і переводити в правовий аспект».

 

Начальник дільниці Укртелефільму Тетяна Борисевич заявила, що  голова комісії з реорганізації О.Любченко за весь період від свого призначення і до сьогодні з'являлася на студію лише декілька разів і кожного разу разом з поліцією. Наприкинці виступу Борисевич запропонувала звільнити Любченко з посади голови комісії.

Головиний бухгалте підприємства Світлана Пєхова зазначила, що зверталася до голови Держкомтелерадіо за поясненнями, чому з членів комісії по реорганізації вилучили працівників студії. А також вона заявила, що голова комісії О.Любченко забрала правоустановчі документи не склавши акт про вилучення, а вона, як головний бухгалтер, відповідає за них.

Керівник відеотеки Укртелефільму Лариса Веселова, заявила, що колектив насправді не був ознайомлений з штатним розкладом, що цей розклад був кинутий на стіл під час засідання 30 листопада, і що там були лише посади з окладами близько 2000 грн.

Перший заступник гендиректора Національної телекомпанії України Олександр Харебін наголосив, що зустрічався з трудовим колективом 30 листопада 2015 року, де було роздано новий штатний розпис. Зокрема він сказав: «Заробітні плати, що там написані, є зарплатами держслужбовців. НТКУ бачить в “Укртелефільмі” – майданчик для створення телепродукту. Я вам казав, що всі гроші і майно перейдуть на баланс НТКУ. НТКУ не може його продати чи приватизувати. Все що ви заробляєте на здачі в оренду приміщень, буде йти на спецфонд, звідки й будуть фінансуватися зарплати. У нас зарплати в середньому 2300. А ваші заробітні плати за той період, що ви не виробили жодного фільму, а здавали держмайно в оренду, становили 10-12 тис. грн. З 78 чоловік у штаті, працює лише 14, решта знаходяться в неоплачуваних відпустках. Перехід з державного підприємства в бюджетну установу супроводжується суворим дотриманням трудового законодавства. Відповідно, ми вас беремо голих-босих, я кажу це сміливо, і гарантуємо роботу на суспільному мовнику. І закликаємо керуватися законом по факту ліквідації компанії».

Народний депутат України  Григорій Шверк зазначив: «Для мене дуже важливо, щоб був знайдений консенсус. Цей закон передбачає, які підприємства увійдуть до НСТУ. З великою повагою до квартир, але вони не мають стати на заваді того, про що мріє суспільство багато років. Мені сумно, що немає довіри у колективу до керівництва Національної телекомпанії України. Ми маємо все зробити для того, щоб суспільний мовник був створений якомога швидше».

Член комітету Юрій Павленко зауважив: «Якщо є таке серйозне протистояння адміністрації і нової адміністрації, то можливо є інші інвестиційні договори, можливо, вже й проплачені. Чому не допускається ліквідаційна комісія до документів? З практики я знаю, що там можуть бути ще якісь “хвости”. Мені дуже не хотілося, щоб окремі люди використовували колектив в своїй інтересах. “Укртелефільм” – це не тільки ваша власність, це державна власність, а значить там є і моя часточка. Якби тут було ефективне керівництво, тоді можливо тут був би збудований не житловий будинок з приватними інвесторами на території “Укртелефільму”, а нова студія. Держава виділяла цю землю для знімання фільмів, а не для житлових будинків».

Крім того Ю.Павленко запропонував визнати роботу Державного комітету телебачення і радіомовлення та Національної телекомпаній України недостатньою. Натомість голова комітету В.Сюмар зазначила, що Національна телекомпанія України тут ні до чого.

 

         Підсумовуючи засідання комітету В.Сюмар зазначила: «Що  Державний комітет телебачення і радіомовлення України повинен видати рішення про перегляд складу ліквідаційної комісії із допущенням членів колективу 50% плюс 1 і це Держкомтелерадіо та НТКУ, решта – члени трудового колективу. А наступного тижня оновлена комісія має провести своє засідання. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики через два тижні на своєму засіданні заслухає комісію про її роботу».

Вона додала: «Я сподіваюсь, що вже за два тижня ця комісія запропонує певний меморандум, як ви бачите вихід з ситуації. Якщо ми запустимо відразу цей процес, то потім за кілька тижнів зможемо його завершити. Консенсуси будуть непрості, всі мають чимось поступитися. Нардепи зацікавлені тільки в запуску суспільного мовлення».

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши аргументи сторін виробничого конфлікту, пов’язаного з реорганізацією Державного підприємства "Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»" (далі – Укртелефільм), комітет вирішив:

 

1. Роботу Державного комітету телебачення і радіомовлення України з реалізації заходів, пов’язаних зі створенням Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», в частині приєднання Укртелефільму до Національної телекомпанії України, визнати недостатньою.

2. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України утворити склад Комісії з реорганізації Укртелефільму в такій пропорції: 50 % складу Комісії + 1 особа – представники Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Національної телекомпанії України, інша частина складу Комісії – члени трудового колективу Укртелефільму.

3. Укртелефільму у стислий термін (терміново) делегувати своїх представників до складу Комісії з реорганізації Укртелефільму.

4. Комісії з реорганізації Укртелефільму розробити та затвердити графік передачі відповідної документації та доручити її голові організувати щоденне проведення засідань.

5. Трудовому колективу Укртелефільму забезпечити безперешкодний доступ членів Комісії з реорганізації Укртелефільму, представників Державної фінансової інспекції України, Державної фіскальної служби України та інших державних контролюючих органів до документів та приміщень Укртелефільму.

6. Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики через два тижні перевірити виконання графіку передачі до Комісії документів Укртелефільму та погодити Меморандум між трудовим колективом підприємства та керівництвом щодо гарантій дотримання встановлених законодавством трудових та соціальних прав в процесі реорганізації.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР    

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15