Надрукувати Зменшити зону перегляду

Протоколи засідань Комітету 2016 рік

20 квітня 2016, 09:44 ( Комітет )

Протокол № 44 від 20.04.2016

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

44

20 квітня 16

 

 

Головує:  голова комітету СЮМАР В.П. 

 

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В.,  ОНУФРИК Б.С.,  АБДУЛЛІН О.Р.,  ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Відсутні народні депутати України:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

На засідання запрошені:  Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України; Васюник Ігор Васильович – народний депутат України; Лещенко Сергій Анатолійович – народний депутат України; Фещук Уляна Юріївна – заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Кармелюк Ірина Миколаївна – керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Шустер Савік – генеральний директор ТОВ «Савік Шустер Студія»; Єлізаров Павло – голова координаційної ради ТОВ «Савік Шустер Студія»; Петренко Євген – адвокат, керівник практики  EUCON international legal center; Романчук Ярослав – адвокат, керуючий партнер EUCON international legal center; Остапа Світлана Віталіївна – журналіст ГО «Media Sapiens»; Воротнік Валерій Леонідович – директор ТОВ «Телекомпанія Антена»» Гріцак Костянтин Іванович – директор Асоціації «Телекомунікаційна палата України»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Розкладай Ігор Євгенович –  юрист ГО «Інститут Медіа  Права»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту.

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету М.Андріуца, Л.Блищик, Я.Глиняна, С.Самойленко, П.Селецький, старший консультант секретаріату комітету О.Петренко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність до Закону України «Про державну службу»), (реєстр. № 4353 від 31.03.2016р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим).

2.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо врегулювання розміщення внутрішньої реклами, реклами на транспорті та соціальної реклами (реєстр. № 3642 від 14.12.2015р., внесений народним депутатом України І.Васюником).

 3.  Проект Постанови про реформування друкованого засобу масової інформації  Верховної Ради України редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком, Г.Шверком) (доопрацьований).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності та прозорості доступу суб’єктів господарювання до об’єктів державного і комунального майна (реєстр. № 4008 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України Ю.Солов’єм, С.Кіралем).

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» (щодо оприлюднення в газетах інформації про фінансове становище банків), (реєстр. № 4249 від 17.03.2016р., внесений народним депутатом України В.Литвином).

6. Про звернення  генерального директора ТОВ «Савік Шустер Студія» Савіка Шустера з приводу неправомірних дій органів Державної фіскальної служби України.  

7. Про звернення журналістів телеканалу “Антена” з приводу припинення трансляції програм телеканалу у кабельних мережах міста Черкаси.

 

Відкриваючи засідання комітету В.Сюмар наголосила, що в окупованому Криму пройшли обшуки у кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої та Руслани Люманової. Вона додала, що такі дії Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації вважаються прямим тиском на журналістів та незалежні засоби масової інформації.

 

Голова комітету запропонувала звернутися до представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович з проханням направити на територію Криму офіційну делегацію ОБСЄ за участю українських представників для вивчення стану свободи засобів масової інформації та винесення результатів на розгляд ОБСЄ.

 

Члени комітету підтримали пропозицію В.Сюмар та вирішили таке звернення направити Дуні Міятович.

 

 

Представнику ОБСЄ з питань

свободи засобів масової інформації

Міятович Дуні

 

Шановна пані Міятович!

Від імені Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України звертаюсь до Вас у зв’язку з порушеннями прав журналістів, що відбулися на тимчасово окупованій території України – в Криму. Йдеться про затримання та допити журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої та Руслани Люманової, обшуки їхнього приватного житла, і приміщень деяких засобів масової інформації в Криму. Такі дії Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації ми вважаємо прямим тиском на журналістів та незалежні засоби масової інформації, що має на меті їх залякування та перешкоджання професійній діяльності.

 

У зв'язку з тим, що  територія Криму є анексованою Російською Федерацією і має юридичний статус тимчасово окупованої території, українська влада не має достатніх можливостей у відповідності до законодавства України та міжнародних стандартів забезпечити дотримання прав людини на цих територіях, а також право на свободу засобів масової інформації і відповідні права журналістів.

 

Зважаючи на це, ми просимо Вас взяти питання регулярних порушень прав журналістів на території Криму під особистий контроль і направити групу експертів ОБСЄ за участі українських представників для перевірки фактів вчинення репресивних заходів по відношенню до журналістів, які перебувають та проводять свою професійну діяльність на території Криму, а також здійснити загальний аналіз стану дотримання прав журналістів на цій території.

 

Ми вважаємо, що участь міжнародних організацій сьогодні необхідна для забезпечення миру та стабільності на території Криму і може запобігти продовженню репресій проти незалежних ЗМІ на тимчасово окупованій українській території.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

О.Кондратюк попросила включити в порядок денний проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм та інш.).

 

В.Сюмар запропонувала долучити до порядку денного звернення Керівника Прес-служби щодо анулювання картки акредитації при Верховній Раді України журналісту «РІА Новини» Аношину Андрію Ігоровичу.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали:1. Слухали інформацію народного депутата України В.Севрюкова про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність до Закону України «Про державну службу»), (реєстр. № 4353 від 31.03.2016р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим).

 

Виступили: СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.О, ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р., ФЕЩУК У.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність до Закону України «Про державну службу»), (реєстр. № 4353 від 31.03.2016р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність до Закону України «Про державну службу»), (реєстр. № 4353 від 31.03.2016р., внесений народними депутатами України Г.Шверком, В.Севрюковим) відправити авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:2. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо врегулювання розміщення внутрішньої реклами, реклами на транспорті та соціальної реклами (реєстр. № 3642 від 14.12.2015р., внесений народним депутатом України І.Васюником).

 

Виступили:   СЮМАР В.П.,  АБДУЛЛІН О.Р., ВАСЮНИК І.В.

 

У процесі обговорення зазначеної законодавчої ініціативи досягнуто домовленості з її автором народним депутатом України І.Васюником про спільне з фахівцями комітету доопрацювання окремих положень, до яких існують суттєві зауваження, та подальше перевнесення законопроекту.

 

Слухали:3. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про звернення  генерального директора ТОВ «Савік Шустер Студія» Савіка Шустера з приводу неправомірних дій органів Державної фіскальної служби України.  

 

Виступили: АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.Р., ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА, КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., СЕВРЮКОВ В.В., ФЕЩУК У.Ю., ШУСТЕР С., ЄЛІЗАРОВ П., РОМАНЧУК Я.

 

В.Сюмар повідомила, що комітет завчасно запросив Голову Державної фіскальної служби України Романа Насірова та уповноважених ним представників ДФСУ до участі в розгляді питання і надання відповідної інформації.

Вона додала, що пан Насіров проігнорував запрошення комітету, чим порушив вимоги статі 48 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» та запросила Савіка Шустера і представників ТОВ «Савік Шустер Студія» до слова.

 

Вирішили:

 

Розглянувши відповідні документи, додані до звернення відеоматеріали, та заслухавши інформацію представників юридичної служби ТОВ «Савік Шустер Студія» і її генерального директора С. Шустера, комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України А. Парубія з проханням запросити Романа Насірова на засідання парламенту 22 квітня ц.р. в рамках Години запитань до Уряду. Таким чином, народні депутати мають намір все-таки отримати відповіді на запитання, які їх цікавлять, безпосередньо від очільника ДФСУ.

2. Скерувати звернення з приводу дій ДФСУ, що мають ознаки перешкоджання журналістській діяльності, та ігнорування Р.Насіровим засідань комітету, особисто Прем’єр - міністру України В. Гройсману.

3. Комітет вважає, що історія з перевірками ТОВ «Савік Шустер Студія» має ознаки порушення статті 171 Кримінального кодексу України щодо перешкоджання журналістській діяльності.

4. Взяти до уваги інформацію Громадської ради при комітеті про те, що керівництво ДФСУ нерідко ігнорує запити ЗМІ на надання публічної інформації та підтримати ініціативу Громадської ради про доцільність проведення комітетських слухань з проблем використання фіскальних органів у здійсненні тиску на мас-медіа.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали:4. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про доопрацьований проект Постанови про реформування друкованого засобу масової інформації  Верховної Ради України редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком, Г.Шверком).

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.Р., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши доопрацьований проект Постанови про реформування друкованого засобу масової інформації  Верховної Ради України редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком, Г.Шверком), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про реформування друкованого засобу масової інформації Верховної Ради України редакції журналу «Віче» прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

Слухали: 5. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності та прозорості доступу суб’єктів господарювання до об’єктів державного і комунального майна (реєстр. № 4008 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України Ю.Солов’єм, С.Кіралем).

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності та прозорості доступу суб’єктів господарювання до об’єктів державного і комунального майна (реєстр. № 4008 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України Ю.Солов’єм, С.Кіралем), комітет вирішив:

направити Комітету з питань економічної політики висновок у частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти зазначений законопроект за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію голови комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» (щодо оприлюднення в газетах інформації про фінансове становище банків), (реєстр. № 4249 від 17.03.2016р., внесений народним депутатом України В.Литвином).

 

Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., АБДУЛЛІНО.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» (щодо оприлюднення в газетах інформації про фінансове становище банків), (реєстр. № 4249 від 17.03.2016р., внесений народним депутатом України В.Литвином), комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» (щодо оприлюднення в газетах інформації про фінансове становище банків) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію голови В.Сюмар про звернення журналістів телеканалу “Антена” з приводу припинення трансляції програм телеканалу у кабельних мережах міста Черкаси.

 

Виступили: ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., СЕВРЮКОВ В.В., ВОРОТНІК В.Л., ФЕЩУК У.Ю.

 

Вирішили:

 

Заслухавши директора ТОВ «Телекомпанія «Антена» Валерія Воротніка та заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляну Фещук щодо припинення трансляції програм телеканалу у кабельних мережах міста Черкаси, комітет вирішив:

 

1. ТОВ «Телекомпанія «Антена» надати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення всі необхідні документи відповідно до чинного законодавства.

 

2. Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення після отримання документів видати ліцензію на кабельне мовлення черкаському ТОВ «Телекомпанія «Антена».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 8. Слухали інформацію секретаря комітету О.Кондратюк про проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком та інш.).

 

Виступили:  СЮМАР В.П., СОЧКА О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком та інш.), комітет вирішив:

 

1.Запропонувати Комітету з питань охорони здоров’я рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні направити законопроект до головного комітету для підготовки на повторне перше читання, визначивши при цьому, що «Розділ 8. Реклама лікарських засобів» та «пп.3 п.3 Прикінцевих положень» мають бути виключені з законопроекту, а відповідні зміни, в частині щодо правил рекламування лікарських засобів мають вноситися виключно шляхом внесення змін та доповнень до Закону України «Про рекламу» у форматі окремого законопроекту, можливість якого передбачена частиною восьмою статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

 

2. Доручити голові комітету В.Сюмар представляти позицію комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно. 

 

Слухали: 9 Слухали інформацію голови комітету про звернення Керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк щодо анулювання картки акредитації при Верховній Раді України журналісту «РІА Новини» Аношину А.І.

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В.,  КАРМЕЛЮК І.М.

 

І.Кармелюк повідомила, що до Прес-служби Апарату Верховної Ради України надійшло звернення начальника Головного управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області С.Грещука з проханням анулювати картку акредитації при Верховній Раді України журналісту «РІА Новини» Аношину Андрію Ігоровичу.

 

У зверненні йдеться про те, що А.Аношин виконує інформаційні замовлення проросійських засобів масової інформації.  Доповідач зазначила, що відповідно до п.20 Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України Прес-служба звертається до комітету з проханням розглянути це звернення та прийняти узгоджене рішення.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени комітету вирішили:

 

звернутися до Служби безпеки України із запитом про надання докладної інформації щодо фактів порушення журналістом «РІА Новини» Аношиним Андрієм Ігоровичем чинного законодавства України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР     

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Корисні посилання: