Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

39

 

17 лютого 2016

 

Головує:  голова комітету СЮМАР В.П. 

 

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В.,  ОНУФРИК Б.С.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені: 

Шверк Григорій Аронович – народний депутат України;

Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України;  

Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України;  

Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

Фіщук Уляна Юріївна – заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; 

Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; 

Аласанія Зураб Григорович – генеральний директор Національної телекомпанії України; 

Харебін Олександр Володимирович – т.в.о.  генерального директора Національної телекомпанії України; 

Петренко Віктор Михайлович  перший заступник генерального  директора Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм»;

Барницький Петро Йосипович – керівник юридичної служби Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм»;  

Любченко Олена Михайлівна – голова комісії з реорганізації ДП «Українська  студія  телевізійних фільмів «Укртелефільм»; 

Кармелюк Ірина Миколаївна – керівник Прес -  служби Апарату Верховної Ради України; 

Панченко Тетяна Володимирівна – слідчий Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві; 

Розкладай Ігор Євгенович –  юрист ГО «Інститут Медіа  Права»;  

Остапа Світлана Віталіївна – журналіст  ГО «Media Sapiens»;  

Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської   організації  «Східно   -     Європейський   інститут   права» ;  

Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів Інституту масової інформації;

Гріцак Костянтин Іванович – директор Асоціації «Телекомунікаціна палата України», секретар Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Присутні:

завідувач секретаріату комітету М.Козлов,

заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко,

головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко, П.Селецький,

старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про відкритість використання коштів фонду оплати праці державних службовців, які надходять до державного бюджету в рамках програм Європейського Союзу, від міжнародних фінансових організацій донорських установ та від урядів іноземних держав (реєстр. № 3686 від 21.12.2015р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України), (реєстр. № 3562 від 30.11.2015р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим, Б.Онуфриком), доопрацьований.

3. Проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком). 

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання фондового ринку (реєстр. № 3725 від 28.12.2015р., внесений народним депутатом України С.Алексєєвим).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері боротьби з пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами), (реєстр. № 3699 від 22.12.2015р., внесений народними депутатам України А.Шипком, Д.Святашем, В.Барвіненком та інш.).

6. Проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу (реєстр. № 4020 від 04.02.2016р., внесений Президентом України).

7. Різне.     

 

Про звернення тимчасово виконуючого обов’язки генерального директора Національної телекомпанії України О.Харебіна щодо ситуації навколо реорганізації державного підприємства «УСТФ «Укртелефільм».

 

 

В.Сюмар запропонувала проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання фондового ринку (реєстр. № 3725 від 28.12.2015р., внесений народним депутатом України С.Алексєєвим) перенести на наступне засідання комітету у зв’язку з відсутністю доповідача – О.Кондратюк.

 

В.Сюмар наголосила, що автори проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері боротьби з пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами), (реєстр. № 3699 від 22.12.2015р.) відкликають його на доопрацювання та зняла законопроект з порядку денного.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали:1. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про відкритість використання коштів фонду оплати праці державних службовців, які надходять до державного бюджету в рамках програм Європейського Союзу, від міжнародних фінансових організацій донорських установ та від урядів іноземних держав (реєстр. № 3686 від 21.12.2015р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем).

 

Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про відкритість використання коштів фонду оплати праці державних службовців, які надходять до державного бюджету в рамках програм Європейського Союзу, від міжнародних фінансових організацій донорських установ та від урядів іноземних держав (реєстр. № 3686 від 21.12.2015р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем) члени комітету вирішили доопрацювати зазначений законопроект та разом з автором народним депутатом України В.Рабіновичем внести його в новій редакції на заміну.

 

Слухали:2. Слухали інформацію народного депутата України Г.Шверка про доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України), (реєстр. № 3562 від 30.11.2015р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим, Б.Онуфриком).

 

Виступили: СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ФІЩУК У.Ю., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України), (реєстр. № 3562 від 30.11.2015р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим, Б.Онуфриком), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України), (реєстр. № 3562 від 30.11.2015р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим, Б.Онуфриком) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком). 

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В.,          ШЕВЧУК М.М., ГОЛОВЕНКО Р.Б., РОЗКЛАДАЙ І.Є.

 

Розглянувши проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком) члени комітету вирішили відкликати цей законопроект та підготувати нову редакцію проекту документа, в тексті якого чіткіше виписати положення, що стосуються прав і потреб колективу редакції в процесі роздержавлення.

Слухали:4. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу (реєстр. № 4020 від 04.02.2016р., внесений Президентом України).

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В., СЕЛЕЦЬКИЙ П.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу (реєстр. № 4020 від 04.02.2016р., внесений Президентом України), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань національної безпеки і оборони рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 5

проти – 1

утримались - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Різне:

В.Сюмар зазначила, що до комітету звернувся тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора Національної телекомпанії України Олександр Харебін з проханням втрутитись у ситуацію навколо реорганізації державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

У зверненні йдеться про факти зухвалого порушення норм чинного інформаційного законодавства при реорганізації Державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укрателефільм», що стали можливими внаслідок фактичної бездіяльності правоохоронних органів, та перешкоджають проведенню обов’язкової оцінки активів ДП «УСТФ «Укртелефільм», завершенню першого етапу створення Суспільного телебачення і радіомовлення України.

Оскільки справа пов’язана з виробничим конфліктом, сторони якого звинувачують одне одного у бездіяльності, з одного боку, та у зловживаннях і корупційних злочинах, з другого народні депутати України – члени комітету вирішили:

1. Підготувати депутатський запит до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити факти викладені у даному зверненні, а у випадку їх підтвердження вжити відповідних заходів протидії зухвалим порушенням законодавства України та можливим корупційним зловживанням, та не допустити завдання державі значних матеріальних збитків, а також фактичного блокування реформування інформаційної сфери відповідно до міжнародних зобов’язань України, невиконання яких може завдати великої шкоди міжнародному іміджу нашої держави.

2. Щоб ліквідаційна комісія розпочала виконувати свої функції провести безпосередньо на території державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та запросити представників силових структур по цій справі.

Рішення прийнято одноголосно.

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                                Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15