На круглому столі, що відбувся за підтримки Комітету, обговорено проблеми свободи слова в інформаційному просторі

Опубліковано 26 жовтня 2016, о 17:45

 Комітет 

 

26 жовтня 2016 року за підтримки комітетів Верховної Ради України – з питань свободи слова та інформаційної політики, а також з питань інформатизації та зв’язку, – відбулося засідання круглого столу на тему: «Свобода слова в інформаційному просторі». Організаторами заходу виступили недержавна неприбуткова організація –Асоціація «Телекомунікаційна Палата України» та всесвітньовідома корпорація Google.

У заході взяли участь голови зазначених парламентських комітетів Вікторія Сюмар та Олександр Данченко, голова Асоціації «Телекомунікаційна Палата України» Тетяна Попова, представники низки зацікавлених державних відомств і громадських організацій, медіа-експерти. Google представляли Директор з публічної політики та зв’язків з органами державної влади в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки Україна Авні Дорон і директор зі співробітництва з органами державної влади компанії Google Україна Олег Якимчук.

Як зазначила у своєму виступі на засіданні круглого столу Вікторія Сюмар, в українському законодавстві існує чимало прогалин у регулюванні інформаційної сфери, пов’язаних зі стрімким розвитком технологій, за яким законодавці просто не встигають. Це стосується, зокрема, й мовлення в Інтернеті,

створення необхідних можливостей для роботи усіх аудіовізуальних засобів, з розвитком яких нерозривно пов’язані нові можливості позитивних змін в Україні. «Завдяки цим сучасним засобам, – сказала Голова Комітету, зміни відбуватимуться надзвичайно швидко; 3G  та  Wi-Fi мають бути в кожному селі».

Наразі, додала Вікторія Сюмар, в парламенті розробляється закон щодо аудіовізуальних послуг, який  спрямовуватиме українське суспільство до нових умов життя. Необхідністю є також створення системи ефективної протидії піратству в сфері інтелектуальної власності (щодо цих порушень України, на жаль, серед лідерів). Не створивши умов для забезпечення авторського права, не поважаючи його, ми не матимемо  шансів зайняти гідне місце в колі цивілізованих країн. Одним з базових пріоритетів, наголосила промовець, є також свобода слова в Інтернеті. Але тут має запрацювати саморегуляція, яка допомагатиме відрізняти «зерна від полови». Адже свобода веде до успіху тоді, коли вона нерозривно пов’язана з відповідальністю.

Обговорення, що відбулося під час круглого столу, стосувалося цілої низки законодавчих та інституційних аспектів інформаційної політики та інформаційної безпеки в умовах стрімкого розвитку технологій та існування численних викликів сучасності, серед яких – і розв’язана Російською Федерацією гібридна війна проти України. Торкаючись цих викликів та можливостей забезпечення за нових умов свободи слова в Україні, учасники дискусії наголошували на необхідності захисту європейських цінностей та утвердження високих стандартів свободи слова.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку