Рішення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (протокол № 76 від 8 листопада 2017 року) про звернення Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні

Опубліковано 08 листопада 2017, о 18:15

 Комітет 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні.

 

В.Сюмар повідомила, що до Комітету надійшов лист від представника Президента України у Верховній Раді України Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні.

Головуюча наголосила, що як варіант пропонується днем української пісні визначити 8 листопада. Цього дня у 2016 році набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)». Цей Закон створив правові засади для повернення української пісні і музики в ефір вітчизняних радіостанцій. Його ухвалення, на переконання музикознавців та експертів, дало потужний імпульс справі відродження і розвитку різножанрового національного музичного мистецтва.

Голова Комітету додала, що наступний день календаря – 9 листопада, коли Україна відзначає День української писемності та мови. Таке часове сусідство у національному календарі визначних і пам’ятних дат є доречним з огляду на організаційні можливості проведення різноманітних культурно - масових заходів, тощо.

Члени Комітету вирішили:

Звернутися листом до Президента України з пропозицією на офіційному рівні визначити 8 листопада - День української пісні. Це сприятиме не лише розвитку вітчизняної пісенної культури, творенню її сучасної стилістики, а й стане потужним чинником патріотичного виховання молодого покоління, консолідації суспільства, нашою духовною зброєю у боротьбі за Україну.

 

Рішення прийнято одноголосно.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку