Рішення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (протокол № 76 від 8 листопада 2017 року) про ситуацію навколо арешту в Україні опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової

Опубліковано 08 листопада 2017, о 18:15

 Комітет 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  ситуацію навколо арешту в Україні опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової.  

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОНДРАТЮК О.К., БЕДРО О.В., ПАВЛІЧЕНКО О.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши начальника відділу екстрадиції Департаменту Міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратуру України Олега Бедра та  директора Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, щодо арешту опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової, Комітет вирішив:

Звернутися листом до Генеральної прокуратури України, в якому зазначити про необхідність забезпечення справедливості та гарантій неухильного дотримання прав і свобод людини, що містяться, зокрема, у міжнародних документах, які визнані Україною і є частиною вітчизняного законодавства. Це насамперед стосується гарантій права на свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, забезпечення права вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію будь-якими способами на свій вибір.

Народні депутати України - члени Комітету, повідомляючи про свою стурбованість арештом казахської журналістки, висловлюють сподівання на те, що в нашій державі вирішення питання, пов’язаного з обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для журналістки, яка є матір’ю дитини, котра навчається в українській школі, базуватиметься на загальноєвропейських засадах гуманізму та демократії.

Комітет також має надію, що правоохоронні органи здійснять кроки для вирішення питання про зміну запобіжного заходу для казахської журналістки. Також частина парламентаріїв - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики повідомляє про свою готовність взяти журналістку Жанару Ахметову на поруки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку