Законопроект 4401 висновок Комітету

Опубліковано 18 травня 2016, о 19:45

 Комітет 

До реєстр. № 4401 від 125.04.2016 р.

 

 

 

 

Комітет з питань правової політики та правосуддя

До  розгляду законопроекту                             

 

         Відповідно до частини сьомої ст. 93 Регламенту Верховної Ради України Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 18 травня 2016 року (протокол № 46) розглянув проект Закону про внесення змін до Цивільного Кодексу України (щодо заборони поширення в мережі Інтернет інформації, якою порушуються особисті немайнові права), реєстраційний № 4401  від 12.04.2016 р., внесений народним депутатом Є. Мураєвим.

Законопроектом пропонується статтю 278 Цивільного кодексу України доповнити частиною третьою, відповідно до якої якщо відомості, що порочать честь, гідність чи ділову репутацію фізичної особи, виявилися після їх розповсюдження доступними в мережі Інтернет, фізична особа має право вимагати видалення відповідної інформації, а також спростування зазначених відомостей способом, що забезпечує доведення спростування до користувачів мережі Інтернет.

Згідно ст. 15 Конституції України «цензура заборонена» та відповідно до ст. 24 Закону України «Про інформацію» «забороняється   цензура  -  будь-яка  вимога,  спрямована, зокрема, до …засобу масової інформації, …. узгоджувати інформацію  до   її   поширення   або   накладення   заборони чи перешкоджання  в  будь-якій  іншій формі тиражуванню або поширенню інформації».

Інтернет асоціація України висловилась проти ухвалення даного законопроекту.

За результатами обговорення Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики в межах наданих повноважень пропонує Комітету з питань правової політики та правосуддя рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону про внесення змін до Цивільного Кодексу України (щодо заборони поширення в мережі Інтернет інформації, якою порушуються особисті немайнові права) відхилити.

 

Голова Комітету                                                                     Вікторія Cюмар
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку