Рішення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (протокол № 77 від 15 листопада 2017 року) про інцидент з ознаками перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ»

Опубліковано 16 листопада 2017, о 09:33

 Комітет 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про інцидент з ознаками перешкоджання журналістській діяльності  Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича  ввечері 7 листопада  біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

        

 Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.Р., НІМЧЕНКО В.І.,  ТКАЧ М., КОВТУН О.В., РОМАНЮК С.І.

 

         Відомий в Україні журналіст знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») Михайло Ткач поінформував присутніх на засіданні про обставини інциденту, під час якого на нього та оператора Кирила Лазаревича напали з наміром перешкодити зйомці у публічному місці.

Версію нападаючої сторони озвучив народний депутат України В.Німченко, який зокрема, розповів про зустріч Медведчука з Путіним, Медвєдєвим і главою Московського патріархату Кирилом.

Представники Національної поліції та прокуратури поінформували про відкриття кримінального розслідування інциденту. Також народні депутати України Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Сергій Висоцький та інші торкнулися широкого кола проблем, так чи інакше пов’язаних з даним інцидентом.

Присутні на засіданні представники громадськості засвідчили свою зацікавленість у належному захисті професійних прав журналістів, насамперед – у ретельному і результативному розслідуванні фактів, про які йшлося.

Головуюча Вікторія Сюмар наголосила на тому, що розгляд інциденту може служити ще одним аргументом на користь неабиякої актуальності проведення запланованих Комітетом парламентських слухань щодо безпеки журналістів.

Після обговорення В.Сюмар зазначила, що Комітет звернеться до керівництва правоохоронних органів з вимогою проведення максимально швидкого, об’єктивного та неупередженого розслідування даного інциденту. Також вона додала, що будемо просити керівництво тримати цю справу під особистим контролем.

Підсумовуючи розмову члени Комітету підтримали пропозицію головуючої взяти хід цього розслідування на контроль Комітету та на наступному засіданні повернутися до розгляду цього питання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку