Про заяву Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики

Опубліковано 24 травня 2018, о 12:12

 Комітет 

Різне.


 

О.Червакова повідомила, що на Комітеті неодноразово розглядалися питання про перешкоджання професійні діяльності журналістів знімальної групи програми «Схеми», зокрема Михайла Ткача.

Вона додала, що відповідно до контрольної функції на яку нас уповноважує Закон України «Про комітети Верховної Ради України» ми можемо запрошувати посадових осіб міністерств і відомств щоб з’ясувати і отримати відповідну інформацію. Натомість депутат Василь Німченко чомусь вирішив, що наша діяльність по захисту журналістів була незаконною. Він 4 квітня подав позов до Окружного адміністративного суду, де просить визнати протиправною діяльність Голови комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

О.Червакова запропонувала від Комітету зробити заяву і проголосувати за неї.

С.Висоцький зауважив, що це повинна бути не просто заява, а заява про злочин до Генеральної прокуратури та МВС у відношенні до пана Німченка і Медведчука.

Бендюженко Ф.В. підтримав колег щодо такої заяви та запропонував Вікторії Сюмар утриматись бо тут явний конфлікт інтересів.

Ю.Павленко зауважив, що підтримує дану ініціативу, але вносить у текст заяви технічну правку.

Після обговорення перший заступник Голови Комітету Ольга Червакова наголосила, що оскільки Голова Комітету заявила про конфлікт інтересів і не бере участь у голосуванні тому пропоную підтримати озвучену Заяву Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики від 23 травня ц.р. з поправкою Юрія Павленка та розмістити її на сайті нашого Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

(Голова Комітету В.Сюмар не голосувала).  

 

                                                        

Заява Комітету з питань свободи слова

та інформаційної політики

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вважає тиском та перешкоджанням діяльності народного депутата позов Василя Німченка до Голови Комітету Вікторії Сюмар, який надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва 4 квітня 2018 року.

Позивач обурився фактом розгляду Комітетом питання щодо розслідування інциденту між охоронцями українського політика Віктора Медведчука та журналістами програми "Схеми" 7 листопада 2017 року. За даним фактом Національною поліцією України було порушене кримінальне провадження за ст. 171 ККУ - "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", в рамках якого одному з охоронців оголошено про підозру та обвинувальний акт стосовно нього скеровано до суду.

З метою забезпечення максимально швидкого та прозорого розслідування нападу на журналістів це питання двічі заслуховувалось Комітетом. Нагадаємо, що предметом відання Комітету є забезпечення свободи слова, для чого Законом України "Про комітети Верховної Ради України" (ч.1 ст.11) прямо передбачено контрольну функцію комітетів.

Крім того, комітети мають право на отримання, вивчення, дослідження інформації з питань, що належать до предметів їх відання (ч.1 ст.17 зазначеного Закону), а також - запрошувати на засідання керівників та посадових осіб держорганів (ст. 48). 

Це пряма функція Комітету, і нам незрозуміло, чому це обурило позивача, який просить суд визнати дії Голови Комітету Вікторії Сюмар "протиправним втручанням у діяльність органів прокуратури та досудового слідства". Ми вважаємо даний позов спробою вчинення протиправного втручання та незаконного впливу на весь Комітет, а мета даних дій - перешкодити виконанню його депутатами службових обов'язків. 

Ми, члени Комітету, декларуємо, що і в подальшому стоятимемо на захисті свободи слова як одного з базових принципів демократії. Закликаємо всіх політиків утриматися від одіозних спроб покривати кримінальні злочини своїх соратників. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку