Про рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих у Верховній Раді України

Опубліковано 10 липня 2018, о 18:00

 Комітет 

 Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих у Верховній Раді України.

 

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В.

 

     В.Сюмар наголосила, що Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України 4 липня ц.р. прийняв рішення, яким пропонує створити у Верховній Раді України прес-центр на третьому поверсі кулуарів та обмежити доступ журналістів до першого і другого поверхів кулуарів.

    Головуюча додала, що наш Комітет точно не підтримує таке рішення. Ми маємо навести лад з акредитацією, а не створювати обмеження для тих журналістів хто добросовісно робить свою роботу і висвітлює діяльність парламенту.

         Після обговорення члени Комітету вирішили від Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики зробити відповідну Заяву.

 

Заява Комітету з питань свободи слова та

інформаційної політики

 

4 липня 2018 року Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України прийняв Рішення щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих в Верховній Раді України. Документом, зокрема, передбачається створити окремий прес-центр для журналістів на третьому поверсі кулуарів парламентської будівлі на Грушевського, 5.

Це викликало занепокоєння представників медіа, які сприйняли таку ідею як спробу обмежити в подальшому доступ журналістів до кулуарів 1-го і 2-го поверхів. Ми підтримуємо представників медіа, які професійно виконують свої обов`язки і вважаємо створення обмежень для їх роботи необґрунтованими, адже мова йде про висвітлення роботи українського парламенту і задоволення суспільного інтересу. Зазначимо також, що на другому поверсі кулуарів створено належні умови для роботи ЗМІ: працюють прес-поінти для брифінгів депутатів та точки доступу до оптоволокна тощо. Прес центр мав би стати доповненням для більш якісної роботи журналістів.

Водночас, ми поділяємо позицію Прес-служби і керівництва Верховної Ради щодо необхідності впорядкування Положення про акредитацію: доступ до парламентської будівлі за картками акредитації повинні мати журналісти, які виконують свої професійні обов`язки та висвітлюють діяльність Верховної Ради, а не особи, які, спекулюючи на свободі слова, отримують акредитації для вирішення особистих питань.

Отже, закликаємо керівництво парламенту забезпечити всі умови для роботи журналістів і звернути увагу на необхідність врегулювання питання акредитації шляхом розробки нового Положення про акредитацію.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку