Законопроект (реєстр. № 5556) про мови в Україні; законопроект (реєстр. № 5669) про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні; законопроект (реєстр. № 5670) про державну мову; законопроект (реєстр. № 5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної

Опубліковано 03 жовтня 2018, о 10:23

 Комітет 


Витяг з протоколу № 98 засідання Комітету від 02.10.2018

 

О.Червакова зауважила, що у зв’язку з розглядом чотирьох законопроектів про мови (реєстр. № 5556, 5669, 5670, 5670-д) пропоную узгодити позицію Комітету. Вона запропонувала, щоб з мовного закону були вилучені всі зміни про телебачення і радіомовлення та про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.  

В.Сюмар зазначила, що наш Комітет наполягатиме на тому, щоб мовні норми для телебачення та радіо були ухвалені в такому варіанті, як у законі про телебачення і радіомовлення, а якщо залишиться норма про 90% української мови, то щоб її введення в дію було відтерміновано на деякий час.

Вона нагадала, що з 13 жовтня 2018 року вступають в дію норми закону про мовні квоти на телебаченні. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на телебаченні.

 

С.Висоцький наголосив, що він проти того, щоб Комітет робив якусь публічну заяву, оскільки голоси багатьох фракцій висять на волоску. Він додав що неприпустимо щоб заява нашого комітету, навіть збалансована, не використовувалася кимось, що, мовляв, комітет проти закону про мову.

Після обговорення члени Комітету доручили Вікторії Сюмар при розгляді цих законопроектів у сесійній залі висловити позицію Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо виключення відповідних пунктів, якими вносяться зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

Голосували:  “за” – 11

                        проти – 1

                        утримались – 0

 

Рішення прийнято.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку